in

Messina, voiau să-și vândă copilul cu 30.000 de euro, îi spuneau „pachet”

Tentativa de vânzare a unui copil român de 8 ani unui cuplu din Messina, care ar fi plătit 30.000 de euro, în loc să urmeze procedura regulamentară a cererii de adopţie, a fost dejucată.

Îi spuneau „pachetul”, dar era un copil român de 8 ani, tratat însă ca un pachet de vânzare. Cei care îl voiau, fără a urma procedura normală pentru adopţii, era un cuplu de sicilieni de mai mulţi ani rezident în Elveţia, cu un fiu deja mare.

Preţul era deja fixat, 30.000 de euro, şi predarea definitivată urma să fie la Messina. Însă la momentul concretizării „vânzării” au intervenit carabinierii care au blocat totul, au luat în primire „pachetul”, şi au efectuat 8 arestări pentru asociere în scopul comiterii de infracţiuni finalizată sclavie.ù

Printre arestaţi, cuplul de siclieni, 48 de ani ea şi 57 el, care a „achiziţionat” copilul, cu o plată în avans efectuată pe 17 ianuarie într-o localitate din munţii Nebrodi, dar şi mama şi un frate al copilului.

În afara de ei, alte patru persoane, organizatori şi intermediari: Vincenzo Nibali, de 47 ani, din Castell’Umberto, fraţii Franco şi Aldo Galati Rando, de 46 şi 54 ani, ambii din Tortorici, şi Vito Calianno, de 43, din Brindisi.

Ancheta carabinierilor, coordonate de Direcţia Districtuală Antimafia a Procuraturii din Messina, a început în cadrul unei alte anchete privind un trafic de maşini furate. La început, militarii s-au gândit la o maşină când pe timpul interceptărilor telefonice fraţii Rando vorbeau în manieră criptică de un „pachet”, discutând termenii schimbului. Apoi a ieşit la lumină adevărul: obiectul „traficului” era un copil.

Cu micuţul de 8 ani, însoţit de mamă şi de un frate, au fost blocaţi la sosirea lor în portul din Messina. Potrivit reconstituirilor investigatorilor, care au monitorizat în mod constant mişcările anchetaţilor, cuplul, originar din Castell’Umberto, provincia Messina, care de ani de zile trăieşte în Elveţia, gestionând hoteluri şi cluburi de noapte, are un fiu mare. Ar fi vrut un alt copil pe care să-l crească, însă voiau să „scurteze” timpii cu o adopţie ilegală. Un plan proiectat de mai mult timp dacă, după cum se pare, cei doi ar fi declarat în 2008 naşterea unui fiu care nu a existat niciodată.

Căutarea copilului de către organizatori ar fi avut loc mai întâi în mediile degradate siciliene, apoi s-ar fi mutat în Toscana. În fine, prin intermediul lui Vito Calianno şi a contactelor sale în România, ar fi găsit familia, cu grave probleme financiare, gata să le cedeze un copil în schimbul banilor: parte din cei 30.000 de euro care au fost apoi plătiţi în avans.

„Ceea ce s-a întâmplat este un fapt incredibil şi foarte grav – a comentat comandantul provincial al carabinierilor din Messina, comandantul Stefano Spagnol. Vom încerca să aprofundăm cum a putut acest cuplu să prezinte un certificat de naştere care atesta că a avut un fiu legat de care în realitate nu există urmă”.

Ofiţerul confirmă că „ancheta va continua”, mai ales că există „încă atâtea alte lucruri de verificat şi clarificat”, inclusiv dacă „există alte cazuri de acest fel”.

„Copilul este bine – precizează ofiţerul – şi acum se află într-o structură asistenţială din Messina”. Potrivit Save The Children episodul este un „puternic semnal de alarmă”, şi în „Italia suntem de prea mult timp în aşteptarea aprobării, din partea Departamentului pentru Şanse Egale a Preşedinţiei Consiliului, unui Plan naţional de combatere a traficului şi exploatării, care să consolideze toate măsurile de protecţie în privinţa minorilor sub risc”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncele din Italia, peste 5.000 de accidente de muncă într-un an

Investigatorii i-au denumit ”adevărați prădători”. Au furat o tonă de cafea