Menu
in

”Acum este cel mai bun moment pentru cumpărarea unei case în Italia”

Acum este un moment foarte bun pentru achiziţionarea unei locuinţe. În al treilea trimestru din 2013, preţurile locuinţelor din Italia au înregistrat o scădere de 1,2% faţă de trimestrul anterior. Faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, scăderea anuală a preţurilor caselor a fost de 5,3%. Scade preţul şi la casele noi, şi la cele vechi.

Aceste date au fost făcute publice de ultimul recensământ Istat cu privire la populaţie şi locuinţe. Potrivit Institutului de statistică, casa medie a unei familii italiene este de 40,7 metri pătraţi pe ocupant, spaţii mai mari sunt în Emilia Romagna, cu 45 mp şi cele mai restrânse în Campania, cu 33,8 mp. În 2001, fiecare ocupant al unei case avea la dispoziţie 36,8 mp.

O altă informaţie importanţă este că 72,1% dintre familii sunt proprietare pe casele în care locuiesc, şi numai 18% dintre familii stau cu chirie. circa 10% dintre familii stau în locuinţe cu titlu gratuit sau de serviciu.

Faţă de anul 2001, numărul familiilor care locuiesc în casa proprie a crescut cu 13,8%. Familiile care locuiesc într-o locuinţă aflată în proprietatea lor sunt 17,6 milioane. Între 1971 şi 2011, locuinţele ocupate în Italia au crescut de la 15 milioane la 24 milioane.

„Noi, românii, avem o mentalitate de proprietari”


Case pentru români

Felicia Feşteu (foto), 34 de ani, angajată la o instituţie de intermediere financiară din Roma (PS Mutui di Barbara Grieco), afirmă că circa 20.000 de români îşi iau locuinţă în Italia în fiecare an. Românii sunt foarte bine văzuţi de vânzătorii de case în Italia. Reprezintă un segment interesant de piaţă, fiind în general clienţi serioşi, care-şi plătesc ratele la timp. Firmele din domeniu au început astfel să angajeze şi români, pentru a fi mai aproape de aceşti clienţi.

Originară din Timişoara, Felicia este de 11 ani în Italia. Acasă a absolvit facultatea de Economie şi a avut o agenţie imobiliară. Lucrează de trei ani la această societate de intermediere de credite, situată la Roma, în cartierul Borghesiana. „Suntem o structură tânără, dinamică şi ambiţioasă, cu o experienţă de peste 10 ani în domeniu. Societatea la care lucrez este o societate de intermediere financiară italiană care colaborează cu diverse instituţii financiare care operează pe teritoriul Italiei. Eu fiind româncă, ne-am orientat foarte mult şi către comunitatea românească.”

Sectorul imobiliar este unul din sectoarele care au simţit criza cel mai mult, spune Felicia. „Dar ce înseamnă, mai exact, acest lucru pentru noi? Înseamnă că preţurile la apartamente au scăzut foarte mult, deci a devenit foarte avantajos să cumpărăm în aceste momente, mai ales dacă găsim un vânzător care se grăbeşte să vândă.

Un exemplu – la doar 10 km de Roma se cumpără 55 de metri pătraţi cu doar 90.000 €. La un împrumut de 100.000 €, rata la bancă este de 420 € în momentul de faţă. Sunt sigură că mulţi dintre români plătesc mai mult pentru chirie în acest moment. Noi, românii, avem o mentalitate de proprietari şi greu ne împăcăm cu gândul de a arunca banii pe chirie. Acum este momentul ideal pentru a cumpăra, pentru că preţurile sunt mici.”

Chiar daca cineva nu este decis 100% să se stabilească pentru totdeauna în Italia, mai spune ea, cumpărarea unei case este o afacere, chiar pe termen scurt. În afară de faptul că nu plătiţi chirie, preţul caselor începe acum să urce şi peste câţiva ani se poate vinde casa şi se pot câştiga 10 – 20.000 de euro.

Experienţă cu băncile

De ce este sectorul imobiliar în criză? Mai ales pentru că băncile nu mai acordă împrumuturi pe bandă rulantă, cum făceau înainte, mai spuen Felicia. „Aici devine foarte importantă experienţa noastră şi canalele cu băncile, consolidate de-a lungul timpului, dar şi dorinţa noastră de a ajuta persoanele şi de a le fi aproape de la începutul practicii până la sfârşitul ei. Eu, înainte de lucra aici, am fost client. În general clienţii noştri sunt mulţumiţi şi aproape toţi ne-au adus alţi clienţi la rândul lor. Acesta este şi unul din motivele faptului că încă lucrăm şi am supravieţuit cu bine crizei.”

„Clienţii noştri beneficiază de asistenţă profesională în toate etapele achiziţionării şi nu trebuie să plătească nimic în avans. Plata se face doar la sfârşit, în momentul în care devin proprietari, în ziua în care se face actul de vânzare – cumpărare la notar, şi nu în momentul în care banca vă acordă împrumutul. În cazul în care clientul nostru cumpără direct de la proprietar, deci fără o agenţie imobiliară, noi ne ocupăm de toată practica şi facem toate verificările necesare ale actelor.

În cazul în care clientul nostru cumpără printr-o agenţie imobiliară, noi îl învăţăm cum trebuie să facă toţi paşii, începand de la propunerea de cumpărare, astfel încât să nu fie păcălit. Din păcate se întâmplă cam des… Sunt foarte multe lucruri la care un cumpărător trebuie să fie atent.”

Sorin Cehan

PS Mutui di Barbara Grieco, via Casilima 1843, 00132, Roma, tel. 06 2070676

Servicii oferite: împrumut pentru casă (mutuo) cu o dobândă de 2,50 %, de până la 95% din preţul de cumpărare; împrumut pentru cheltuielile extra (notar, agenţie, etc.); împrumut pentru restructurarea imobilelor; împrumut pentru nevoi personale până la 30.000 € (daca venitul declarat permite). Vârsta la care se poate termina rambursarea creditului poate ajunge la 85 sau 90 de ani. Este luat in cosiderare si contractul pe timp determinat. În legătura cu veniturile pe care trebuie să le aibă un aspirant la credit, nu există un plafon. Fiecare caz este tratat separat pentru că fiecare caz are particularităţile sale.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version