in

Lovituri de jumătate de milion de euro la bancomate, fără frică: ”Furăm din Italia pentru că ieșim repede din închisoare”

”Italia este țara potrivită pentru a ne pune la cale loviturile: forțele de ordine nu trag pe timpul urmăririlor și apoi dacă ne arestează nu rămânem mult la închisoare”. Astfel vorbeau între ei componenții unei bande de hoți specializată în atacuri la bancomate, pe care le smulgeau agățându-le de furgonete furate.

Opt persoane, cinci români toți din același sat și trei moldoveni cu vârstele cuprinse între 20 și 25 de ani, pe numele cărora au fost emise mandate de arestare preventivă. Românii sunt închiși în România, în timp ce moldovenii sunt încă căutați. 58 de capete de acuzare împotriva bandei: șase persoane au fost acuzate și de asociere în scopul comiterii de infracțiuni.

Potrivit reconstituirii efectuate de anchetatori – anchetele carabinierilor din Verolanuova au fost coordonate de Procuratura din Brescia – banda pusese la cale 17 atacuri la bancomate, zece în provincia Brescia (în special în zona Bassa) și șapte în Romagna. Acestor episoade trebuie să li se adauge și două spargeri în magazine de îmbrăcăminte, una în provincia Verona și cealaltă la Carpendolo.

La conducerea bandei se afla un român de 35 de ani care cunoștea teritoriul și care are antecedente penale pentru furt. În provincia Brescia, la Cellatica, grupul își avea baza logistică, unde fel de Bed&Breakfast gestionat de unul dintre ei unde carabinierii au găsit, în afară de câteva haine utilizate pentru lovituri, și 13.000 de euro în numerar.

Din octombrie 2015 până în mai 2016 au ”extras” circa jumătate de milion de euro provocând daune de peste un milion de euro.

Pe timpul uneia dintre aceste lovituri, la Calcinatello, un bărbat care și-a dat seama ce se întâmpla la bancomatul de lângă locuința sa nu a ezitat să ia pistolul și să tragă câteva focuri, dintre care două l-au rănit pe unul dintre hoții pe care apoi complici l-au dus în România pentru a se trata.

«Navetiști ai infracțiunilor», i-a definit judecătorul de instrucție din Brescia care a semnat mandatul de arestare preventivă. De fapt, grupul se deplasa din România și Moldova și rămânea în provincia Brescia (și în alte zone luate în vizor) câteva zile.

«Timp suficient pentru a identifica obiectivele, a studia teritoriul însemnând eventuala prezență a unor unități de carabinieri și a lovi apoi în inima nopții – a explicat colonelul Luciano Magrini, comandant provincial al carabinierilor din Brescia. Odată luat bancomatul se opreau în câmp deschis, îl deschideau și împărțeau prada. Apoi se îndreptau către țările de origine».

”Furăm din Italia pentru că ieșim repede din închisoare”

Pentru raidurile lor au ales Italia fiindcă în caz de urmărire «poliția nu trage» și chiar dacă ești arestat «ieși imediat din pușcărie».

Banda din Est (trei moldoveni și cinci români), anihilată la Brescia de carabinieri, știa clar cum funcționează lucrurile pe meleag italienesc, astfel că timp de un an a acționat nederanjată furând bancomate în jumătate din Lombardia. Nu numai. Pe timpul conferinței de presă procurorul a explicat că, după cum reiese din interceptări, hoții «au ales Italia pentru că forțele de poliție pe timpul urmăririlor cu greu folosesc armele de foc și potrivit legislației italiene ar fi ieșit imediat din închisoare».

Procurorul-șef, Tommaso Buonano, a explicat: «Se simțeau nepedepsiți și credeau că pot acționa nederanjați». La final însă, investigatorii au avut succes și opt persoane au fost arestate la încheierea unei anchete coordonată de Procuratură.

Arestații sunt acuzați că au comis sau au încercat o mulțime de atacuri la bancomatele unor bănci din provincia Brescia între octombrie 2015 și prima jumătate a lui 2016. Printre localitățile afectate sunt Pozzolengo și Isorella, dar și Milzano, Offlaga, Pavone, Mazzano, Calcinato, Maclodio și Puegnano.

Tehnica era mereu aceeași: utilizând un cârlig pentru a smulge bancomatele, banda fura aparatele care apoi erau deschise în mod forțat și prădate. În total răufăcătorii, care credeau că vor rămâne nepedepsiți datorită legilor italiene, au reușit să fure 500.000 de euro, cauzând daune de un milion de euro băncilor atacate.

Acuzațiile în privința arestaților cuprind furt, distrugere și asociere în scopul comiterii de infracțiuni. Odată prinsă banda, polemica s-a mutat la Roma, unde parlamentarul leghist (secretar lombard al Lega) Paolo Grimoldi a făcut o interpelare ministrului Minniti.

«Cineva să-i informeze pe Minniti și pe ministrul Orlando că infractorii din Est preferă să vină să dea lovituri în Italia, de preferat în bogata Lombardie, pentru că oricum aici poliția nu trage și la închisoare se rămâne puțin», a afirmat Grimoldi.

«Cum să nu le dai dreptate? Anumite cuvinte ale acestor infractori decretează înfrângerea statului, statului de drept, statului de justiție». Aceeași reacție din partea consilierului regional Viviana Beccalossi de la Fratelli d’Italia: «Este cu adevărat înspăimântător. Dar din păcate aceasta este realitatea faptelor, așa cum bine știu femei și bărbați ai forțelor de ordine care după ce au lucrat din greu și pe riscul lor pentru a da un infractor pe mâna justiției îl revăd în libertate cu prea multă ușurință».

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Consulul onorific al Italiei la Arad, pagubă considerabilă după ce a casa i-a fost prădată de hoți: arme, bijuterii, ceasuri și mulți bani

Montecatini, patru îngrijitori români, casă de odihnă falsă: evaziune de 200.000 de euro