in

Muncitor înghiţit de canal: 10 luni de închisoare pentru patron

Din 2006 se judecă procesul pentru moartea unui tânăr muncitor de 24 ani, Bogdan Mihalcea, târât în canalele oraşului Torino de o viitură. Patroana firmei Fedet, Roberta Dentis, şi-a recunoscut vina şi a cerut un acord judiciar (patteggiamento) de 10 luni şi 20 de zile, la ultima şedinţă de judecată care s-a desfăşurat pe 3 mai la Tribunalul din Torino.

In dosar sunt judecate şapte persoane, acuzate de omor din culpă pentru moartea la locul de muncă a lui Mihalcea Bogdan. Muncitorul, un tânăr român de 24 de ani, a fost înghiţit de un val neaşteptat de apă şi noroi în timp ce lucra, la negru, într-o conductă a canalizării oraşului Torino, în iulie 2006. Pentru Roberta Dentis, patroana de 35 de ani a primei firme care a luat în antrepriză lucrările, va începe acum un proces paralel şi pe 1 iulie judecătorul va trebui să decidă privind cererea de acord judiciar.

In procesul pentru omor din culpă a muncitorului rămâne Paolo Romano, administrator delegat al Smat Torino, firma comunală care se ocupă de canalizare, alături de alţi trei directori ai societăţii. Probleme are şi Calogero Siciliano şi fiul lui Tony, patroni ai firmei care au subcontractat lucrările şi pentru care lucra muncitorul. Santierul, potrivit acuzării, a fost amenajat fără un plan adecvat al riscurilor, cum ar fi o inundare neprevăzută ca cea care a determinat moartea tânărului.

Pe 6 iulie 2006, Bogdan Mihalcea lucra la o adâncime de 10 metri la repararea unui guri de canal din Torino, când a venit o furtună. Canalul a fost inundat, iar Bogdan a fost luat de ape şi dus în subteranele reţelei de canalizare. Corpul lui a fost recuperat după 4 zile, în apele râului Dora. Tânărul era clandestin şi lucra la negru, fără măsuri de siguranţă.

Lucrarea era din bani publici, societatea primăriei Smat (Societatea metropolitană Ape Torino Spa) a dat în antrepriză lucrarea de întreţinere “a canalelor civice de canalizare” firmei Fedet, care apoi, la rândul ei, dăduse în subantrepriză repararea gurilor de canal firmei  “Siciliano”.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Special Alegeri 2011/ Ultima ora – Rezultate candidaţi români

Cazul lui Gheorghe Radu, mort de oboseală la cules de roşii, în 2008, rămâne nerezolvat