in

Operațiunea ”Starlight” a carabinierilor din Lucca: 100 de carabinieri au prins 10 români

Arestări numeroase în cadrul operațiunii ”Starlight” din partea carabinierilor de la secția de investigații a comandamentului provincial din Lucca, cu ajutorul, printre altele, unui elicopter. Reținerile au fost efectuate la Lucca, Pisa și Firenze. La operațiune au participat circa 100 de carabinieri care au executat mandatele de arestare emise de judecătorul de instrucție de la Tribunalul din Lucca.

În total au fost executate 10 mandate de arestare preventivă la Firenze, Pisa și Modena, un subiect a fost pus în arest, iar alți doi au fost plasați sub control judiciar. De asemenea, au fost efectuate circa douăzeci de percheziții la domiciliu. În plus, deja pe timpul anchetelor au fost arestate în flagrant de furt agravat opt persoane, la Firenze, Empoli și Arezzo, în timp ce alte șase au fost denunțate pentru tăinuire.

Acuzația este ”de asociere pentru comiterea de infracțiuni finalizată cu furturi”, pentru zeci de spargeri comise în dauna unor centre comerciale, hipermarket-uri, societăți de leasing auto, magazine, în provincia Lucca și în alte provincii din Toscana și Emilia Romagna. Articolele ”preferate” de bandă erau bijuteriile, telefoanele mobile, tabletele, mașinile cu capacitate cilindrică mare (Audi, Mercedes), vehiculele comerciale (furgonete, camioane, Fiat Ducato), care erau furate încă dinainte să fie înmatriculate direct de la societățile de leasing și vândute în străinătate.

Numai în perioada de referință a anchetei, iunie 2015 și aprilie 2016, banda a comis furturi în Toscana și Emilia Romagna cu o pradă totală de peste 650.000 de euro.

Numele de ”Starlight” dat operațiunii derivă de la porecla unuia dintre principalii subiecți arestați, Costel Bordeianu, care avea un rol de prim-plan în cadrul organizației, și din faptul că banda intra în acțiune întotdeauna noaptea, sub ”lumina stelelor”.

Cei zece arestați sunt Costel Bordeianu, 27 ani, George Emanuel Bordeianu (30), Constantin Cătălin Donciu (28), Vasile Valentin Ionescu (26), Iulian Isofache (31), Marius Valentin Isofache (27), George Petcu (23), Ovidiu Gabriel Tapalagă (23), Ion Sandu Vasile (48), Vasile Relu Vătămanu (38). Sub control judiciar au fost plasați, cu interdicția de a părăsi localitatea de rezidență, Aurel Dumitru Bica (27) și Valentin Crăciun (35). În arest, Dumitru Berku (25).

Sub conducerea procuraturii din Lucca, carabinierii au ajuns mai întâi la identificarea unor subiecți de naționalitate română, cărora le-au urmărit mișcările, tot noaptea, ajungând apoi încet-încet la toți componenți complexei bande compusă din 25 de indivizi, care se alternau pe timpul diferitelor ”lovituri”, la indicațiile a doi verișori, Costel Bordeianu și George Bordeianu. Cei doi se foloseau de serviciile unor oameni de încredere, în măsură să-i înlocuiască pe timpul unor lovituri sau când reintrau în țara de origine, unde mențineau contactele cu alți subiecți care ofereau sprijin pentru vânzarea vehiculelor furate.

Verișorii acționau într-o perfectă sinergie: Costel era în principal specializat în așa-numitele ”spargeri” în centrele comerciale, George Emanuel era lider al furturilor și ascunderii vehiculelor, destinate exportării ilicite și vânzării în străinătate.

Ion Sandu Vasile se ocupa de păstrarea și de eficiența vehiculelor ”curate” pe care le foloseau la supravegheri înainte de comiterea furturilor sau pentru fugă în siguranță după acestea. Constantin Cătălin Donciu și Vasile Relu Vătămanu erau însărcinați cu transportul și păstrarea prăzii și în special a vehiculelor furate. Florin Sușnean era un adevărat locotenent în măsură să își asume conducerea operațiunilor în absența unuia sau ambilor verișori.

O organizare logistică bine pusă la punct, cu baza la periferia orașului Firenze. Carabinierii de la secția operativă au arestat în flagrant opt persoane la Firenze, Empoli și Arezzo, în timp ce alte 6 au fost denunțate pentru tăinuire, și au recuperat bunuri cu o valoare totală de peste 250.000 de euro, restituite proprietarilor legitimi, printre care patru furgonete și patru autoturisme neînmatriculate.

Ultimele două arestări (printre care George Emanuel Bordeianu) au fost efectuate în noaptea de sâmbătă 4 februarie, atunci când cei doi români au fost prinși imediat după ce au ”vizitat” un magazin de biciclete profesionale din Vaiano (Prato) și au sustras patru, cu o valoare totală de 16.000 de euro, urcându-le într-o furgonetă furată anterior din Sesto Fiorentino. Bicicletele și vehiculul au fost înapoiate proprietarilor legitimi.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Președintele magistraților din Italia, Piercamillo Davigo: «La 25 de ani de la Mani Pulite, Italia este și mai coruptă»

Jafuri în serie la Messina, infractorii italieni se dădeau drept români