in

Poporul român NU CERE SCUZE de la Miss Muretto

După delirul rasist al unei tinere padovane pe Facebook – “Curve fără ruşine, îngrijitoare deprimate şi alte elemente urât mirositoare…” – delirul unui consilier local român de lângă Verona: “Cer scuze în numele poporului român”.

Să le luăm în ordine…

În 14 iulie, într-o zi de luni, a avut loc atacul. “Eu şi poporul român nu ne vom înţelege niciodată, cu curve fără ruşine, îngrijitoare deprimate şi alte elemente urât mirositoare lipsite de civilizaţie şi educaţie”, a scris Michela Bartolotta pe Facebook. Şi a promis: “Mai devreme sau mai târziu vă extermin”.

Dar cine e Michela Bartolotta şi de ce delirul ei xenofob, similar cu al multor italieni care îşi exprimă sentimentele cele mai ruşinoase pe facebook, a devenit atât de important?

Michela Bartolotta este o adolescenta padovană de 16 ani şi în 2012 era una dintre aspirantele la titlul de “Miss Muretto”. Spunea că-i place Cenuşăreasa şi că îl voia pe Johnny Depp călare pe un cal alb. Acum a devenit majoră şi lucrează ca vânzătoare la un magazin de telefoane. În timpul liber mai lucrează şi ca model.

Deci nu poate fi suspectată de foarte multă inteligenţă. Dar postarea ei a fost observată de Alberto Gottardo, jurnalist al cotidianului online Padova24ore.it. Jurnalistul a rămas uimit de zecile de like-uri oferite imediat fetei de către amicii ei (în total 53).

“Nu reuşesc deloc să subevaluez aceste episoade”, a scris Gottardo. “Dacă cineva ia un crick şi strigă negru de rahat în faţa unui adolescent, o face şi pentru că ştie că are în spatele său un “popor” care spune ” însă eu nu sunt rasist” şi poate este nevoie să înceapă să se indigneze şi să spună “eu nu sunt rasist, punct”.

Referirea este la agresiunea suferită recent de doi băieţi de 11 şi 17 ani, fiii unor imigranţi din Bangladesh, la Padova. Poliţia a identificat un padovan de 45 de ani care i-ar fi insultat şi bătut. Revenind la aspiranta la titlul Miss Muretto (în 2012 s-a plasat numai pe locul al doilea), pe Facebook a devenit celebră. Au apărut şi contestatarii ei, care au înfiinţat o pagină intitulată “Michela Bartolotta, aspirantă miss al treilea Reich”.

Modela padovană a început să primească replici şi ameninţări.

Nona Evghenie, fost consilier comunal la Padova, a anunţat că o va da în judecată pe Bartolotta. Iată ce a scris Nona pe facebook: “Noi, românii din Italia, cei care plătim taxe şi facem să meargă înainte această ţară (suntem peste un milion de cetăţeni), cele care îngrijim rudele voastre cu dragoste şi ieftin, cei care construim casele voastre de multe ori prost plătiţi şi mai mult de 8 ore pe zi, cei care vă vindem pâinea, cei care vă servim la restaurant, care vă oferim servicii de infirmerie în spitale, care vă servim mai bine la ghişeul băncii voastre, noi nu vom jigni niciodată pe nimeni.

Ne-au învăţat respectul pentru demnitatea umană şi ne-au învăţat şi că avem drepturi. Cred că ceea ce aţi afirmat este un grav episod de intoleranţă care jigneşte nu doar românii, ci tot poporul italian şi care ar merita să fie evaluat de autoritatea judiciară.”

Luni 21 iulie, la o săptămână după faptă, Bartolotta a organizat un fel de conferinţă de presă, cu tatăl ei alături, cerând scuze comunităţii românilor: “Am greşit generalizând”, a spus fata.

La conferinţă a participat şi Cătălin Mustăţea, consilier local la Villafranca şi preşedintele asociaţiei “Moment Zero”. Mustăţea a citat din papa Francisc: «Violenţa nu se combate cu violenţa, ci cu pacea», şi apoi, în numele poporului român, a afirmat textual, conform “Il Mattino di Padova”: «Accept scuzele» (Accetto le scuse) şi «profit de ocazie pentru a cere scuze şi eu, în numele întregului meu popor, italienilor care au suferit nedreptăţi din partea unor conaţionali de-ai mei.» (e colgo l’occasione per chiedere scusa anch’io, a nome di tutto il mio popolo, agli italiani che hanno subito torti da parte di alcuni miei connazionali)

Evident, e ceva în neregulă. Mustăţea nu reprezintă poporul român şi nici nu poate cere scuze în numele lui. Reprezintă asociaţia sa şi eventual alegătorii care l-au trimis în consiliul local din Villafranca di Verona (160 de voturi). Mustăţea face parte şi dintr-o asociaţie auto-intitulată partid, care comemorează în fiecare an omorul comis de Mailat, punându-şi cenuşă în cap în numele românilor. Cine se scuză se acuză, spune un proverb.

Iată reacţia Uniunii Democratice a Românilor din Italia: «UDRI nu împărtăşeşte declaraţiile eronate ale domnului Cătălin Mustăţea . Este o gafă fără margini, să ceri scuze în numele românilor, în faţa celei care a atacat dur comunitatea românească şi poporul român.

UDRI solicita public domnului Cătălin Mustăţea să explice exact ce l-a determinat să facă un astfel de gest. Românii din Italia au fost afectaţi de declaraţia consilierului Cătălin Mustăţea. Trebuie să-şi ceară scuze faţă de toţi românii care nu au greşit cu nimic italienilor.»

Merkel şi-a cerut scuze în numele poporului german în 2009 faţă de ororile nazismului, la o întâlnire la Gdansk. Iar premierul Japoniei a cerut scuze pentru ocupaţia Coreei după 100 de ani. Şi aveau de ce să ceară scuze. Noi de ce ne grăbim aşa cu scuzele în numele poporului?

Sorin Cehan