Menu
in

Banda “orfanilor” din Piatra Neamț a speriat Europa. Spargeri de milioane de euro cu metode paramilitare

Autorii atacului cu ciocane și topoare de la bijuteria Franck Muller din Milano au fost arestați. Au crescut în același orfelinat din Piatra Neamț. Pentru fiecare «lovitură» erau plătiți cu câțiva euro.


Orfanii din Piatra Neamț nu se bucurau de prada din «loviturile» de milioane de euro. Se mulțumeau cu numai câțiva euro și cu acele călătorii plătite prin Europa: de la Londra la Bruxelles, de la Paris (unde au devalizat bijuteria Vacheron Constantin de pe Place Vendôme pe 4 octombrie 2013) la Milano, trecând prin Alessandria și Firenze. Dublul atac la magazinul de bijuterii și ceasuri Franck Muller de pe via Spiga (15 februarie și 21 mai 2013) a fost acțiunea îndrăzneață a nouă tineri români între 20 și 25 de ani (unul minor la epoca faptelor) crescuți în același orfelinat.

Tinerii au spart vitrinele cu ciocane, intrând în plină zi în magazinul plin de clienți. Au înșfăcat toate ceasurile și bijuteriile pe care le-au putut lua, au bătut un vânzător care încercase să se opună apoi au fugit, aruncând cu sticle incendiare în spate, pentru a scăpa de orice urmăritori.

De la cele două atacuri de pe via Spiga au fost recuperate numai câteva ceasuri de către poliția română. Restul prăzii, cu o valoare de circa 5 milioane de euro, fusese deja vândută la câteva zile după «lovituri», probabil pe piață neagră din Moscova.

Arestarea hoților, rod al colaborării dintre poliție, carabinieri și colegii din jumătate de Europa, a fost vârful unei investigații care a durat doi ani. Întregi săptămâni petrecute la secționarea filmărilor a o sută de camere de luat vederi, 5.000 de GB de imagini, în căutarea unui detaliu care să permită identificarea tinerilor cu capetele acoperite, înarmați cu topoare, bâte și rucsacuri pline cu sticle molotov folosite pentru a-și acoperi fuga.

E oficial: primul clan mafiot românesc din Italia se numeşte „Brigada”, 17 arestări la Torino



Aceste detalii, precum o pereche de pantofi de sport Puma albi cu negru purtați de Gheorghe Adrian Lungu, de 24 de ani, au folosit carabinierilor pentru a-l identifica pe tânărul care fugea pe străzile din Milano după ce și-a schimbat hainele. Sau precum camera de supraveghere a unui veterinar de pe via Annunciata care a înregistrat cursa răufăcătorilor.

Alte elemente fundamentale pentru anchete au sosit din analizele criminalistice: amprenta degetului arătător al lui Cosmin Costel Marcu, de 20 de ani, găsită de poliția criminalistică după primul jaf, sau DNA-ul extras de carabinieri de pe hainele abandonate după a doua «lovitură».

Răsturnarea de situație a intervenit în dimineața de 24 iulie 2013, când patru români au fost reținuți de poliția din Firenze pe via Parione: urmau să dea o lovitură la bijuteria Vertigo. Au fost sechestrate două rucsacuri cu trei sticle molotov.

Printre cei patru arestați erau Cosmin Marcu și Ovidiu Antonio Turea, la acea vreme încă minor. Din terminalele forțelor de ordine s-au descoperit controalele efectuate la Milano printre membrii bandei și astfel au fost confruntate imaginile și s-au efectuate primele arestări (trei deja condamnați cu pedepse între 7 și 12 ani). Un jefuitor, Alin Nechițoaia, a început să colaboreze cu anchetatorii.

Componenții bandei, arestați în mai multe orașe din Europa, sunt: Vasile Catalin Ciobanu, de 20 de ani, Gheorghe Adrian Lungu (23), Cosmin Costel Marcu (20), Alin Petrut Nechitoaia (20), George Marian Mădălin (21), Ioan Andrei Vartic (23), Ioan Vadana (25), Alexandru Tăbăcaru (25), Ovidiu Antonio Turea (19, minor la epoca faptelor). Toți fuseseră la același orfelinat din Piatra Neamț. «Ipoteza noastră este că există o organizație care recrutează orfani în România pentru a forma grupuri de jefuitori profesioniști antrenați cu metode paramilitare».

Pentru prima dată în Italia: români condamnaţi pentru MAFIA, pedepse grele pentru membrii „Brigăzii” din Torino

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version