in

«Am muncit 20 de ani în Italia și m-am întors în România. Aici e dezastru total»

A muncit 20 de ani în Italia, ca „badante”, din 1995 până în 2015, apoi s-a întors acasă, la Iași. În țară a găsit „dezastru total”, spune Ionica Anghelina, 67 de ani, într-un emoționant mesaj pentru grupul „Informații Utile Colf Si Badanti”, cel mai important grup al româncelor care muncesc în Italia. Acestora le este adresat mesajul:

«Am lucrat în Italia din anul 1995 şi până în anul 2015. Douăzeci de ani. Am lucrat la patru familii. Am lucrat„ fixă”. Am hotărât aşa pentru că numai aşa am strâns bani să-mi ajut copiii, părinţii, surori, fraţi, nepoţi. Pe lângă ei au fost multe persoane care au cerut ajutor, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră doamnelor, nu poţi să întorci spatele la cel ce-ţi cere ajutor.

Am lucrat cu multă dragoste şi seriozitate, am fost bine plătită, dar, norocul a fost acela că familiile la care am lucrat erau educate şi apreciau munca.

Mi-a fost tare greu. Ştiţi voi bine! Departe de casă, de copii, de părinţi, de fraţi. Au trecut anii, mulţi, am ieşit la pensie şi am venit ACASĂ. Dar acasă, multe rădăcini nu mai sunt, altele s-au uscat, sănătatea nu este multă, dar mă mulţumesc cu atât. De multe ori, gândul îmi zboară acolo, la voi. Ştiu cât de greu vă este, de aceea vă scriu să vă rog să aveţi răbdare că într-o zi veţi veni acasă şi vă mai rog să aveţi încredere în voi.

Voi, doamnelor sunteţi de slăvit la ceruri, sacrificiul vostru este atât de mare că nu poate fi măsurat. Vă mai scriu că munca mea a fost răsplătită, cu doi băieţi realizaţi, cu case, cu copii şi vă doresc şi vouă, doamnelor să aveţi aceste bucurii. Ştiu, de multe ori gândul apasă, ştiu că cei 20 de ani, fără libertate, priveam cu coatele pe pervazul ferestrei, soarele şi lumea trecând pe stradă.

Acum că am 67 de ani împliniţi, pot spune că dacă s-ar întoarce timpul, aş face la fel. În România nu puteam să facă atâtea lucruri ce le-am făcut. În România, acum, este un dezastru total. Nu ştiu şi nu ştim mulţi ce se va petrece. Vă mai scriu că, în ciuda sacrificiului, noi, cei plecaţi, ne-am întors şi ne vom întoarce cu altă mentalitate despre viaţă, libertate, seriozitate şi muncă. Vă rog doamnelor, să primiţi din partea mea cele mai frumoase gânduri şi să trăiţi demne că sunteţi harnice şi frumoase şi că mâinile şi mintea dumneavoastră clădesc „castele de aur” şi să nu vă daţi bătute de nici o furtună din calea voastră. Dumnezeu este cu noi ! Femeile care dau viaţă şi ducem mai departe viaţa. Să vă ajute Dumnezeu în tot ce faceţi ! Vă doresc multă sănătate ! Vă sărut!”

(fotografie de la întâlnirea mai multor membre ale grupului „Informații Utile Colf Si Badanti”, în decembrie 2018)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Voia să se întoarcă la muncă în Italia, ucisă în bătaie de soț. «A gâtuit-o pe ea, pe urmă el şi-a dat foc cu benzină»

La fiecare trei minute, un român pleacă din țară. Nimeni nu reușește să oprească exodul