in

Discriminare la Monza, denunțul unei mame românce: ”Fiul meu a fost exclus din clasă fiindcă e gay”

Un adolescent de 16 ani de la o școală catolică din Monza a fost ”pedepsit” pentru că a postat pe o rețea de socializare o fotografie cu conținut scandalos cu un băiat de aceeași vârstă. Dat afară din clasă pentru că e homosexual. Victimă a discriminării, un băiat de 16 ani, de origine română, elev la o școală catolică din Monza. Întâmplarea e din anul 2015, dar tema este mereu actuală.

Părinții au denunțat carabinierilor că joi, 24 septembrie 2015, tânărul a fost constrâns de directorul școlii să urmărească lecțiile din coridor, din cauza homosexualității sale. La baza acestei măsuri a fost descoperirea unei fotografii cu conținut scandalos făcută de român împreună cu un băiat de aceeași vârstă cu el și apoi publicată pe Instagram. Se vede Marian la mare, în costum de baie, cu fostul iubit. Mimează un raport sexual. O glumă postată pe internet.

«Unii colegi l-au insultat, alții i-au fost aproape. Dar nu mă așteptam la un astfel de comportament din partea directorului: speram să fi vorbit cu mine, să-mi fi dat un sfat. Și de ce l-a scos în coridor? Pentru că e gay? Pentru că nu se roagă cu ceilalți?».

Directorul școlii, Adriano Corioni, a spus că totul e «un fals absolut». «Fotografia în chestiune avea caracter pornografic – a explicat directorul. Tânărul, care în plus este minor, simula un act sexual. Pentru a evita ca în clasă să se genereze confuzie, am decis să-l așez într-un loc separat împreună cu un educator. Apoi am anunțat serviciile sociale de la Primărie și părinții, însă nimeni nu s-a făcut auzit. Aici cu siguranță nu se fac discriminări, acum băiatul urmărește în mod normal lecțiile».

Discriminare

Potrivit mamei însă, care a denunțat discriminarea la Giornale di Monza și apoi la carabinieri, povestea a luat naștere în trecut. «Acest director mereu i-a adus neplăceri fiului meu. O dată, ca pedeapsă, l-a pus să scrie cinci pagini privind semnificația ”genului” și ”homosexualității”. A amenințat că îl va da afară când a refuzat să participe la o excursie fiindcă era slujbă, iar noi suntem ortodocși. Acum zece zile l-a suspendat fiindcă a aflat că Marian a întârziat la o festivitate. Și când l-am însoțit înapoi, la ședința cu părinții, mi-a spus despre faptul grav. Despre fotografie».

Grav? «Pare un act sexual. Nu este. Însă nu se face așa ceva. L-am mustrat pe fiul meu. A șters-o de pe Instagram».

Cu toate acestea, băiatul a fost pus în capătul coridorului. Au urmat convocări și apeluri telefonice între școală, familia băiatului și asistenții sociali care îl asistă de ceva vreme.

A doua zi băiatul a venit la școală cu mama, carabinierii și servicile sociale. S-a întors în clasă, este tulburat.

Directorul declară: «Nu e chestiune de discriminare: creștinii nu discriminează, nu e în ADN-ul nostru. Noi îi acceptăm pe toți, avem elevi de toate religiile. Prin decizia noastră voiam să protejăm băiatul și colegii săi».

Reacții politice

Coruri unanime de indignare de la Pd la Forza Italia, de la Sel la Cinque Stelle. «Fără cuvinte – exclamă Vincenzo Spadafora, garant pentru copii – cum se poate obliga un adolescent să stea în afara propriei clase jignindu-l, discriminându-l și marcându-i caracterul și demnitatea, doar fiindcă e gay? Voi cere Ministerului Educației să intervină împotriva celor care au greșit».

«Dacă povestea se va confirma în tonurile extrem de grave și dramatice relatate de mama tânărului, vom fi în anul zero al intoleranței rasismului homofob – comentează Rosaria Iardino, consilier local Pd la Milano. Voi cere explicații omologului meu din Brianza și voi solicita în mod oficial o inspecție la școala incriminată».

Tonuri și mai grave pentru Flavio Romani, președintele Arcigay. «Este un fapt deosebit de grav, de neconceput, pentru care cerem intervenția fermă și severă a Ministerului Educației. Ministerul are responsabilitatea să trimită cu rapiditate propriii inspectori. În cazul în care circumstanțele se vor confirma, și modul în care directorul școlar își revendică măsurile pare să lase puține dubii, ar fi obligatorie întreruperea imediată a oricărei forme de acreditare publică și aplicarea tuturor instrumentelor pentru sancționarea unei practici discriminatorii grave, fiindcă este violentă în mesaj și extrem de dăunătoare. Nu există niciun catehism care să valoreze în Italia mai mult decât Carta noastră constituțională».

Elena Centemero, deputată de la Forza Italia, preanunța o interpelare. «Dacă discriminările sunt întotdeauna odioase – cele care au loc la școală sunt deosebit de grave. Din acest motiv, voi prezenta mai întâi o interpelare parlamentară pentru ca Ministerul Educației să clarifice lucrurile și pentru ca instituția de învățământ să poată lămuri ceea ce s-a întâmplat cu adevărat».

Dacă va fi confirmat cazul de discriminare «ar fi un fapt de o gravitate nemaiauzită, pentru care școala va trebui să răspundă», a comentat primarul din Monza, Roberto Scagnatti. De ”gravitate nemaiauzită” vorbea și deputatul Pd Alessandro Zan, deoarece un asemenea episod «ar suspune minorul unui tratament dregradant și discriminator, încălcând dreptul său la educație și mai ales libertatea și demnitatea sa».


Robert Araveicei (ULRI): «Am făcut denunț la UNAR»

Robert Araveicei, președinte al asociației Uniunea Liberală a Românilor din Italia (ULRI) a înaintat un denunț către UNAR.

”Astăzi (29 septembrie 2015, n.r.), în calitate de președinte al ULRI – Uniunea Liberală a Romanilor din Italia am denunțat la Biroul de Antiscriminare Italian – UNAR, directorul unei școli din Monza care a avut nesimțirea să dea afară din clasă, pe coridor, îndepărtându-l de restul colegilor, un elev român de 16 ani pe motiv ca era gay! Episodul s-a petrecut miercurea trecută si nimeni nu a aflat nimic până când elevul a fost găsit de mama acestuia într-un colț pe coridorul școlii! Aceasta a denunțat fapta forțelor de ordine și a avertizat și presa de cele întâmplate!” a scris Araveicei pe pagina sa de Facebook, chiar în ziua când a făcut denunțul.

Contactat telefonic, Araveicei ne-a declarat că denunțul a fost făcut imediat după ce a fost descris cazul în presa locală, ca un impuls la o gravă nedreptate făcută în primul rând unei persoane și apoi unui conațional.

”Nedreptăți de acest fel se mai întâmplă în Italia dar acum mi-a atras atenția că este vorba despre un român și am simțit nevoia să îi sărim în ajutor. Am trimis denunțul și am cerut să mi se răspundă. Am primit repede confirmarea că denunțul a fost înregistrat și că în curând voi primi detalii despre evoluția cazului. Mi s-a mai precizat că au fost și alte persoane care au denunțat cazul. Mă îndoiesc însă că e vorba despre un român sau o asociație românească.” ne-a spus Robert Araveicei.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Motociclist român de 26 de ani, accidentat mortal la Ancona

Militarizarea diasporei: George Maior crede că Strategia de Apărare este baza colaborării cu comunitatea românilor din America