in

Ucis din greşeală de un clan mafiot în Sicilia, cinci condamnaţi pe viaţă

A fost ucis din greşeală în locul patronului său. După unsprezece ore de cameră de consiliu, Curtea cu Juri din Caltanissetta a închis cazul privind moartea românului Marinel Jipa, ucis în 2005 din greşeală de un comando mafiot în Sicilia. Ucigaşii voiau de fapt să-l ucidă pe Giuseppe Canizzaro, întreprinzător din Riesi (Caltanissetta). Pentru crimă au fost trimişi în judecată opt persoane. Judecătorii au decis cinci condamnări la închisoare pe viaţă, trei inculpaţi fiind achitaţi. Comandoul a acţionat şi pentru uciderea unui proprietar de terenuri din Riesi, Francesco Maurici, dosarele fiind judecate împreună.

Curtea i-a recunoscut vinovaţi doar pe cei care au participat la atacul asupra românului, ucis din greşeală pe 19 iulie 2005.

Au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă organizatorii atacului – întreprinzătorii agricoli Salvina Cordaro şi Massimiliano Maria Sortino, cei care au pregătit atacul – Calogero Bellone şi Gianluigi Volpe, şi autorul material al crimei, marocanul Radouane Legzouli. Marocanul a acţionat împreună cu cumnatul său, Maghni Bouazza, acesta din urmă colaborator cu justiţia, deja judecat.

Atacul a fost organizat pentru eliminarea întreprinzătorului Giuseppe Cannizzaro, dar a fost Jipa cel care şi-a pierdut viaţa din cauza focurilor de armă trase asupra sa, având în vedere că în acea seară Cannizzaro îi împrumutase maşina Peugeot roşie şi criminalii nu şi-au dat seama că la volan era o altă persoană.

Au fost achitaţi cei care erau consideraţi organizatorii şi autorii materiali ai uciderii proprietarului de terenuri riesin Francesco Maurici, de pe 3 august 2005, a cărui corp a fost găsit îngropat pe un câmp în februarie 2008.

Marinel Jipa, 37 de ani, era de un an în Italia. Nacăsătorit, fără cazier, avea permis de şedere şi lucra la Giuseppe Cannizaro, mic întreprinzător agricol. Patronul lui Jipa avusese o serie de conflicte cu vecinii săi, Salvina Cordaro şi Massimiliano Sortino. Crima a fost comandată de Giuseppe Tardanico, la acea vreme liderul unui clan mafiot local din Cosa Nostra.

Ambuscada a avut loc pe 19 iulie 2005 în apropiere de Tenutella, localitate la 15 km de Gela. Jipa se afla la volanul maşinii patronului, un Peugeot 205, când a fost lovit de două gloanţe: unul în cap, celălalt în umărul stâng. În ambuscadă a fost rănit şi un alt român aflat în maşină, în spatele şoferului. Mihăiţă Găgeanu, de 37 de ani a fost lovit de un proiectil în umărul drept. Soţia rănitului, Lenuţa Găgeanu, de 40 de ani, a scăpat nevătămată.

Soţii Găgeanu trăiau şi lucrau la ferma lui Calogero Ferro, cu antecedente penale pentru asociere de tip mafiot.

Soţii Găgeanu şi Marinel Jipa cinaseră în acea seară împreună cu mai mulţi conaţionali la o stână. Se întorceau acasă împreună cu Marinel Jipa. Ambuscada a avut loc la 300 de metri de ferma lui Ferro.

Maşina Peugeot a fost flancată de o maşină de teren, cu două persoane labord. Unul dintre aceştia (pasagerul) a tras trei focuri de armă care l-au ucis pe Jipa şi l-au rănit pe Mihăiţă Găgeanu.

Asasinii nu au avut timp să-şi termine complet misiunea, poate pentru că Peugeot-ul nu s-a oprit, în ciuda uciderii şoferului, a cărui picior drept a rămas apăsat pe acceleraţie. Din spate, Găgeanu a reuşit să prindă volanul şi să conducă autovehiculul până în curtea fermei Ferro.

Iniţial, investigatorii au luat în considerare pistra unei "reglări de conturi" între români. La 7 ani de la crimă, adevărul a ieşit la iveală şi asasinii au fost condamnaţi.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Primăvara sinuciderilor: 3.000 de români îşi pun capăt zilelor anual

Deţinut spânzurat la Taranto: era acuzat de furt