in

Cu mașina în mulțime, șoc la Roma. Salvini: ”Să radem taberele de romi”

Nu au oprit la semnalul poliției și au accelerat, lovind în plin 9 persoane. O fugă nebunească s-a încheiat cu o tragedie: o femeie moartă, trei răniți grav și alte cinci persoane internate în spital. Este ceea ce s-a întâmplat pe 27 mai în jurul orei 19.50 la Roma, în zona Battistini, după ce o Lancia Lybra cu trei romi la bord, doi bărbați și o femeie, care circula cu viteză mare în zig-zag printre mașinile oprite în trafic, nu s-a oprit la semnalul unei patrule de poliție în dreptul intersecției dintre via Monti di Primavalle și via Mattia Battistini.

Fuga s-a încheiat cu accidentarea a nouă persoane sub privirile șocate a sute de pietoni care la acea oră aglomerau stația de autobuz din dreptul stației de metrou a liniei A.

Mașina romilor nu a respectat semnalul agenților, accelerând și angajând o urmărire cu viteză nebunească în plin centrul orașului și îndreptându-se către via Boccea.

După ce a trecut de mai multe ori pe culoarea roșie a semafoarelor și a ajuns în fața stației de autobuz, s-a consumat tragedia. Mașina a intrat în mulțime, ucigând-o pe Corazon Abordo Perez, o femeie de 44 de ani de naționalitate filipineză. Femeia filipineză a murit după ce a fost târâtă mai mulți metri. S-a prins cu toată forța sa de parbrizul mașinii și a lăsat strânsoarea numai când nu a mai putut, murind pe loc.

Alte trei persoane au fost rănite grav și au fost internate cu cod roșu. Ceilalți răniți au fost duși la spital cu cod galben și verde.

Deși a lovit pietonii, mașina și-a continuat cursa nebunească urmărită de patrulele care au reușit să o oprească după ce a întors la intersecția dintre via Torrevecchia și via Cornelia. Pe via Monte Spaccato mașina s-a oprit după ce a lovit o altă persoană și a izbit un scuter pe care se aflau două fete. Apoi cei doi tineri din mașina Lybra au fugit pe jos, printre care șoferul, reușind să se facă nevăzuți. Agenții de poliție au reușit să o oprească pe femeia care circula în mașină cu răufăcătorii.

După ce au dus-o la comisariat și au identificat-o, Madalenna, de 17 ani, rezidentă în tabăra de romi Casal Lombroso, agenții au continuat vânarea celor doi fugari.

Pe lângă femeia ucisă, bilanțul final vorbește de alți 8 răniți. Este vorba de doi cetățeni filipinezi de 38 de ani (bărbatul) și 47 de ani (femeia cu cod roșu), de 3 italience, o femeie de 33 de ani, internată cu cod roșu, și alte două tinere de 19 și 29 de ani, de două cetățene franceze de 24 de ani (dintre care una cu cod roșu) și un cetățean moldovean de 22 de ani. A fost rănit și agentul de poliție care a somat mașina să oprească, are o gleznă ruptă. «A fost un măcel, am văzut lumea zburând pe parbrizul mașinii, căzând pe asfalt, ca și cum o minge de bowling ar fi dat lovitura, a fost teribil», a povestit agentul.

”Un film de groază”

Una dintre zonele cele mai circulate ale orașului, la una dintre orele cele mai aglomerate. Un roi de oameni, care treceau de la autobuz la metrou și viceversa. Zeci și zeci de persoane în stare de șoc.

«Am auzit sirenele poliției și apoi o bufnitură puternică. Am ieșit la fereastră și erau persoane la pământ, rănite. O femeie care nu se mișca. Am coborât să văd și scena era apocaliptică», a spus la Ansa Franco Palozzi, un martor care locuiește aproape.

«S-a întâmplat la câțiva metri de casa mea», povestește și Marco Visconti. «Am auzit sirenele și impactul și imediat am ieșit în stradă. Am văzut oameni înlăcrimați. Bătrâni, fete, bărbați de vârstă mijlocie, toți tulburați. Putea să se încheie și mai rău dacă s-ar fi întâmplat mai aproape de stația de metrou: ar fi fost un măcel».

Aruncați în aer și căzuți peste mașinile oprite, câțiva dintre răniți au primit ajutor la fața locului. Un alt martor povestește: «Am văzut două femei rănite, una ajunsese sub o mașină, una a murit cu capul zdrobit. Mi s-a spus că apoi mașina a lovit alte două aflate pe un scuter mai în față, pe via Boccea». «O alta cu piciorul rupt plângea și cerea ajutor», povestește o femeie. «O scenă pe care cu greu o voi uita».

«Părea o bombă», continuă un martor. «Când am ieșit pe stradă erau femei întinse pe jos și sânge peste tot».

Tăcerea ireală a fost tulburată de sirenele ambulanței și poliției. În câteva minute strada a fost încercuită. Răniții au primit ajutor și au fost duși la spital. În fața camerelor de luat vederi a rămas cadavrul lui Corazon Abordo Perez, acoperit cu o pătură turcoaz, și indignarea cetățenilor: «Suntem rasiști dacă spunem că aceste persoane trebuie alungate? Suntem rasiști dacă ne facem dreptate de unii singuri? Bine, atunci scrieți că suntem rasiști».

Cei doi fugari au fost reținuți

Au fost găsiți în zorii zilei de 1 iunie cei doi romi fugari. Anunțul a fost făcut de ministrul Alfano: «Au fost găsiți de poliție și duși la Chestură cei doi romi care ar fi fost la bordul mașinii pirat, cauză a accidentului mortal din zilele trecute. Este vorba de doi tineri de 17 și 19 ani, primul se pare era la volan».

Entuli și Samuel Halilovic au fost găsiți pe un câmp de la periferia Romei, în apropiere de tabăra de romi Massimina. Cei doi sunt frați și la volanul mașinii ar fi fost cel de 17, Entuli, soțul Maddalenei, tânăra arestată în seara accidentului. Cuplul trăia în tabăra de romi Monachina, în cartierul vestic al Capitalei, și are un copil de 10 luni. Varianta rudelor este că cei doi erau în mașină pentru a însoți o persoană la spital pentru probleme cardiace.

Capul familiei a vrut să își asume responsabilitatea: «Eu conduceam, eram beat», a spus Bahto Halilovic. «Circulam ca un nebun după ce am cumpărat un coniac și o bere dintr-un bar». Însă neagă că în mașină cu el ar fi fost fiul de 17 ani.

Lancia Lybra ar fi înmatriculată pe numele lui A.A., de origine romă, care ar rezulta proprietarul a cel puțin alte 20 de mașini.

Furie la Roma, tabere protejate

A fost întărită supravegherea forțelor de ordine în taberele de romi ale Capitalei. Decizia a fost luată după numeroasele amenințări și declarații de natură rasistă ale unor locuitori dintre care unele postate și pe rețelele de socializare.

La Roma s-a vorbit numai despre tragedie și intoleranța s-a amplificat. «Țigan, hoț, asasin», «Să accidentăm țiganii pe stradă», se citește pe autocolantele apărute pe zidul stației de metrou Battistini, la mică distanță de locul accidentului.

«Aceștia trebuie trimiși toți în țara lor», urlă o femeie, «sunt niște aroganți». Și la baza semaforului de pe via Battistini a apărut un buchet de flori cu mesajul: «acum spuneți-le familiilor că lucrați pentru integrare».

«Dragă Marino, acum du-te tu să vorbești cu rudele acestor persoane – scrie într-un alt mesaj. Du-i pe prietenii tăi țiganii la tine acasă».

O fată care era la intersecția de pe via Battistini când a avut loc accidentul și a acordat primele îngrijiri răniților a declarat: «Climatul este tensionat aici, eu sunt supărată, putea să fie sora mea sub acea mașină. Eu nu sunt rasistă, dar am avut mereu această idee: țiganii sunt cea mai rea rasă. Cred că primăria trebuie să facă ceva împotriva taberelor. Se poate întâmpla orice tip de tragedie».

Și pe rețelele de socializare se vorbește numai despre acest subiect: pe Twitter, hashtag-ul #battistini este trend topic. «La fiecare stație de autobuz putem fi ținta #țiganilor», scrie cineva. «După un accident atât de grav avem dreptul să-i vedem la închisoare și nu din nou în stare de libertate pentru că sunt romi!», scrie altcineva.

«O situație explozivă pe care o denunțăm de mai mult timp», spun de la asociații. Furturi, focuri toxice și munți de gunoaie sunt coșmarul locuitorilor din zona nord-vestică a Romei. «Trăim cu deranj această situație de abandon. Suntem exasperați și odată cu sosirea verii situația se înrăutățește. De mai mult timp solicităm inițiative și acum am ajuns la un punct de ruptură. Cuvintele trebuie să devină fapte concrete. Însă ceea ce s-a întâmplat depășește orice limită posibilă».

Polemică la Campidoglio

Viceprimarul Romei, Luigi Nieri, a vizitat ieri răniții și le-a transmis apropierea administrației locale. A fost informat și primarul Marino, care «a cerut să fie informat în mod constant privind evoluția cazului. Administrația – explică Nieri – este alături de ei toți și de familiile lor și se strânge în jurul familiei victimei care, din păcate, și-a pierdut viața în accident. Vom furniza întreaga asistență posibilă pentru a ajuta persoanele implicate și suntem alături de forțele de ordine care efectuează anchete pentru clarificarea detaliilor acestei absurde întâmplări».

Salvini: ”Să radem taberele de romi”

«Trei romi au fugit la semnalul Poliției la Roma și, conducând cu 180 pe oră, au ucis o femeie, opt răniți – a scris pe Facebook secretarul Matteo Salvini. O țigancă de 17 ani a fost reținută, și sunt vânați ceilalți doi. Se pare că mașina e înmatriculată pe numele unui rom, care mai are alte 24. O rugăciune. Pentru restul… Escavatorul! Când ne vom întoarce la Guvern – a adăugat – vom rade la pământ una câte una aceste blestemate tabere de romi, începând de la cele abuzive».

S-a alăturat Giorgia Meloni, președintă a Fratelli d’Italia, care a declarat pe Twitter: «În fața acestor delincvenți fără lege care fură și ucid bunătatea este complicitate. Acum gata!».

Critici dure din partea opoziției în Aula Giulio Cesare. Consilierii Forza Italia au abandonat Aula în semn de protest. «Vrem pedepse certe pentru aceste persoane, pentru cel care conducea. Există o lipsă de control a teritoriului din partea acestei administrații. Cerem închiderea imediată a taberelor de romi, să nu se mai investească niciun euro pentru acești oameni care nu au niciun respect. Cer demisia primarului», a spus consilierul de la Noi Con Salvini, Marco Pomarici.

«Stop bunătății lui Marino: Primăria să acționeze imediat. Ce altceva trebuie să se întâmple înainte ca administrața să decidă să înfrunte urgența reprezentată de nomazi?». Acesta este comentariul lui Alessandro Onorato, șef de grup pe lista Marchini la Campidolglio.

«Nu este acceptabil sentimentul de nepedepsire răspândit care domnește acum în taberele de romi ale Capitalei – adaugă Onorato. Este clar că banii noștri sunt cheltuiți pentru alimentarea ilegalității și violenței, amplificând sentimentul de nesiguranță în rândul cetățenilor».

Dario Rossin (FI) a cerut în schimb «dizolvarea Consiliului Local», propunere care supusă votului nu a trecut în Aula Giulio Cesare.

«Nu vă dați seama de climatul care se respiră aici afară – a afirmat Rossin după vot. Forza Italia va ieși din sală indignată. Nu mai pot continua lucrările în Aulă vorbind de cazarme și hotărâri, în semn de respect și doliu pentru decedată și pentru cei care sunt în stare gravă».

«Roma nu este Vestul Sălbatic, este mai rău – comentează Davide Bordoni, coordonator roman al Forza Italia. Accidentarea a șapte persoane de către romi, în fugă de poliție, este picătura care umple paharul. Situația privind siguranța a devenit nesustenabilă. Marino e transparent, se află în străinătate zilele acestea, dar este un primar atât de inutil că dacă ar fi fost la Roma ar fi fost același lucru. Să se întoarcă imediat în oraș și să ia măsuri pentru restabilirea ordinii în Capitală sau să meargă în sfârșit acasă pentru că, de acum e clar, politica sa de stânga și ipocrită a eșuat în mod mizerabil».

Pentru majoritate a intervenit consilierul Erica Battaglia (Pd) afirmând: «Suntem în fața unei persoane victimă a unui accident devastator. Cer mai mult respect pentru victimele acestei drame. Lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să respectăm cu liniștea de rigoare, durerea».

Potrivit lui Gianluca Pecicola (Se), «mint cei care se comportă ca niște șacali, așa cum se întâmplă în cazul femeii ucise, administrația să meargă în direcția justă a recalificării și reconversiei unui loc ce trebuie restituit orașului. În această țară dreapta a guvernat timp de 15 ani și Ministerul de Interne a fost și în mâna Lega Nord și nu mi se pare că chestiunea taberelor de romi a fost înfruntată în termeni de închidere».

Marș cu făclii

A doua zi, mai multe persoane au ieșit în stradă pentru o manifestație organizată de mișcările de dreapta. Exponenții de extremă-dreapta au lansat fumigene și au expus pancarte cu mesajul ”Nimeni să nu-mi atingă poporul”.

De pe o scenă improvizată s-au succedat discursurile exponenților forțelor politice de dreapta care cer demisia primarului Marino și politici mai severe împotriva romilor.

În stradă au ieșit și câteva rude ale victimei. Persoanele s-au dispus în jurul unui buchet cu flori poziționat pe jos în fața stației de autobuz unde a fost găsit corpul femeii, blocând circulația și intonând Ave Maria.

Pietoni accidentați, la Battistini marșul cu făclii devine miting politic: ”Gata cu taberele pentru romi”.

A fost ținut un moment de reculegere pentru victimă la finalul căruia a fost intonat imnul Italiei. În acel moment câțiva tineri au și ridicat brațul cu un salut fascist și au urlat ”Duce, Duce”. Un tânăr manifestant purta la gât o pancartă pe care scria ”Case țiganilor? Da, la Verano”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Neculai Samson, singurul consilier ales: «Am fost votat și de italieni»

Natalitatea, la jumătate faţă de acum două decenii. Principalele cauze: sărăcia şi exodul tinerilor