in

Explozie în imobilul emigranţilor la Roma: un român de 33 de ani carbonizat

Explozie în jurul orei 5 dimineaţa, vineri 24 ianuarie, într-un apartament de la etajul întâi al unei clădiri cu şase etaje, în cartierul Monte Mario din Roma. Imobilul, o structură degradată ocupată în principal de străini, se află în unul dintre cartierele cele mai bogate ale Romei.

Un român de 33 de ani, Ştefan Mazarianu, a murit carbonizat şi alte două persoane au fost rănite. Deflagraţia a fost cauzată de o butelie cu gaz în apartamentul închiriat românului.

În aceeaşi clădire, în 2001 a avut loc un accident similar şi două persoane au murit, tot din cauza exploziei unei butelii.

Clădirea a fost construită în anii ’70 ca internat pentru studenţi şi apoi a fost transformată în mod abuziv într-un bloc de locuinţe de o societate privată, fiind amenajate 130 de cămăruţe, cu uşi şi ferestre cu gratii, fără extinctoare, fără scări antiincendiu, fără ieşiri de urgenţă. În bloc trăiesc cel puţin trei sute de persoane, în majoritate imigranţi din Filipine, Sri Lanka, Bangladesh, România şi Albania.

Settimo Torinese, o grenadă a explodat într-un şantier: doi muncitori români răniţi, unul a rămas fără o mână

„Eu m-am gândit la cutremur”, „eu la o bombă”, povestesc rezidenţii. Era mult fum şi nu se putea respira. Flăcările au cuprins blocul, în timp ce se auzeau strigătele ocupanţilor blocaţi în interior.

Unii dintre ei au reuşit să abandoneze singuri clădirea şi să se salveze ieşind în stradă. „Nu mai vedeam nimic – a povestit un filipinez – eram în apartament, înconjurat de fum şi flăcări. Credeam că mi-a sunat ceasul. Apoi am reuşit să deschid uşa şi am fugit pe scări prin foc”.

Pentru ceilalţi a fost necesară intervenţia curajoasă a forţelor de ordine. Agenţii sosiţi primii la faţa locului povestesc: „Părea un stup, era dificil să te mişti acolo înăuntru, în fum şi flăcări şi printre urletele sfâşietoare ale celor care nu reuşeau să iasă”.

Sardegna, molotov contra unei familii de români

„Când am intrat, aripa dreaptă a primului etaj era deja complet invadată de fum. Pentru a respira am udat eşarfele, dar nu era de-ajuns. Am auzit un bărbat care gemea în unul dintre apartamente. Am reuşit să-l scoatem în afara clădirii”.

Apoi doi agenţi au intrat din nou pentru a verifica dacă mai sunt şi alte persoane blocate. „De la ultima uşă din capătul coridorului auzeam pe cineva care cerând ajutor striga: «Vă rog salvaţi-mă. Nu mă lăsaţi să mor aici înăuntru. Nu plecaţi». Însă uşa nu se deschidea. Am încercat să o lovim cu picioarele, dar era blindată”.

La final l-au salvat. Însă pentru românul de 33 de ani nu a mai fost nimic de făcut. Se pare că locuia acolo cu un contract regular de închiriere. Agenţii de la comisariatul Monte Mario au deschis o anchetă cu privire la cauzele incendiului.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

DRP a deschis sesiunea de finanţare pentru anul 2014

A uitat în gara din Treviso geanta cu 20.000 de euro și 300 de grame de aur