Menu
in

Cazul lui Gheorghe Radu, mort de oboseală la cules de roşii, în 2008, rămâne nerezolvat

Disperarea văduvei: „Soţul meu a murit ca un câine”

in vara lui 2008, pe 29 iulie, un român de 35 de ani, Gheorghe Radu, şi-a pierdut viaţa, probabil de oboseală, pe un câmp din Campomarino, în Molise, unde recolta roşii. Muncitorul român strângea roşii, împreună cu alţi zilieri, pentru o firmă din Torremaggiore. Lucra la negru. Nimeni nu i-a acordat primul ajutor. După trei ani soţia sa cere dreptate, pentru că ancheta nu a ajuns până acum la niciun rezultat. Pe 1 mai, la locul unde a murit a fost pusă o cruce în memoria victimei muncii la negru, iar în Campomarino a avut loc o manifestaţie.

„Cer justiţie pentru moartea soţului meu. Au trecut trei ani şi încă totul stă pe loc. Vreau să cunosc adevărul procesual, responsabilii trebuie să fie depistaţi. Gheorghe a fost lăsat să moară ca un câine”, a declarat Maria Radu, soţia victimei, citată de agoravox.it. Maria a intervenit pe timpul manifestaţiei organizate pentru comemorarea lucrătorului agricol, care pe 29 iulie 2008, la numai 35 de ani, şi-a găsit moartea pe câmpul de muncă din Nuova Cliternia, o mică zonă din Campomarino, în Molise.

Chiar în ziua comemorării sale a fost poziţionată crucea. După comemorarea de celebrările pe câmpul de muncă, unde Gheorghe Radu a fost abandonat şi lăsat să moară „ca un câine”, manifestaţia s-a mutat în piaţa din Nuova Cliternia, unde preotul şi-a pus la dispoziţie biserica pentru diferite intervenţii.

„S-a aşezat o linişte apăsătoare asupra cazului Gheorghe Radu, tânărul muncitor român lăsat să moară pe câmpurile din Campomarino, în timpul culesului la roşii”, au arătat Paolo De Chiara şi Michele Di Giglio, membri ai comitetului care a iniţiat acţiunea de comemorare a românului, cu prilejul zilei de 1 Mai.

Comitetul a amintit că românul avea o soţie, pe Maria, şi o fiică, pe Valentina, care astăzi are 13 ani şi care „nu a reuşit să înţeleagă de ce tatăl său nu s-a mai întors acasă, de ce nimeni nu i-a salvat tatăl”, potrivit Termoli Online.

Au trecut trei ani de la ziua accidentului. Ancheta Procuraturii din Larino încă nu a fost închisă, în cadrul acesteia sunt anchetate trei persoane. „Cerem cu forţă – a declarat consilierul regional al Pd Michele Petraroia, un politician local care s-a interesat mereu de acest caz – ca Procuratura din Larino să dea răspunsuri. Radu Gheorghe este fotografia din vremurile noastre a celor care caută o viaţă mai bună şi devin clandestini şi pradă a caporalatului. A celor care sunt urcaţi într-o furgonetă când încă e noapte şi se întorc acasă când este din nou noapte. A celor care sunt storşi de vlagă, exploataţi şi lipsiţi de orice drept în indiferenţa şi în trândăvia unei societăţi distrate, absente, coruptă şi tăcută”.

Potrivit lui Tiziano di Clemente de la PCL Molise este necesar ca Primăria din Campomarino să găsească un loc care să fie intitulat în memoria tânărului muncitor român. „Cerem ca această poveste, tocmai pentru că este emblematică, să fie reprezentată printr-o plăcuţă explicativă, în locul care va fi găsit, pentru ca toţi să-şi amintească şi toţi să ştie în ce societate trăim şi care sunt legile nemiloase ale modului de producţie dominant. Pentru ca să se rupă tăcerea şi uitarea faţă de un episod care trebuie să rămână viu în opinia publică şi în rândul lucrătorilor molisani.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version