in

FOTO/ 100 de muncitori români, ȋn grevă la Pomezia: “Vrem banii!”

ROMA – 23 februarie 2011- Peste 130 de muncitori, dintre care 100 de români, au ieşit ieri ȋn stradă, la Pomezia, localitate lângă Roma, pentru a-şi cere drepturile şi a solicita plata salariilor pe ultimele trei luni de zile. Firma angajatoare, care operează ȋn domeniul construcţiilor, se află ȋntr-o gravă situaţie financiară şi din luna decembrie nu a mai achitat salariile muncitorilor. Cea mai mare parte dintre muncitori sunt români şi tocmai ei au fost printre primii care au avut de suferit de pe urma situaţiei ȋn care se află firma de construcţii.

Santier blocat

“Angajaţii se află ȋn grevă de 10 zile, dar azi au decis să blocheze intrarea ȋn şantier şi să protesteze pe străzile oraşului, pentru a atrage atenţia asupra condiţiilor grele ȋn care se află. Marea majoritate a celor care au coborât ȋn piaţă sunt români, e vorba de peste 100 de conaţionali. Am stat toţi până după ora 9 seara, peste 12 ore ȋn frig, pentru a ne apăra drepturile”- ne-a spus ieri seară Iulian Manta, responsabil la sindicatul de construcţii Feneal Uil. Alături de Iulian Manta un alt sindicalist român a coborât ȋn piaţă să-i susţină pe protestatari- este vorba de Pop Teofil, de la Filca Cisl.

Momente de tensiune

Muncitorii au ȋnceput protestul la ora 6 dimineaţă şi, după ce au blocat intrarea pe şantier, au manifestat şi pe străzile oraşului, strigând “Stipendi, stipendi” (salarii, salarii). Unul din manifestanţi flutura steagul României, alături de steagul sindicatului din care face parte. Protestatarii au fost controlaţi mereu de forţele de ordine, dar nu au lipsit momente de tensiune, când şase manifestanţi au reuşit să se suie pe o macara, ȋn semn de protest.

“Cazuri dramatice”

Mulţi dintre românii care au coborât ieri ȋn piaţă se află ȋn situaţii dramatice: Cristi F., Daniel H., Grigore G, Claudiu B.– sunt doar câţiva din muncitorii disperaţi care au manifestat la Pomezia. Mulţi dintre ei au ajuns la disperare: “am ȋntâlnit zeci de muncitori care nu şi-au putut plăti chiriile sau rata la casă. Dar din păcate şi avem şi câteva cazuri mai grave, cum ar fi cei doi români care au primit preavizul de a părăsi locuinţele unde stau cu chirie, sau nu pot acoperi nici cheltuielile pentru şcoală ale copiilor. Un alt conaţional a ajuns pe mâna cămătarilor. Situaţia este ȋntr-adevăr foarte grea, mai ales că românii nu au, ca italienii, ajutorul familiilor”, ne-a declarat Iulian Manta.


Muncitorii au cerut plata retroactivă a contribuţiilor şi ȋnscrierea ȋn şomaj tehnic, precum şi o ȋntâlnire cu responsabili de la Ministerul muncii. Primarul oraşului Pomezia s-a ȋntâlnit cu manifestanţii  şi şi-a exprimat solidaritatea faţă de muncitori, promiţând că va sprijini propunerile lor.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marilyn Monroe din Iaşi, imaginea Siciliei

Video:Maria Stefanache, candidata la Milano