in

Sardinia/Român arestat cu un spray paralizant, considerat „armă chimică de război”

Un român de 22 de ani, Nicuşor Constantinescu Razvan, a fost arestat şi trimis în închisoare la Olbia (în Sardinia), după ce poliţiştii au găsit asupra lui un spray folosit ca „armă chimică de război”. În România, însă, sprayul este legal şi nu este considerat periculos.

Potrivit cotidianului „La Nuova Sardegna”, poliţiştii l-au oprit pe român pentru un control rutier obişnuit. Tânărul se afla sub influenţa alcoolului, iar poliţiştii au decis să controleze amănunţit şi maşina pe care o conducea. În compartimentul pentru acte au găsit un recipient care, la primă vedere, părea un spray iritant normal, cu piper iute, folosit pentru auto-apărare.

Poliţiştii şi-au dat seama, la o examinare atentă că este vorba de cu totul altceva. Pe eticheta de culoare verde a recipientului se poate citi: „NATO- spray super-paralisant”, locul de producţie indicat fiind Germania.

Potrivit anchetatorilor, ar fi vorba de o adevărată armă chimică folosită în război, care conţine „substanţe capabile să producă daune ireversibile organelor interne”. Poliţiştii vor stabili în zilele următoare locul de producţie şi compoziţia chimică exactă a conţinutului din recipientul găsit asupra românului, dar sunt convinşi că este vorba despre un lichid considerat „o armă de război care poate crea daune permanente căilor respiratorii şi organelor interne, precum ficatul sau plămânii”.“E ca şi cum românul ar avea asupra lui un pistol”- susţin anchetatorii italieni.

Sprayul Nato este interzis în Italia, fiind considerat foarte periculos, dar este legal şi uşor de cumpărat în alte ţări europene.

În România, însă, sprayul  poate fi achiziţionat chiar şi pe internet, la preţul de circa 5 euro, fiind recomandat ca fiind un obiect de auto-apărare “uşor de folosit”, “legal” şi, mai ales, inofensiv pe termen lung. Iată cum este descris sprayul pe un site de vânzări online: “Având o lungime de 7.5 cm şi un diametru de 3,5 cm acest spray paralizant poate fi purtat cu lejeritate în buzunar sau în poşetă. În caz de necesitate pulverizaţi un jet spre faţa agresorului de la o distanţă de cca 1 metru”.

În anunţ se mai precizează că Sprayul Nato "este legal", “cu condiţia să aveţi peste 18 ani şi să nu îl folosiţi decât în scop de autoapărare şi să nu îl folosiţi în locuri publice aglomerate”.

Dacă în Italia sprayul este considerat “o armă chimică de război”, în România produsul este considerat inofensiv, efectele colaterale dispărând după 30 de minute.

Iată cum sunt descrise efectele produsului în România: “Efectul sprayului paralizant este iritant lacrimogen de durată şi se manifestă prin senzaţie de arsură în ochi , nas şi căile respiratorii. Senzaţia de arsură în ochi declanşează automat reflexul de închidere a ochilor, motiv pentru care persoana în cauza poate fi uşor dezorientată. Daca doza administrată este mai mare , apar simptome de tuse şi senzaţia de vomă. Durata efectului este de cca 30 minute, după care dispare complet fără a lăsa efecte secundare”.

Este pentru prima oară când poliţiştii descoperă un astfel de spray în Sardinia şi, până la sosirea rezultatelor de laborator, românul a fost arestat şi trimis în închisoare. Anchetatorii italieni se tem, însă, potrivit aceleiaşi surse, că sprayul ar putea deveni o armă periculoasă din ce în ce mai folosită, care ar putea crea probleme serioase pentru liniştea şi ordinea publică.

“Chiar dacă sprayul este legal în România, în Italia se aplică legea italiană, deci poate fi pedepsită chiar numai şi deţinerea unor substanţe considerate ilegale”- precizează avocatul Mascia Salvatore pentru Gazeta Românească. Un avertisment, aşadar, pentru cei care cumpără astfel de sprayuri în ţară şi le aduc în Italia, chiar dacă intenţionează să le folosească doar în scop de autoapărare.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

CE: Nouă state UE au notificat prelungirea restricţiilor de muncă pentru români

Acuzată că a sedus un italian pentru a-i lua 100.000 de euro