in

Arome româneşti la Pescia: ”Dar italienii sunt neîncrezători, spun că marfa noastră nu este controlată”

O tânără mamă aduce gusturile româneşti la Borgo della Vittoria, cartier din Pescia. Cine spunea că presa italiană scrie numai de rău despre români? Chiar în preajma sărbătorilor, cotidianul „Il Tirreno” a publicat un articol despre iniţiativa unei românce din Pescia, în provincia Pistoia.

Confruntare de culturi gastronomice în plin centru istoric al raşului, datorită unui nou magazin. Brânza de burduf, caşcavalul, urda… Şi mititeii, sarmalele şi cozonacul. Sunt câteva dintre specialităţile tipice ale tradiţiei gastronomice româneşti, de câteva săptâmâni în vânzare şi la Pescia, în Borgo della Vittoria.

Magazinul poartă numele „Oltenia”, regiune din România din care provine proprietara sa, Adela Flori Ştefan: „La început mi-ar fi plăcut să deschid un restaurant cu specialităţile de pe meleagul meu – povesteşte Adela – însă am devenit mamă de scurt timp şi ar fi fost prea solicitant să împac cele două activităţi. Astfel m-am axat pe un magazin alimentar”.

Brânza de burduf la Salonul internațional al gustului de la Torino

Un mic magazin, unde este posibil să găseşti toate specialităţile bucătăriei româneşti: de la conserve, la mezeluri, de la vinuri la dulciuri: „Este un mod de a-i face să se simtă mai acasă pe mulţii români care trăiesc la Pescia – explică Adela – chiar dacă mi-ar plăcea să-mi îmbogăţesc clientela cu localnicii”.

Deschis de puţin timp, la magazinul alimentar Oltenia se duc să cumpere numai conaţionali: „Ca să spun adevărul, mai intră şi câte un italian – subliniază Adela – însă este vorba de persoane care au avut îngrijitoare românce sau care au fost în vacanţă în România şi au avut posibilitatea să ne cunoască bucătăria”.

Magazin de produse alimentare româneşti incendiat la Sezze

Dar de ce nu mănâncă mâncare românească cei din Pescia? „Sunt neîncrezători – spune Adela. Multe persoane cred că marfa noastră nu este supusă unor controale suficiente şi din acest motiv nu este sigură. În realitate nu este aşa. Şi apoi există şi un pic de închidere faţă de gusturile foarte diferite de cele pe care le găsesc în mod normal pe mesele lor. Ei bine, îi invit să încerce. Poate nu vor fi pe gustul lor şi atunci se pot întoarce la vechile obiceiuri, însă se poate întâmpla să găsească ceva delicios chiar dacă este produs şi cultivat foarte departe de aici şi atunci de ce să nu se acorde papilelor gustative o nouă experienţă?”.

Bucătăria românească e foarte simplă, dar gustoasă. Mâncărurile, aproape toate pe bază de carne, legume sau peşte sunt destul de uşor de preparat. În magazinul Adelei este posibil să găseşti şi produsele unor firme multinaţionale pe care le cunosc şi italienii, cum ar fi de exemplu Coca Cola, dar care nu se găsesc pe rafturile supermaket-urilor italiene – de exemplu Fanta de struguri, numită şi Fanta grape soda, spune în încheiere articolul din „Il Tirreno”.

Dorul de casă nu cunoaşte criză

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 4]

Pizzoni, muncitor român mort într-o explozie de la o fabrică de artificii

Demiterea lui Stejărel OLARU de la MAE, soarta traseiștilor plecați din PNL