Menu
in

VIDEO – Follonica, două rome batjocorite și închise în cușcă precum animalele. Doi tineri italieni anchetați

Închise în cușcă. Precum animalele. Și batjocorite. Vina lor? Căutau printre gunoaie într-o «zonă privată» a unui supermarket.

Filmulețul pe care doi angajați ai unui supermarket Lidl din Follonica (Grosseto) au avut ideea de a-l filma și posta apoi cu mândrie pe Facebook este deosebit de crunt.

Un video de câteva secunde, în care urletele înspăimântate ale două românce de etnie romă se alternează cu râsetele celor doi italieni care, după ce au descoperit «intrusele», le-au închis în containerul pentru gunoi. Și-au bătut joc de ele în timp ce filmau și apoi au publicat videoul pe Facebook, declanșând zeci și zeci de comentarii rasiste.

În film se vede o femeie de circa 50 de ani și una mai tânără, care urlă în cușcă.

Totul s-a întâmplat joi 23 februarie dimineața într-o zonă interzisă publicului din curtea Lidl. Carabinierii din Follonica au demarat anchetele imediat după ce au văzut filmul publicat pe câteva grupuri Facebook. Astfel au găsit femeia romă și au transcris declarația sa într-un proces-verbal. Apoi i-au identificat pe autori, doi tineri italieni de 25 și 35 de ani care au fost denunțați pentru sechestrare de persoană. Procuratura din Grosseto a început o anchetă.

«Un lucru nemaiauzit – a comentat primarul din Follonica, Andrea Benini -, de o gravitate nemaiauzită. Ceea ce mă tulbură cel mai mult la acel video este ușurința și indiferența absolută față de femeile rome implicate, o atitudine inacceptabilă care afectează centrul valorilor noastre. În fața acestui episod incalificabil, vom întreprinde inițiative publice pentru a afirma valoarea solidarității și includerii».

Cei doi angajați ai Lidl nu par să-și fi dat seama de gravitatea comportamentului lor. Au susținut în fața carabinierilor că «le-au surprins pe cele două femei furând dintr-o zonă închisă publicului» și că din acest motiv «le-au blocat în așteptarea sosirii forțelor de ordine, avertizate cu promptitudine». Dar la numărul 112 nu a sosit niciun apel din partea lor.

«Suntem la cunoștința videoului distribuit pe internet. Ne distanțăm fără nicio rezervă de conținutul filmului care este împotriva oricărui principiu al firmei noastre», a comunicat firma Lidl Italia. Dar mulți italieni s-au declarat în mod deschis alături de angajați. «Dacă îi concediați pe cei doi tineri eu și familia mea nu vom mai pune piciorul în lanțul vostru. Italia pentru italieni! Bravi cei doi tineri», scrie pe FB un client al Lidl, căruia i s-au alăturat și alții.

Salvini aplaudă

Faptul de cronică a declanșat imediat o aprinsă dispută politică. Matteo Salvini s-a alătura angajaților supermarket-ului care acum sunt anchetați pentru sechestrare de persoană. «Eu sunt de partea lucrătorilor (îi voi contacta azi pentru a le oferi întreg sprijinul nostru, și juridic) și nu a romelor ”căutătoare”», a comentat secretarul de la Lega Nord invocând «#ruspa (excavatorul)». Angajații care le-au închis pe cele două rome în containerul pentru gunoaie acum riscă mult. «Dacă este necesar să se calmeze spiritele  – a mai comentat Salvini – suspendarea este în regulă, însă dacă va fi să sufere o pedeapsă voi începe să boicotez lanțul de supermarket-uri, așa cum deja zic mulți clienți». Salvini a mai spus că va contacta personal directorii multinaționalei germane pentru a afla ce se va întâmpla cu angajații supermarket-ului din Follonica.

Polemici politice

Massimo D’Alema i-a replicat imediat lui Salvini: «Un lider politic care încurajează infracțiunile este un lider politic periculos pentru sine și ceilalți. Știm din păcate că politica italiană a suferit asemenea poluări».

«Iată fructele otrăvite ale xenofobiei, și să nu se vorbească de glume nevinovate», a spus președintele Regiunii Toscana, Enrico Rossi, acuzându-l pe Salvini de «indecență» și că este «pierdut în cursa sa către negarea totală a valorilor democrației noastre».

«Hashtag-ul #ruspe (excavatoare) este literalmente o invitație la comiterea de infracțiuni», a scris Roberto Saviano în La Repubblica.

«Un lider politic – afirmă scriitorul – ar trebui să favorizeze dezbaterea constructivă și în schimb nu face altceva decât să instige la ură și să justifice acțiunile violente». «Problema, pentru Salvini, nu este să se achite sau să se condamne femeile rome surprinse căutând printre gunoaie, ci să le utilizeze ca țintă, să otrăvească puțurile gândirii, să alimenteze prejudecata. Numai prejudecata și confruntarea, care nu duc la nicio soluție privind fluxul de migranți, nu demonstrează niciun efort în a încerca să înțeleagă dinamicile infracționale micro și macro ale comunității rome. Se folosește rețeaua socială ca o sală de antrenare a idioțeniei, amplificatoare a mizeriei umane de pe urma căreia Salvini vrea să profite».

Liderul Lega Nord îi răspunde lui Saviano de pe profilul său de Facebook: «Bună ziua amici, Robertino Saviano are ceva cu voi, cu toți cei care i-ați apărat pe cei doi lucrători de la Lidl. Dragi mizerabili, idioți delincvenți, eu vă ador! P.S. Stai liniștit Robertino, când câștigăm și readucem puțină ordine, reguli și locuri de muncă în Italia, tu vei putea să continui să îți scrii perlele și să faci bani. Salută-i pe amicii tăi romi din partea noastră!».

«Femeile fură»

Una dintre cele două femei a declarat pentru Fanpage.it: «Mi-e îmi era frică de ceea ce mi-au făcut cei doi tineri – a povestit. Eu dorm în gară, nu am bani, nu am nimic, soțul meu a murit în România». În ciuda povestirii femeii, clienții supermarket-ului se grupează toți de partea tinerilor care și-au filmat faptele și apoi au postat videoul pe rețelele de socializare. «Este greșit gestul de a le închide în container, dar furau», spune o femeie care în plus insinuează că roma de obicei se prostituează în parcarea magazinului. Un alt client a povestit în schimb că «aceste femei sunt aici de ani de zile și fură tot ceea ce e de furat, mi-au dispărut cărucioarele de cumpărături cu lucrurile înăuntru». Și un altul: «Pe acele femei trebuiau să le și ardă, nu numai să le închidă înăuntru».

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version