in

Adrian Chifu, primul consilier român în Italia: „Candidez la postul de primar”

Un român din Italia a luat decizia de a se arunca în bătălia pentru a obţine fotoliul de primar. ” Ideea de a candida pentru postul de primar nu-mi aparţine. A venit din partea comunităţii de români din Verbania.” ne-a precizat Adrian Chifu, cunoscut în comunitatea românească ca primul român din Italia ce a obţinut funcţia de consilier comunal. Acum el a decis să îşi prezinte candidatura pentru a deveni „primul cetăţean” din Verbania.

Adrian Chifu, 37 de ani, originar din Piatra Neamţ, cetăţean italian din anul 2012, a fost ales în iunie 2009 în funcţia de consilier local în Verbania, localitate situată în provincia Verbano-Cusio-Ossola – regiunea Piemonte. Chifu a obţinut atunci cele mai multe voturi, 119, dintre toţi candidaţii independenţi. În 2012 şi-a încercat norocul la alegerile parlamentare din România, candidând, fără succes, pe listele PP-DD. Anul acesta sunt din nou alegeri în Italia. Adrian Chifu vrea să fie primul român care candidează la postul de primar într-un oraş italian.


Adrian Chifu, sfaturi pentru candidaţii români din Italia

Adrian Chifu, care a fost momentul când ai luat în serios această idee, de a candida ca primar?

«Ideea de a candida pentru postul de primar nu-mi aparţine. A venit din partea comunităţii de români din Verbania, acum în pragul alegerilor locale din 24 mai. Eu am venit cu ideea în 2009 de a candida pentru consiliul local, iar românii la urna de vot mi-au încredinţat toată încrederea lor pentru a schimba cursul geo-politic local. A fost o noutate în 2009 faptul că românii pot fi reprezentaţi în consiliul local de un român, iar acum tot ca o noutate, un român să fie primar. Pas cu pas, românii se integrează în societatea italiană pe toate palierele sociale.»

Ce motive te-au determinat să iei în considerare această posibilitate?

«Multe motive sun în joc, mai ales curajul, dar şi faptul că românii de aici chiar cred că pot să-i reprezint ca primar. Este poate şi un moment favorabil din punct de vedere politic. Primul ar fi faptul că i-am reprezentat cu onoare şi demnitate în consiliul local. Apoi aş adăuga şi faptul că întreaga societate italiană este dezamăgită de actuala clasa politica şi este necesară o schimbare. Cel mai bun exemplu îl găsim în SUA, unde în ultimele decenii, din familiile „imigranţilor” au apărut noii conducători: parlamentari, guvernatori, primari şi chiar preşedintele Americii.»

Adrian Chifu: Ar trebui să existe reprezentanţi români în Parlamentul Italiei

Pe ce alegători te bazezi în eventualitatea că îţi vei depune candidatura?

«Mă bazez în primul rând pe români, dar şi pe celelalte minorităţi prezente în Verbania, deci voi fi un candidat al tuturor „imigranţilor”, cu o bază solidă a voturilor din partea italienilor. Mă bazez pe nevoia de schimbare pe care italienii o doresc acum în acest moment greu socio-economic prin care trec. Străinii aduc plus valoare, iar adesea declar că românii şi străinii în general aduc plus valoare societăţii italiene, prin contribuţia lor.»

Există deja un plan, o strategie de campanie?

«Planuri sunt, au fost şi vor fi. Este mai greu să aplici un plan sau un program politic bazat pe lucruri concrete şi nu pe promisiuni. Un candidat trebuie să ţină cont de actuala situaţie economică şi de rolul primăriei în viaţa locală. Bani sunt tot mai puţini de la guvern, iar primăriile sunt îngrădite cu tot felul de normative guvernamentale care fac din maşină locală o „căruţă fără boi „. Susţinerea mea încă nu este definitivă, nu ştiu cum voi candida, pe listă civică sau o coaliţie din mai multe liste de partid. Tot ceea ce-mi doresc este să coagulez toţi consilierii din consiliul local în jurul meu iar aceştia să mă susţină.»

Adrian Chifu, consilier local în Italia: „Toţi copiii români din Verbania vor avea abecedar”/VIDEO

Cum crezi că va fi privită de către italienii din Verbania decizia ta?

«Italienii vor privi cu reticienţă sau curiozitate aceasta candidatură pentru început, dar vreau să-i conving că e timpul ca un străin să demonstreze ca lucrurile pot fi schimbate pentru întreg oraşul. Este o schimbare totală de mentalitate şi viziune, lumea este tot mai globalizata.»

Care ar fi primele decizii pe care le-ai lua pentru românii din Verbania?

«Primele decizii pe care le voi lua în favoarea românilor şi a străinilor ar fi legate de discriminare şi legalitate, prin modernizarea biroului pentru străini din cadrul primăriei. Aceste birouri sunt învechite şi neperformante, au nevoie de o „actualizare” a personalului. Egalitatea între oameni, rase şi valori nu poate decât să aducă omogenizarea locului unde trăim.»

Urarea ambasadoarei României: „Vă doresc un reprezentant în Parlamentul italian”

Te bazezi şi pe un eventual ajutor din partea politicienilor români?

«Nu, nici vorbă. Reprezentanţii români în Italia şi aici mă refer la consilierii români ar trebui premiaţi de către preşedintele Traian Băsescu pentru munca lor foarte dificilă în afara ţării, aduc o imagine pozitivă României şi fac munca politicienilor români care, în ciuda faptului că au cheltuit mulţi bani, sunt ineficienţi. Parlamentul României a devenit o agenţie de turism pentru parlamentarii din Diaspora, folosesc cartea de credit a românilor pentru cheltuieli, iar rezultatele sunt zero. Consulatele şi ele sunt ineficiente şi nu vin în sprijinul românilor aşa cum ar trebui să fie, au nevoie de o reconstrucţie.»

Ai un mesaj către românii din Italia? «Dorinţa mea cea mai mare este să putem obliga partidele politice italiene să acorde locuri pentru români în Parlamentul Italiei. Încurajez toţi românii din Italia să participe la alegerile locale din mai 2014 pentru a putea trimite români în consiliile locale din primăriile italiene. Avem în mână un vot şi trebuie să-l valorificăm.»

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Jurnaliştii britanici, cuceriţi de Transalpina: „Îți taie răsuflarea”

Pedofilia, unul din trei italieni consideră acceptabil sexul cu minori