Menu
in

Cătălina Dinu (asociaţia Romania-Lombardia): «Lista dispăruţilor români este mult mai mare»

Cătălina Dinu, coordonator al activităţii de ajutorare a populaţiei sinistrate din Amatrice şi zonele limitrofe din partea asociaţiei „Romania -Lombardia” şi al Grupului Asociativ Român din Italia, s-a deplasat sâmbătă 27 august în zona afectată de cutremur pentru a dona un prim lot de ajutoare sinistraţilor şi pentru a culege informaţii asupra situaţiei reale din zonă.

«Am stabilit contacte pentru a putea organiza fluxul de ajutoare de la asociaţiile româneşti din Italia către sinistraţii din zonă. Avem deja trei camioane pregătite la Trigoria şi care aşteaptă împreună cu dl. Ianis Badragan să meargă direct la sinistraţi.», spune Cătălina Dinu.

«Aş dori să îmi permiteţi să fac un apel către românii de acasă care au rude sau prieteni în acea zonă şi nu mai au veşti de la ei, să ia legătura cu MAE şi să comunice nominativele însoţite de fotografii pentru a putea recunoaşte identitatea decedaţilor.»

După această deplasare, Cătălina Dinu şi preşedintele asociaţiei, Robert Răducescu, au tras următoarele concluzii:

1. Este necesar ca prezenţa instituţională a echipei consulare în teritoriu să aibă caracter permanent în această perioadă şi până la încheierea căutărilor tuturor decedaţilor. Este foarte necesar ca datele de contact ale echipei consulare să fie afişate la avizierele sau la sediiile centrelor de coordonament, primării, cruce roşie şi protecţie civilă din zonele afectate de cutremur astfel încât cetăţenii romani să poată accede la aceste informaţii.

2. Românii din zonă sunt epuizaţi fizic şi psihic. Au nevoie de sprijinul unor psihologi români. În prezent, în zonă avem un singur psiholog de limba română, pe dna. Cristina Pavia, dar zona este foarte mare şi de una singură nu poate face miracole.

3. Lista dispăruţilor de naţionalitate romană este mult mai mare decât cea oficială şi ar fi o mare greşeală dacă se va accepta această listă de doar 4 persoane. La Amatrice, spre exemplu, erau înregistraţi (la 1 ianuarie 2016) în registrul anagrafic 2660 de cetăţeni iar vara populaţia creşte până la 15.000. Din cei 2660, 77 sunt români, 28 de bărbaţi şi 49 de femei. În afara acestora sunt foarte mulţi muncitori la negru şi îngrijitoare de bătrâni fără contracte de muncă în regulă şi despre care nu toţi angajatorii italieni doresc să dea relaţii, informaţii de teamă amenzilor sau altor repercursiuni pe care le-ar putea avea din partea autorităţilor italiene.

Legat de această situaţie, dl. Robert Raducescu, preşedintele asociaţiei şi coordonatorul naţional al grupului asociativ, va lua legătura cu specialişti în dreptul muncii pentru a înţelege dacă se poate încadra decesul acestora în categoria accidentelor de muncă având în vedere că aceste femei, badantele, se aflau în exerciţiul funcţiunii. De asemenea, dl. preşedinte va sesiza autorităţile italiene şi româneşti cu privire la prezenţa în zona sinistrată a samsarilor de badante şi a hienelor care se ocupă cu traficarea cadavrelor din Italia către România şi escrocarea familiilor îndoliate.

4. Asociaţia noastră a sugerat Ministerului Afacerilor Externe şi secretariatului general al guvernului pentru că prin intermediul televiziunilor de ştiri şi radiourilor să se facă apel la cetăţenii romani care au rude sau prieteni care lucrează sau lucrau în zona afectată de cutremur şi despre care nu mai au veşti, să se adreseze autorităţilor române şi să reclame dispariţia lor. În absenţa unor informaţii asupra prezenţei românilor în zonă, salvatorii nu ştiu unde şi câte corpuri să caute.

5. Lista cu bunurile de care este urgent nevoie: Pamperşi pentru adulţi şi copii (pt.adulţi, de tip chilot / a mutanda mărimea L); articole de lenjerie şi igienă intimă; câteva telefoane mobile cu cartelă; încălţăminte adulţi şi copii; cizme de cauciuc, pentru că începe sezonul ploilor; mici jucării; caiete şi creioane de colorat; cărţi cu poveşti pentru copii.

Bilanțul tragic al cutremurului din Italia a urcat la 291 de morți: 11 cetățeni români decedați, 6 internați, 14 declarați dispăruți – UPDATE

Zi de doliu național în Italia. Cutremurul devastator a făcut 284 de victime

Ce trebuie să facem în caz de cutremur. Recomandările Protecției Civile din Italia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version