Menu
in

Artistul român din Italia care l-a sculptat pe Batman din marmură de Cararra: «Aș vrea să fiu cunoscut în România»

Tiberiu Mursa, 50 de ani, originar din orașul Luduș, județul Mureș, este unul dintre cei mai cunoscuți artiști români din Italia. A venit la Roma în urmă cu 25 de ani, constrindu-și pas cu pas o statură artistică monumentală.

A devenit cunoscut și peste Ocean: una din operele sale, un bust al lui Batman, din marmură de Carrara, a ajuns într-un faimos parc de distracții din California.

”Au venit doi spanioli la noi la firmă și au comandat statuia lui Batman pentru un parc de distracții din California. Ca model, mi-au adus un bust în miniatură, de 10 cm.”, povestește Tiberiu.

Tot acest drum impresionant a început la școală, în România:

”M-am născut în oraşul Luduş, Mureş, în 1969. Începând din clasa a VI-a m-am transferat la liceul de Artă din Tg. Mureş unde mi-am continuat studiile până la liceu. Nemaiavând posibilităţi de a plăti şcoala, am decis să mă întorc şi să termin liceul în oraşul natal, Luduş. După liceu am hotărât să fac pictura monumentală, aşa că am plecat la Bucureşti unde am făcut pictura bisericească, timp de 6 ani în cadrul Patriarhiei Ortodoxe Romane. 

Nu mi-a fost uşor, pentru că între timp m-am căsătorit şi a venit pe lume şi primul copil. Trăiam doar cu bursa primită de la şcoală. După examenele luate cu brio, visam să las biserici pictate de mine prin ţară, însă viaţa m-a făcut să iau un alt drum…”

Ca mulți tineri după Revoluţie, la 25 de ani visa la Occident, aşa că a hotărât să plece în Italia.  

Soarta m-a făcut să ajung la Roma, aici am rămas şi am prins rădăcini până în prezent… Harul cu care am fost înzestrat la naştere, adică arta, şi noţiunile de pe băncile şcolii au făcut să îmi pot găsi chiar din a treia zi un loc de muncă într-un atelier de sculptură şi de prelucrat marmură şi alte pietre (granit, travertin, peperino, etc). Am fost apreciat de toţi pentru munca mea şi seriozitatea cu care îmi făceam munca, aşa că încet, încet, cu voie şi fără de voie, am trecut la sculptură în marmură, munca pe care o fac şi în prezent”

Tiberiu a realizat sculpturi, basoreliefuri şi multe altele pentru oraşele şi bisericile Romei şi localităţile din jurul acesteia.

„Cele mai importante ar fi „SAN VALENTINO” – sfântul îndrăgostiţilor în marmură de Carrara, statuie înaltă de 3,5 m amplasată în sensul giratoriu din faţa catedralei cu acelaşi nume din oraşul Terni. Cred ca este o lucrare dintre cele mai valoroase făcute de mine până acum.

SAN VALENTINO – marmura Carrara 3,5m, statuie amplasată în fața catedralei din Terni

Tot pentru Terni, pentru intrarea în cimitirul oraşului, am realizat sculptura „ÎNGER CU PORUMBEL ÎN MÂNĂ”, realizat din travertino-romano (1,85 m). „IL TRITONE” – sculptură realizată din marmură pentru Roma (1,70 m), „PADRE PIO” travertino-romano (1,80 m) amplasată în piaţa din localitatea SAN POLO, „MĂSLINUL PĂCII” din travertino-noce (1,50 m) pentru Fiera din Verona, apoi cele 14 staţii din VIA CRUCIS, în marmură, botticino, pentru o biserică din Roma. Şi multe alte lucrări pentru biserici: altare, ornamente, scări, mozaicuri. ”

Monumentul poetului PAOLO PASOLINI – travertin, Ostia 2017
Monumentul aviatorilor militari CIAMPINO 2019 – travertin

În paralel, își exercită cu mult succes talentul la pictură. „Pictura o fac acum în timpul liber, pictură de şevalet, în stil hiperrealist cu care particip la expoziţii personale şi de grup în Italia. Am câştigat diverse diplome şi distincții la concursurile şi expoziţiile de grup de aici. De ex în 2015 şi 2016 am câștigat locul 2 ca artist al anului în Sicilia. Am câştigat numeroase premii, au apărut recenzii despre operele mele în reviste de artă și cultură.”

Tiberiu Mursa nu și-a uitat țara de origine. „În România am putut să particip doar la câteva expoziţii de grup şi personale, Luduş şi Craiova, din cauza distanței. Locuiesc în Italia şi vin doar în concediu, de obicei în luna august în România. În 2016 am fost selecţionat printre cei 8 din 60 de candidați artişti internaţionali pentru tabăra de sculptură „DRUMURI BRÂNCUŞIENE” din Craiova, unde am avut ca temă „ADRIAN PĂUNESCU”.

Simpozionul international DRUMURI BRANCUSIENE- Craiova 2016 – marmură de Rușchița

„Pe viitor îmi doresc să pot merge concomitent cu aceste două ramuri în arta şi să las lucrări în urma mea atât în Italia, tara de adopţie, cât şi în România, unde sunt mai puţin cunoscut”.

Sorin Cehan

Galerie lucrări și premii

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version