in

Alegeri locale la Verona, Cosmin Tarai, primul candidat român: «Prezența la vot e un câștig pentru comunitate»

Cosmin Tarai, 39 de ani, este originar din Drobeta Turnu Severin şi locuiește în  prezent la Verona, oraș care va avea în această primăvară alegeri locale.

Cosmin deschide ”stagiunea” candidaților români la alegerile locale din Italia, încrezător în șansele sale. Este o persoană cunoscută în comunitatea românească din Verona, în Italia de peste 15 ani.

Mesajul românului către conaționalii săi este de a participa în număr cât mai mare la alegeri. ”Prin participarea numeroasă la alegeri putem arăta implicarea comunității române în viața orașului, e un semn către autoritățile locale că existăm și că vrem să punem umărul la mersul bun al lucrurilor în urbea unde trăim și muncim.”


Cosmin Tarai, cum ai ajuns în Italia?

«Am venit în Italia în vara anului 2002 în concediu, la invitaţia unor prieteni. Lucram ca învăţător la o şcoală din apropierea oraşului. Aici mi s-a propus un loc de muncă  bine plătit la vremea respectivă, ca montator de lifturi. Nu mi-a fost uşor să mă despart de cariera mea din sistemul de învăţământ, dar câştigul şi diferenţa de trai dintre România şi Italia m-au făcut să rămân aici. În 2005 am decis să  deschid o mică firma de transport şi montaj de mobilă cu care am lucrat până în 2010. În 2011 am deschis o firma de prestări servicii în diverse sectoare din regiunea Veneto. Firmă  cu care lucrez şi în prezent şi unde gestionez peste 100 de angajaţi.»

Cu ce probleme te-ai confruntat?

«Nu cunoşteam  bine legile, nu ştiam ce drepturi am, nu ştiam la cine să apelez când întâmpinam o problemă pentru a găsi explicaţii sau pentru a o rezolva. Aşadar, am decis împreună cu contabilul firmei, un  consultant de muncă, un avocat şi cu sprijinul unui sindicat,  să deschidem o asociaţie care să vină în sprijinul angajatului şi angajatorului. În prezent avem foarte mulţi  înscrişi la care oferim suport legal, sindical  şi consultanţă de muncă.»

Care a fost primul tău contact cu politica în Italia?

«În politică, din păcate sau din fericire, m-am implicat odată cu începerea activităţilor anteprenoriale. Nu poţi duce mai departe o activitate sau un proiect fără sprijin politic. Nu am făcut politică direct, dar sunt susţinut şi susţin partidele de dreapta.»

Ai decis să candidezi pentru Consiliul local la Verona. Cum îi vei putea ajuta pe conaționalii tăi?

«Aşa cum am menţionat, asociaţia noastră recunoscută la nivel naţional, vine în sprijinul angajaților dar şi angajatorului. În prezent, la Verona sunt peste 9000 de rezidenţi români, ocupând primul loc ca număr de străini. Comunitatea are foarte mare nevoie de un consilier sau chiar  mai mulţi  care să îi  reprezinte şi să răspundă problemelor şi exigenţelor  de care au nevoie.»

Ce crezi că le lipsește românilor cel mai mult pentru a se putea integra?

«Sunt foarte convins că românilor le lipseşte informaţia pentru o integrare mai bună. Împreună cu alte organizaţii de români lucrăm la construirea unei asociaţii care o să apară curând pe social, unde românii  să aibă posibilitatea să îşi expună problemele cu care se confruntă, iar împreună să căutăm o rezolvare pentru fiecare. Trebuie să fim uniţi ca să reuşim.»

Ce mesaj ai pentru românii din Verona?

«În primul rând îi invit să se înscrie pentru a putea participa la alegeri. Votul e important, chiar dacă nu îl voi obține eu. Mesajul meu este că prin participarea numeroasă la alegeri putem arăta implicarea comunității române în viața orașului, e un semn către autoritățile locale că existăm și că vrem să punem umărul la mersul bun al lucrurilor în urbea unde trăim și muncim. Chiar dacă nu mă vor vota pe mine, eu consider că prezența la vot e un câștig pentru comunitate.»

Exista alți candidați români? Ți-e frică de eventuali contracandidați?

«Fiecare candidat vine cu alegătorii săi. Eu am alegătorii mei și cred că puțină concurență nu strică. Suntem mulți români în Verona, peste 9000, e loc pentru trei sau chiar patru consilieri. Nu de asta mi-e frică. Cel mai mult am rețineri față absenteism.  Românii trebuie să își ia ”tessera” electorală și să se prezinte la vot.»

Pentru informații:  [email protected]  


Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Reggio Emilia, român prins la al șaselea furt. Ivan Burunsus fura nestingherit cu bicicleta

Vin alegerile! Noi tot cu românii