in

Morți carbonizați la Empoli. Casa era proprietatea antrenorului echipei AS Roma, Luciano Spalletti

Două corpuri carbonizate au fost găsite pe 4 martie în interiorul unei case dezafectate care a luat foc la Empoli, pe via Livornese, în jurul orei 3 noaptea.

Procuratura din Firenze a dispus autopsierea celor două corpuri, ale doi oameni fără adăpost, potrivit unor ziare, însă încă trebuie identificate în mod formal: pompierii și carabinierii i-au găsit complet carbonizați, într-o stare care nu permite recunoașterea.

Printre ipoteze, o sobă improvizată pentru încălzire. Casa nu are instalație electrică și cei doi oameni ai străzii se poate să fi iluminat cu lumânări încăperea aleasă de ei ca refugiu.

Potrivit unei alte ipoteze, o flacără se poate să fi aprins puținul mobilier prezent și să se fi propagat. Casa, pusă sub sechestru, face parte din proprietatea privată a antrenorului echipei AS Roma, Luciano Spalletti.

Alarma s-a dat înainte de ora 3 când câțiva automobiliști aflați în trecere au observat fum ieșind printr-o fereastră a clădirii abandonate.

Pompierii au stins flăcările în circa jumătate de oră și au găsit cadavrele carbonizate la primul etaj. Aici victimele și-au amenajat un fel de adăpost într-o încăpere a casei, care nu este locuibilă și care nu are instalații de electricitate și încălzire.

Este vorba de o clădire abandonată de mai mulți ani de la periferia vestică a orașului Empoli, la mică distanță de un racord al autostrăzii Firenze-Pisa-Livorno.

Primarul

«Consternare, tristețe și neliniște. Două persoane care își pierd viața, cum s-a întâmplat noaptea trecută în orașul nostru, ne afectează profund și ne îndurerează, atât ca instituție cât și ca empolezi», a spus primarul din Empoli, Brenda Barnini, exprimându-și propriile condoleanțe și cele ale administrației pentru tragica moarte a celor două persoane.

Primul cetățean, care a vorbit de «teribila veste care ne obligă să facem mai mult», a lansat un apel tuturor cetățenilor proprietari la Empoli de locuințe, clădiri sau alte structuri care s-ar putea transforma în refugii ale oamenilor străzii: «Le cer celor care posedă o clădire neutilizată și abandonată să verifice în mod periodic eventuala prezență a unor persoane. Primăriei și instituțiilor le este imposibil să verifice structurile private, cu sutele prezente în oraș, în măsură să găzduiască persoane în căutarea unui acoperiș sub care să doarmă. Numai odată ce au fost găsite și identificate putem interveni cu ajutorul asociațiilor noastre care și în această iarnă s-au activat pentru urgența reprezentată de frig. Ajutați-ne să nu mai avem ”fantome” în orașul nostru. Asta trebuie să facem pentru a onora memoria celor două persoane care și-au pierdut viața în mod tragic în această noapte».

«Simțim amărăciune pentru că sistemul nostru de găzduire este gata să susțină acest tip de urgență și de necesitate și în schimb ne aflăm în fața a două vieți secerate care puteau să fie găzduite și ajutate. Este o veste teribilă care ne îndeamnă să menținem și să consolidăm structura noastră eficace de asistență pentru cei mai săraci și pentru persoanele fără adăpost prin angajamentul asociațiilor din oraș și susținerii instituționale», a încheiat Brenda Barnini.

Reacții politice

Reacții de solidaritate din partea partidelor Sinistra Italiana și Rifondazione Comunista față de incendiul de pe via Livornese

”Este momentul doliului – au spus cei de la Sinistra Italiana – însă lumea politică să-și asume propriile responsabilități. Am intrat de ceva timp într-o nouă fază a istoriei noastre sociale. Sărăcia nu mai este un fapt atât de marginal. Persoanele fără adăpost, în special iarna, nu sunt puține și, așa cum vedem, viețile lor sunt în pericol».

”Organizațiile politice – au subliniat cei de la SI – administrațiile locale, sindicatele, servicile sociale, trebuie să aibă conștiența a toate acestea și trebuie să se angajeze prin intermediul unui efort comun și adecvat să înfrunte cu prioritate chestiunea sărăciei. Lumea noastră se schimbă. În rău. Și toți, în primul rând responsabilii guvernamentali, trebuie să-și schimbe modul de a face protecție socială. Acum va fi doliul nostru. Dar nu are niciun sens discursul politic fără o schimbare majoră în această direcție”.

Rifondazione Comunista este pe aceeași lungime de undă: ”Incendiul în casa de pe via Livornese este o tragedie care trebuie să folosească ca avertizare. Fiindcă fără o soluție politică la prăpăstiile sociale cauzate de criză nu există soluție care să poată evita episoade de acest tip. Sunt necesare un plan și resurse certe în măsură să înfrunte o plagă în expansiune cum este problema locativă”.

”Sărăcia a sosit și nu de acum – au afirmat membrii Rifondazione. Moartea a doi tineri fără adăpost, pe de-altă parte, este numai simptomul unei maladii mult mai grave și înrădăcinate. Care există chiar dacă ne prefacem că nu o vedem. S-ar fi putut face mai multe controale, să ne fi mișcat mai în grabă, să se solicite mai devreme privaților să verifice proprietățile abandonate. Cert, aceasta s-ar fi putut face”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crește numărul străinilor care obțin pașaportul italian. Peste 200.000 de noi italieni într-un an

Băile Figa, stațiunea din România care s-a transformat dintr-o baltă de nămol în care se scăldau bivolii într-o staţiune de succes