in

Votul românilor/ „Cea mai haotică situaţie din ultimii 27 de ani”

Mulţi români cu dublă cetăţenie, pe care i-am interpelat în legătură cu propriile preferinţe politice, nu au dorit facă publice opţiunile lor electorale. Au acceptat săne spună ce motive i-au determinatsă iasă la vot sau, dimpotrivă, stea în casă.

Leontina Ionescu, fost consilier român la Marcellina: “Cea mai haotică situaţie din ultimii 27 de ani”

Leontina Ionescu, primul consilier român ales într-o localitate din Italia, la Marcellina, are cetăţenie dublă de 27 de ani. De atunci, a votat la toate alegerile. Dar cele de acum i se par, de departe, cele mai “haotice”:

“Nu pot să spun cu cine am votat, dar ceea ce este clar, văzând rezultatele, este că avem de-a face cu o situaţie cu adevărat haotică. Posibilitatea de guvernare aproape zero. Va reuşi Partidul Democrat să facă o alianţă? Se va alia cu mişcarea lui Grillo? Ar fi bine să existe o înţelegere pentru binele comun. Nu cred că se va ajunge la alegeri anticipate, mai ales dacă avem în vedere că preşedintele Napolitano este la sfârşit de mandat.Este prima oară în 30 de ani cân asist la o ascensiune a unei mişcări care a umplut pieţele. “Grillinii” au spus că vor face o opoziţie constructivă, vom vedea.

Românca a devenit italiană prin căsătorie şi votează de 27 de ani: “Am considerat votul ca o datorie faţă de acest popor. Am dorit să se schimbe ceva, văd că sunt mulţi italieni rămaşi fără un loc de muncă, cei mai norocoşi sunt în şomaj tehnic. Nu au drepturi, sunt descoperiţi”.

 

Românii care l-au ales pe Monti: "Am votat seriozitatea"

Crede că italienii ar fi trebuit să-şi facă un examen de conştiinţă, “mai ales cei care nu au votat, pentru că şi un vot poate face diferenţa, e o datorie a fiecăruia. Dacă nu ai votat, ce poţi să pretinzi apoi de la guvernanţi?

Leontina Ionescu recunoaşte că a votat mereu “în aceeaşi direcţie”, chiar dacă nu întotdeauna cei pe care i-a votat au ajuns la putere. Consideră că acum 30 de ani se trăia mult mai bine decât acum: “Acum 29 de ani, trăiam toată familia cu salariul soţului de 1,400,000 lire. Acum abia mai reuşim cu o pensie de 2000 de euro să plătim şi medicamentele lui. Nu mai e aceeaşi putere de cumpărare.

Cum vede viitorul? “Nu vreau să spun negru, doresc să fiu optimistă. Viitorul, îl văd gri.”

 

De ce am votat cu Pd şi cu Pierluigi Bersani?

Lambița Cocoloș, fostă candidată la alegerile locale din Grosseto, pe lista PD, a votat cu gândul la o schimbare a situației din Italia”.

“Aș dori să nu dezvălui partidul pe care l-am votat dar pot să vă spun doar că m-am prezentat la vot din postura unui proaspăt cetățean italian, care dorește o viață mai bună, care a imigrat în Italia cu speranța de a oferi copiilor tot ce-i mai bun.

Din păcate nivelul de trai a scăzut în comparație cu doisprezece ani în urmă, atunci când am ajuns în Peninsulă, iar locurile de muncă nu mai sunt sigure. Pe de altă parte șii la aceste alegeri ar fi trebuit să se simtă comunitatea românească, măcar prin participarea unui conațional într-o poziție eligibilă. Poate la următoarele alegeri.”

 

Românii din tabăra lui Berlusconi

Angelica Popoviciu, din Ancona, una dintre primele avocate românce din Italia, ne-a declarat că s-a hotărât cu greu pentru cine să voteze datorită programelor electorale slabe ale partidelor. ”Sincer am avut dificultăți serioase în a mă hotărâ pentru cine să votez. Niciun partid nu a prezentat programe clare și serioase pentru viitorul Italiei. Acum , după aflarea rezultatelor, situația pare și mai complicată, crearea unui guvern fiind complicată. Sperăm că vor dispărea orgoliile și că se va naște o coaliție care să aducă schimbările majore de care are nevoie Italia. În privința politicilor de emigrare, sper ca legea acordării cetățeniei copiilor născuți în Italia să fie scoasă cât mai repede, ar fi o lege care ar demonstra că Italia dorește integrarea străinilor.”

 

Beppe Grillo a avut şi voturi din partea românilor

Radicalii şi Forza Nuova

Marcu Tănase – 44 ani, întreprinzător, Torino: “Am votat cu radicalii (Aministia Giustizia Libertà), pentru că ceilalţi nu m-au convins. Alternativa era să anulez votul.”

Iulia Panescu, funcţionar administrativ, Lecce: “Ştiind că n-au şanse, ca să nu dau votul în alb, am votat Forza Nuova.”

Au anulat votul sua nu au votat

Ioana M.- 25 ani, informatician, Torino:“Am anulat votul, pentru că nici unul dintre partide nu m-a convins.”

Robert Anti, Palermo: “Nu am avut cu cine vota”

„Nu m-am dus la vot fiindcă nu aveam cu cine vota. Ca român nu pot să votez stânga, la centru nu este nimic semnificativ iar dreapta a condus prea mulți ani și se văd rezultatele. Grillo nu-mi place. Situația este delicată pentru Italia.”

Mihaela Agapie, Palermo:„N-am votat.”

 

 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Infailibilii şi Papa

Dragobetele sărbătorit la Bologna FOTO