Menu
in

Azi e 1 iunie, “Ziua Copilului”. Cum sărbătorim?

În august 1925, la Geneva, 54 de ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului, în cadrul unei conferinţe mondiale pentru Bunăstarea şi Bunăstarea Copiilor. Atunci s-a născut ideea ca, o dată pe an, pe 1 iunie, să se sărbătorească Ziua Copilului. In 1954, UNICEF (Fondul International pentru Urgenţe ale Copiilor în cadrul Naţiunilor Unite) a recomandat Statelor membre să stabilească aşa numită “Ziua Copilului” (“Universal Children’s Day”)

Marea majoritate a statelor din blocul ex-comunist sărbătoresc Ziua Copilului pe 1 iunie, după modelul Chinei: alături de România, printre ţările care îi sărbătoresc azi pe copii, se numără circa 25 de state: Albania, Bulgaria, Polonia sau Cehia.

La nivel internaţional, data sărbătoririi oficiale ale Zilei Copilului a fost stabilită pe 20 noiembrie, ziua când a fost adoptată Declaraţia Universală a Drepturilor Copilului, în 1959.

In România, pe 1 Iunie au loc diferite evenimente dedicate copiilor. Scolile organizează concursuri cu premii, expoziţii şi spectacole dedicate celor mici. Conform tradiţiei, părinţii şi bunicii îi răsfaţă pe copii cu dulciuri şi cadouri.

Printre evenimentele dedicate sărbătorii 2011 în România se numără şi un concert cu strângere de fonduri în Piaţa Constituţiei, iar Opera Română din Bucureşti îşi deschide porţile celor mici, invitându-i la baletul “Visul unei nopţi de vară”.

Nici în Italia nu lipsesc evenimentele dedicate copiilor. Până mâine, 2 iunie copiii din comunitatea de români pot trimite desene şi mici povestiri pe adresa Ambasadei, pentru a participa la concursul cu premii “Iunie- vis de copil”.

Manifestaţii asemănătoare vor fi organizate şi în alte localităţi din Peninsulă. La Canicattì, în Sicilia, tot azi va avea loc o serbare dedicată celor mici.

M.C.

Cum veţi sărbători 1 iunie? Trimiteţi pe adresa de email a redacţiei: gazeta(at)stranieriinitalia.it sau postaţi pe profilul Facebook fotografiile, semnalările şi comentariile voastre!

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version