in

“Aștept să mă voteze cei pe care i-am ajutat”

Valentina Ciobănescu candidează pentru un post de consilier la Primăria generală a Romei, pe lista civică “Movimento della Cittadinanza Romana”, care îl susține pentru postul de primar pe Alfio Marchini.

Este originară din Tulcea, are 54 de ani și este absolventă a Institutului Politehnic București. A venit în Italia pentru prima dată în 1995 și a rămas definitiv în anul 2001, împreună cu cei doi copii. ”Am venit în urma unei promisiuni de a lucra într-o societate ca inginer chimist, domeniu recuperare deșeuri. A fost doar o promisiune ce nu s-a concretizat. Pentru a putea să-mi întrețin copiii, am fost nevoită să fac mai multe munci necalificate și să mă documentez în ce privește legislația, pentru a putea să-mi legalizez șederea și să dau posibilitatea copiilor să-și continue studiile.”

”M-am ocupat singură de documente și legalizarea lor, de obținerea rezidenței și permisului de ședere, înscrierea copiilor la școală, înscrierea în sistemul național de sănătate, recunoașterea titlurilor de studii și toate drepturile pe care le are o persoană care plătește taxele către Sistemul Național de Asistență Socială, inclusiv datoriile pe care le are de plătit statului italian.” a precizat ea.

A acumulat atât de multă experiență încât a deschis un birou de servicii pentru străini. ”În urma experienței personale și a cunoștințelor acumulate, am deschis în 2003 o agenție de servicii și consultanta pentru cetățenii străini. Am urmat un curs de limba și cultura italiană la Universitatea Lateranense Roma și un master în “drepturile imigranților în noul context al cetățeniei europene”, la Universitatea Roma Tre.”

Apoi Valentina a înființat o asociație: ”Din 2009 sunt președinta Asociației Naționale a Românilor din Italia, asociație înființată în 2003.” După ce a lucrat cu patronatul “Informa Familia”, acum colaborează cu ENASC – Ente Nazionale di Assistenza Sociale ai Cittadini – și face parte din “Consulta dell’immigrazione” MCL (Movimento Cristiano Lavoratori) din provincia de Roma.

Valentina Ciobănescu ne-a povestit cum a ajuns pe lista civică pentru un loc în consiliul general al Romei: «În munca mea am colaborat cu avocatul Valerio Cianciulli, cu care am rezolvat multe dosare, înainte de a intra în comunitatea europeană: anulare decrete de expulzare, reîntregirea familiei, înscrierea copiilor la școală și grădiniță, chiar dacă părinții lor nu erau cu documente în regulă, etc. Mi-a propus să candidez împreună cu el pe lista civică “Movimento della Cittadinanza Romana” Alfio Marchini – primar și am fost de acord.”

”Alfio Marchini, fără să mă cunoască și acceptându-mă pe lista lui, a fost pentru mine semnul că sunt și persoane care într-adevăr vor să facă ceva, că în acest oraș milenar care este Roma, să poată să-și îndeplinească idealurile de viață, toți cei care trăiesc aici, indiferent de naționalitate, vârstă, sex, sau orientare religioasă.”

Valentina se bazează pe activitatea ei de-a lungul anilor în sprijinul străinilor și ne-a declarat că nu face o campanie electorală clasică. «Eu nu fac politică, nu sunt înscrisă în nici un partid, și nu fac nici un fel de promisiune electorală, nu organizez reuniuni și spectacole pentru a atrage persoane care să mă voteze, dar cei care au primit un sfat sau un serviciu și au rezolvat problema pentru care au apelat la mine, știu că pot conta pe mine ca persoană competentă și disponibilă și că sunt atentă la sugestiile, propunerile și nevoile lor.”

”Am trimis tuturor celor înscriși pe listele de vot o scrisoare acasă, prin care îi rog să mă voteze, bineînțeles dacă aceasta nu implică un sacrificiu ideologic.”, a adăugat ea.

Programul său electoral se adresează în special femeilor. “Am multe proiecte pentru a ajuta comunitatea românească și mai ales femeile, pentru că marea majoritate sunt femei și se lovesc de aceleași probleme și greutăți ca și mine. Aceste proiecte vor deveni realitatea numai cu ajutorul lor. Așa că apelez la toate persoanele care vor într-adevăr să facă ceva pentru ele personal și împreună pentru comunitatea noastră să vină la vot, să voteze și să realizăm ceea ce acum este doar un proiect.”

”Nu vă îndoiți de faptul că un mic grup de cetățeni conștienți și fermi pot schimba lumea. În realitate, acesta este singurul mod în care schimbarea a fost posibilă”, a concluzionat românca.

Andi Rădiu

Valerica Țarcă, o româncă pentru Primăria Romei

Alexandru Neacşu (PP-DD), candidat pe lista civică Marino Sindaco: ”Promit doar ce pot să fac”

Sorin Robu, candidat Idv la Corciano: ”A venit vremea să mă implic în politică”

Laura Tătaru, candidată în Roma XI, promite un ghișeu pentru români

Monica Mitrică, singurul candidat cu studii politice, pe listele dreptei la Fiumicino

Mihaela Merlușcă (PP-DD), candidat în circumscripția VI, Roma: “Am simțit mereu susținerea divină”

Lucia Cândea, candidată Udc la Porto Sant’Elpidio: “Vreau proiecte economice pentru românii din zonă”

Emilia Precup, candidată în circumscripția XV Roma: ”Sper într-o mobilizare a comunității din Cesano”

Fostă handbalistă, candidată la Roma: “Am constatat că membrii comunității mele de români nu sunt uniți”

Rețeta săptămânii: Pui pe sticlă de bere