in

“Să nu afle mama cu ce mă ocup”- drama prostituatei românce arsă la Roma

 

Prima dorinţă a Mihaelei R., românca bătută şi arsă în cartierul Borghesiana din Roma, de pe patul de spital, a fost ca autorităţile să nu o informeze pe mama ei cu privire la modul în care îşi câştiga existenţa.

Vizitată de ministrul Andrea Riccardi

Acelaşi lucru, Mihaela i l-a cerut şi ministrului  pentru Integrare şi Cooperare, Andrea Riccardi, care a vizitat-o pe 13 septembrie.  Riccardi s-a oprit să vorbească cu doctorii îndelung, în special cu medicul primar de la Centrul de arşi grav, unde este internată tânăra.   “Bărbaţi fără scrupule s-au jucat cu corpul său şi apoi l-au ars ca şi când nu ar fi fost o persoană umană, ci un obiect. E puţin mai mult decât o copilă – a spus emoţionat ministrul ieşind din spital -, are ochii mari şi atitudinea unei fetiţe”.

Episodul prostituatei românce, originară din Botoşani, bătută şi arsă la Roma a şocat opinia publică din Italia. Investigatorii cred că cei doi agresori au vruit să dea un avertisment astfel şi altor prostituate care ar fi avut curajul să se revolte.

Agresiunea

Episodul a avut loc pe 11 septembrie, în jurul orei 12 noaptea în cartierul Borghesiana, pe via Camigliatello Silano, între Prenestina şi Casilina. Victima a fost abordată de doi bărbaţi, probabil români. Ea, cunoscută în mediu cu numele de Mihaela, se află în Italia de patru sau cinci ani şi se prostituează de cel puţin doi ani la Roma. Agresorii au bătut-o cu pumnii şi picioarele, apoi i-au aruncat pe corp lichid inflamabil, ulei şi benzină, şi i-au dat foc. În câteva clipe fata era o torţă umană care se rostogolea pe pământ. A primit ajutor din partea unor prostituate care au asistat la scenă şi au auzit urletele. Fata a fost transportată la spitalul Sant’Eugenio şi internată cu prognostic rezervat, sub şoc şi cu arsuri de gradul trei pe mai mult de jumătate din corp.

“Nu-i cunosc pe cei care m-au atacat”

Mihaela, acum este conştientă, dar viaţa ei este încă în pericol. Situaţia ei s-ar putea înrăutăţi în urma unei infecţii sau a unei septicemii. Agresorii, potrivit declaraţiilor celorlalte fete care au sărit în ajutor, aveau feţele acoperite. Tot joi 13 septembrie, Mihaela, a cărei stare s-a îmbunătăţit puţin, a avut o primă întâlnire cu carabinierii. “Nu-i cunosc pe agresori”, a spus militarilor, încă terorizată. Potrivit investigatorilor, care fac anchete în medii ale prostituţiei, tânăra a fost agresată de “infractori cu experienţă şi gata de orice”.

Potrivit carabinierilor, care au intrat în posesia imaginilor surprinse de camerele de luat vederi de pe stradă, responsabilii ar putea fi exploatatorii tinerei femei, probabil doi români. Dar nu e cu totul exclus să fie vorba de nişte clienţi. În apropierea locului în care a avut loc agresiunea se aflau alte patru sau cinci prostituate românce.

“Episodul foarte grav şi crud impune tuturor forţelor politice şi sociale o serie de reflectări asupra nivelurilor de brutalitate şi ură la care s-a ajuns, precum şi legat de destinul multor tinere femei imigrate trimise pe trotuar. Îmi doresc – a mai spus ministrul Riccardi, după vizita făcuta fetei – ca forţele de ordine să facă lumină deplină asupra acestei agresiuni feroce. Dar lumea politică, la nivel naţional şi local, nu poate rămâne inertă. Este necesară o mobilizare generală. Este în joc acelaşi sentiment de umanitate care este patrimoniu al întregii ţări”.

Solidaritatea bisericii catolice

“Acest lucru ne tulbură. Indignarea e minimul pe care îl putem exprima. Tocmai am aflat vestea şi bineînţeles sunt gesturi care nu sunt justificabile în niciun fel”, a declarat la Radio Vaticana don Gerardo Di Paolo paroh al bisericii Santa Maria della Fiducia. “Nu trebuie niciodată să lipsească – spune părintele – dimensiunea de respect şi de promovare umană. Suntem cu adevărat întristaţi şi ne displace că acest fapt a avut loc pe teritoriul nostru”.

“Sunt mulţi acum – adaugă preotul – cei care constituie comunitate românilor care vin să bată la uşa noastră şi noi încercăm să-i ajutăm”. “Nu este uşor însă – afirmă don Gerardo – să ajutăm ceea ce a fost înghiţit de lumea prostituţiei, nu este facil să abordezi persoanele care sunt implicate şi să găseşti modul just de a acţiona şi opera, însă nu trebuie să ne resemnăm”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Alegeri la Roma 2013: „Plătim taxe? Atunci să votăm!”

Panettone Battistero, făcut în România