in

Exploatarea muncitorilor pe terenurile lui Sting din Toscana, cântărețul la procuratură: «Nu am nicio legatură»

«Nu am nicio legătură cu exploatarea lucrătorilor în viile mele». Rock-starul englez s-a prezentat zilele trecute la Palatul de Justiție din Prato pentru a vorbi cu magistrații care se ocupă de o anchetă privind exploatarea muncitorilor în munca agricolă. În cadrul anchetei, magistrații au pus sub acuzare mai mulți întreprinzători, dintre care unul se ocupa și de terenuri viticole ale lui Sting din Toscana.

S-a prezentat la procuratură, însoțit de avocații săi de încredere și de interpretul său personal, pentru a-și declara absoluta neimplicare în faptelor legate de exploatarea forței de muncă în viile sale din Chianti. Sting a sosit în jurul orei 8.30, miercuri 19 octombrie, la Palatul de Justiție din Prato unde l-a întâlnit pe procurorul Giuseppe Nicolosi și pe adjuncții Antonio Sangermano și Laura Canovai, titulari ai anchetei privind caporalatul care cu o săptămână înainte a dus la arestarea la domiciliu a conducerii întreprinderii vitivinicole Coli.

O știre care a ajuns în presa internațională și care din acest motiv l-a determinat pe starul rock să solicite o întâlnire cu magistrații. O întâlnire față în față care nu a durat mai mult de un sfert de oră și pe timpul căreia Sting, pe numele său real Gordon Matthew Thomas Sumner, a clarificat că închiriase viile sale întreprinderii Coli și că nu a urmărit niciodată lucrările efectuate de muncitori pe proprietățile sale. Procurorii i-au sous că niciodată nu s-au îndoit de buna sa credință. Dar Sting, în mod evident, îngrijorat pentru știrile apărute mai ales în presa engleză în ajunul apariției ultimului său album, a simțit nevoia să vorbească cu magistrații. Sting a intrat și a ieșit pe o ușă secundară pentru a nu atrage atenția.

Pe lângă faptul că a afirmat ”cu fermitate” pe timpul tuturor ședințelor publice neimplicarea lui Sting în anchete, Procuratura a precizat: ”Orice afirmație sau insinuare privind o presupusă implicare penală a domnului Sting în anchete ar rezulta astfel lipsită de orice fundament și ar aduce atingere reputației sale”.

Pe timpul întâlnirii de la Palatul de Justiție a reieșit ”în mod concludent ceea ce cu toții ar trebui să știe, adică marea sensibilitate culturală, umană și artistică a domnului Sting, dintotdeauna implicat în bătălii pentru protecția naturii și demnității omului”.

Exploatarea zilierilor – Strugurii pentru vestitul spumos Asti, culeși de străini cu 3 euro pe oră

 

Lege contra caporalatului

Între timp, Camera Deputaților a aprobat noua lege privind caporalatul, adică exploatarea muncii de către intermediari fără scrupule. De acum înainte vor fi sancționabili, chiar și cu confiscarea bunurilor, nu numai intermediarii ilegali, ci și angajatorii conștienți de originea exploatării. Va fi și un ajutor concret pentru victimele caporalatului, prin extinderea ajutoarelor fondului antitrafic.

Tocmai pe câmpuri fenomenul înregistrează cea mai mare relevanță a sa prin exploatarea lucrătorilor străini angajați la recoltările sezoniere. Noua lege prevede și că administrațiile de stat vor fi direct implicate în supravegherea și protecția condițiilor de muncă în sectorul agricol, prin intermediul unui plan comun de intervenții pentru găzduirea tuturor lucrătorilor angajați în activitățile sezoniere de recoltare a produselor agricole.

Arestări la Firenze și Prato

Vastă operațiune anticaporalat, pe 13 octombrie, în provinciile Firenze, Prato, Modena și Perugia. În cadrul operațiunii au ajuns în arest domiciliar 5 persoane: 3 cunoscuți întreprinzători din domeniul producerii și comercializării vinului de Chianti, un investigator privat și un intermediar.

Printre infracțiunile de care sunt acuzați, intermediere ilicită în recrutarea de cetățeni extracomunitari, în majoritate ajunși în Italia ca refugiați, exploatarea muncii la negru, înșelătorie agravată pentru obținerea de fonduri publice, depozitare neadecvată de deșeuri speciale, emitere de facturi false, fraudă în exercitarea comerțului. Au fost puse sub sechestru și diferite societăți care țin de o societate vitivinicolă din Chianti.

Anchetele efectuate de Digos din Prato împreună cu Poliția Rutieră și Garda de Finanțe din Prato și de Garda de Mediu din Firenze, au început ca urmare a unei plângeri prezentate de doi refugiați africani la Chestura din Prato în septembrie 2015: în acea ocazie cei doi refugiați semnalau o exploatare ilegală a circa 50 de muncitori agricoli, toți de origine africană, angajați la o întreprindere agricolă din regiunea Chianti, care se ocupa și de câteva terenuri ale lui Sting.

Anchetele au dus la descoperirea a unei adevărate organizații infracționale care producea și punea în comerț vin contrafăcut cu numele Chianti, care în realitate conținea struguri proveniți din Sicilia și Puglia într-un porcent nepermis de normative.

Organizația infracțională, compusă din italieni și pakistanezi, profitând de starea de necesitate a victimelor, provenite din teatre de război și sărăcie, recruta refugiați și solicitanți de azil prezenți în cadrul structurilor de găzduire locale, cu scopul de a-i trimite, în condiții de exploatare, chiar și prin intermediul violenței, amenințării sau intimidării, să efectueze muncă agricolă subplătită la întreprinderea vitivinicolă sus-menționată din Chianti Fiorentino.

Printre infracțiunile de care sunt acuzați se află și cea de emitere de facturi pentru operațiuni inexistente sau pentru sume superioare celor reale, cu scopul de a implementa capacități concurențiale pe piață, și depozitarea de deșeuri speciale în locuri din apartenența și din spatele întreprinderii implicate.

”Vom face tot posibilul pentru a combate exploatarea omului de către om, oriunde apare aceasta. Trebuie să continuăm fără încetare lupta împotriva caporalatului, muncii la negru și exploatării lucrătorilor imigranți”, a comentat președintele Toscanei, Enrico Rossi.

”Caporalatul este una dintre rușinile țării noastre. Gata cu exploatarea lucrătorilor, imigranți sau nu, gata cu munca la negru și cu profitul fără reguli. Imigranții sunt prea des pradă facilă a exploatatorilor fără scrupule. Trebuie să împiedicăm acest lucru, Toscana nu poate găzdui asemenea forme de sclavie”, declară Francesca Cantini, secretar general Uil Toscana.


Italia, Camera a votat legea contra exploatării lucrătorilor, până la opt ani de închisoare pentru caporali. «În sfârșit o lege bună și justă!»

Ghetourile din sudul Italiei: peste 11.000 de români exploataţi în Capitanata

Români sclavi în Puglia, 25 de oameni locuiau în 40 de metri pătraţi, plata era de 3 euro pe oră

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

România, cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri

Udine, a căzut de pe schelă, român în stare gravă la spital