in

Carmagnola, muncitor român angajat la negru, a murit de cald la muncă, patru anchetaţi în dosar

Patru persoane sunt cercetate penal de procuratura din Asti pentru moartea lui Ioan Puşcaşu, muncitorul agricol român de 47 de ani găsit fără viaţă pe 17 iulie 2015 la Carmagnola (Torino), în apropiere de sera în care lucra, probabil din cauza caniculei din acele zile. Procurorul Francesca Dentis are în vedere, cu titlu diferit, infracţiunile de omor din culpă şi neacordarea primului ajutor pentru angajator, mama sa, pentru proprietarul casei şi cumnatul victimei.

Când a fost găsit cadavrul, carabinierii au stabilit că a fost îmbrăcat şi mutat: probabil, potrivit investigatorilor, a fost vorba de o punere în scenă pentru a se evita legăturile între moarte şi activitatea de muncă a muncitorului.

A urcat la patru numărul anchetaţilor din dosarul penal care trebuie să facă lumină asupra morţii lui Ioan Puşcaşu, muncitorul agricol român găsit fără viaţă pe 17 iulie în faţa unei sere de la Carmagnola.

În afară de Renato Gambino, angajatorul deja anchetat pentru omor din culpă, s-au adăugat şi mama întreprinzătorului, proprietarul locuinţei lui Puşcaşu şi cumnatul victimei, pentru care se are în vedere o posibilă neacordare a primului ajutor. Acum procuratura din Asti va trebui să clarifice ce rol au avut în acea tragică seară, însă anchetele încă sunt în curs şi nu a fost stabilită nicio vinovăţie.

Pe baza cercetărilor carabinierilor de la unitatea din Moncalieri, când au sosit primii paramedici, cadavrul lui Ioan fusese deja mişcat. Era aşezat şi purta haine curate, însă ar fi fost vorba de o macabră punere în scenă. Corpul ar fi fost urcat la bordul unei maşini în apropierea serelor şi apoi dus în curtea casei rurale în care locuia. Ulterior ar fi fost spălat şi reîmbrăcat înainte să fie chemaţi carabinierii. Scopul? Potrivit investigatorilor, coordonaţi de procurorul Francesca Dentis, cineva voia să elimine orice posibilă legătură între moartea lui Ioan şi munca la negru pe care o efectua de ani de zile în serele încinse de soare.

«Din păcate eu m-am întors târziu acasă în acea seară, cred că Ioan era deja mort – reconstituie Aurelio Statuto, unul dintre vecinii muncitorului român. Era sub un acoperiş, nu dădea semne de viaţă, însă nu erau ambulanţe şi încă nimeni nu dăduse alarma. Un lucru foarte straniu. Am insistat ca cineva să sune la 112 şi, sincer, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă nu aş fi intrat în curte în acel moment».

O reconstituire care găseşte corespondenţe în alte mărturii strânse şi în special în cercetările efectuate de inspectorii de la Spresal care vorbesc de «accident de muncă». Puşcaşu avea 46 de ani şi din 2008 lucra la Carmagnola, unde, potrivit vecinilor şi rudelor, era plătit cu 4,50 euro pe oră pentru a planta roşii, fasole şi ardei în sere. Vara trecută temperaturile sub marile sere din nailon au depăşit 50 de grade şi în seara de 17 iulie Ioan a fost secerat de un stop cardiac. Autopsia a arătat că era un bărbat sănătos, fără patologii deosebite. Cauzele morţii sale trebuie căutate prin excludere şi ipoteza răului din cauza caniculei rămâne «deschisă, chiar dacă nu există suficiente dovezi în acest sens».

Avocatul Francesco Gambino, avocat al întreprinzătorului şi a mamei sale, cere prudenţă: «În această poveste, care rămâne dureroase şi tragică, nu observ responsabilităţi particulare în sarcina asistaţilor mei. Aşteptăm cu seninătate încheierea anchetelor şi rămânem la dispoziţia autorităţii judiciare».

4 euro pe oră

Ioan Puşcaşu, originar din Botoşani, muncea la negru în serele din Carmagnola. 10 ore pe zi, cu 4 euro pe oră. De mai mulţi ani, venea în fiecare vară să muncească în Italia. Avea nevoie de bani, voia să-şi termine casa din România. Vara, în sere temperatura ajunge şi la 50 de grade. Muncitorii la negru nu au nicio protecţie. Pe 17 iulie, Ioan Puşcaşu a murit la locul de muncă. Colegii l-au văzut acuzând o puternică durere în piept şi apoi prăbuşindu-se la pământ. Nu este exclus ca românul să se fi simţit rău din cauza zăpuşelii. Când s-a prăbuşit la pământ culegea ardei într-o seră în care temperatura, deja foarte mare, devenise şi mai insuportabilă din cauza caniculei din acele zile. Înainte de chemarea ambulanţei, a fost însă mutat de colegi în mare grabă, fiind dus acasă, în locuinţa sa din apropierea serelor.

Când a ajuns ambulanţa 118 la fermă, românul era deja mort, potrivit unor martori de o oră şi jumătate. Cumnatul lui Ioan se afla şi el acolo, şi el lucra la negru la aceeaşi întreprindere agricolă.

Angajatorul său a declarat că-l cunoaşte pe Puşcaşu «numai din vedere».


Citiți mai multe despre acest caz:

Munca la negru ucide, mort la locul de muncă, transportat acasă pentru a ascunde accidentul

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alarmă! Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?

Pisa, român găsit mort pe malul râului Arno, şoc anafilactic la pescuit