in

Ambasadoarea României s-a îmbrăcat în ie în piazza Campidoglio. VEZI CÂT DE FRUMOASĂ ERA IA

Cea de a patra ediţie a „Festivalului Propatria 2014” a început la 20 iunie cu un flash mob (termen din engleză – eveniment de scurtă durată în spaţiul public, la care participă o mulţime de persoane şi cu modalităţi insolite de manifestare) de promovare a României şi a tradiţilor populare, organizat în faţa Primăriei din Roma.

La acţiune au participat români şi moldoveni de peste Prut. A participat şi ambasadoarea României în Italia, Dana Constantinescu, îmbrăcată în ie tradiţională.

Ambasadoarea Dana Constantinescu (în stânga imaginii), îmbrăcată în ie tradițională


Acţiunea a început la ora 18.00 în Piazza Campidoglio, plină de turişti. Un bărbat a început să cânte la trompetă „Oda bucuriei” de Beethoven. Lui i s-au alăturat alţi muzicieni cu viori, flaut, saxofon şi alte instrumente, coriştii şi o balerină. Rând pe rând au apărut în piaţă tineri şi tinere îmbrăcaţi în ii frumos colorate, spre bucuria trecătorilor şi a turiştilor care fotografiau sau înregistrau momentul.

Iniţiativa, de lansare a Festivalului ProPatria dedicat tinerelor talente româneşti, ce se desfăşoară în perioada 20 iunie — 6 iulie, aparţine Mioarei Moraru, vicepreşedinta Asociaţiei Propatria din Roma. „Am încercat să facem o lansare a evenimentului nostru într-un mod inedit” explică Mioara Moraru.

„Am vrut să arătăm italienilor şi turiştilor şi să ne demonstrăm nouă românilor că putem să ne prezentăm cu mândrie în faţa Primăriei din Roma îmbrăcaţi în iile noastre româneşti pe acordurile „Odei bucuriei” de Beethoven, cu un mic moment de balet şi cu o piaţă plină de ii. Este un moment special pentru că am reuşit să îmbinăm o colaborare între italieni, moldoveni şi români.

Un moment de înfrăţire şi de integrare care trebuie să demonstreze că trăim într-o Europă unită în care putem să arătăm cu mândrie ce valori putem să aducem noi toţi din punct de vedere multicultural” consideră Mioara Moraru.

Regizorul momentului este Sandro Rossi: „Am decis cu foarte puţin timp înainte să facem această acţiune în deschiderea Festivalului Propatria. Am căutat repede o orchestră, un cor, o balerină. După aceea au apărut aceste bluze româneşti care au dat o culoare întregii manifestări.


O mare importanţă o are şi acest loc, în Piazza Campidoglio, care este un loc deosebit, care pe de o parte îţi oferă şi o senzaţie de ospitalitate. Muzica uneşte oricum. O melodie cunoscută se cântă oriunde”, concluzionează regizorul, mărturisind că protagonnişti nici nu se cunoşteau între ei şi că nu s-a făcut niciun fel de repetiţie înainte de acest moment.

„Avem plăcerea să promovăm tot ceea ce este mai frumos, ce a creat poporul român, ia noastră, o frumuseţe pentru toată Europa şi să fim împreună cu „Oda Bucuriei” în faţa Primăriei ca o mărturisire a integrării noastre, a implicării în viaţa socio-culturală a Italiei şi a Europei” spune Tatiana Ciobanu, vicepreşedintele Asociaţiei Dacia şi reprezentant al Ansamblului folcloric Arţăraş, care s-a implicat în acest flash mob.

„Cum să nu am lacrimi în ochi? Cum să nu plâng de emoţie? Este pentru prima dată când văd aici, în inima Romei, atât de multe cămăşi tradiţionale” spune Maria Paraschivescu, o româncă originară din Iaşi, de 17 ani la Roma. „Nu mi-aş fi imaginat niciodată în trecut că aş putea avea vreodată această mare bucurie: de a vedea români de toate vârstele, mai mici şi mai mari, cu haină românească în centrul cetăţii eterne” mărturiseşte femeia, puternic marcată de acest flash mob.

Ion Cojoc în schimb se afla întâmplător prin zonă. Se află în vacanţă cu soţia şi copii. „Am urcat scările şi am rămas surprinşi să vedem costumele noastre tradiţionale aici. Şi nu unul. Zeci. Normal că am rămas să vedem ce se întâmplă” spune bărbatul. „Nu ştim a cui a fost ideea. Nu ştim care era scopul acestei acţiuni, însă ca simplă turistă pot să spun că m-a emoţionat puternic.

Costumele tradiţionale româneşti cred că sunt unice în lume şi mă bucur să constat că şi în străinătate românii încearcă să le prezinte celor din jur” completează şi soţia lui Ion Cojoc, Ana. Cei doi români sunt din Mizil, judeţul Buzău şi se află pentru prima oară la Roma într-o vacanţă de o săptămână.

Festivalul internaţional al tinerelor talente se desfăşoară în capitala italiană până la 6 iulie, când va avea loc gala şi premierea tinerilor artişti români care s-au făcut remarcaţi pe parcursul acestui an.

C.V.


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tortona, îşi teroriza fosta soţie: Se ascundea în portbagaj şi ieşea pe neaşteptate

Măcel pe autostrada Salerno-Reggio Calabria, două românce şi o italiancă moarte într-un accident