in

Cel mai bun din Italia

La începutul lunii noiembrie au fost premiaţi, la Torino- una din cea mai mare din Italia , câştigătorii primei ediţii a concursului naţional “Nikon Talents”. Au participat 4400 de tineri din Peninsulă, care au trimis online peste 40.000 de fotografii. Ceremonia de premiere a avut loc într-una din cele mai mari galerii de artă din Italia, unde au fost lansaţi, de-a lungul timpului, tineri artişti italieni şi internaţionali.

Câştigătorul absolut la categoria “Young” a fost desemnat românul Bogdănel Ionuţ Ursu, de 29 de ani, absolvent al Academiei de Arte de la Roma, secţia pictură . Au mai fost acordate alte 13 premii, pentru tot atâtea categorii de fotografii.

În afară de felicitările din partea juriului compus din profesionişti, Bogdan Ursu a mai primit un cupon de 2500 euro pentru cumpărarea de produse fotografice şi un aparat Nikon în valoare de  600 euro.

“A fost o mare emoţie pentru mine. Am fost invitat la Torino la ceremonia de premiere şi mi s-a spus că sunt unul din câştigători, fără să mi se spună la ce categorie. Nu credeam că voi obţine premiul cel mare”, ne-a spus Bogdan Ursu.

Bogdan a participat cu un portofoliu de fotografii din domeniul modei, concurând la categoria  “Fashion & Glamour”. În motivaţia premiului, juriul a apreciat “tehnica şi originalitatea” fotografiilor realizate de tânărul român.

În prezent, Bogdan lucrează la Roma pentru o prestigioasă agenţie de modă “Icon Models”, care are mai multe sedii în Europa. Acolo, se ocupă atât de casting, cât şi de fotografii.

După concurs, el a primit mai multe mesaje de felicitare din partea prietenilor şi nu numai. Cele mai apreciate au fost cele primite de la conaţionali: “Am primit mai multe mesaje de felicitare de la necunoscuţi, care au citit despre premiu pe internet şi au vazut fotografiile mele. M-am bucurat şi pentru faptul că multe au fost din partea unor români. O româncă prezentă în sală, la gala de premiere, mi-a spus că e mândră de faptul că premiul a fost câştigat de mine”.

Fotografia

Pasiunea pentru fotografie s-a născut în timpul facultăţii. Tot atunci, cu banii din bursa de studii, Bogdan şi-a cumpărat şi primul aparat de fotografiat cu care a început să lucreze: “E vorba de un Canon reflex digitală, în valoare de 500 de euro”.

Lucrarea de licenţă a fost tot în domeniul fotografiei- “Titlul e simplu- Photoshop şi  fost despre etica în post producţie, folosirea şi limitele celor mai utilizate programe software”

Încă de la începutul carierei sale, Bogdan Ursu s-a concentrat pe fotografii de modă şi fine arts. Una din fotografiile sale a fost publciată şi în suplimentul “Venerdi’” – La Repubblica. Acum realizează şedinţe foto ca free lance pentru reviste de modă difuzate în întreaga Europă, cum ar fi Kismet sau Cielo Magazine.

Stabilit în Italia împreună cu familia după terminarea liceului, Bogdan susţine că nu a fost stigmatizat niciodată pentru faptul de a fi român: “În acest domeniu, contează să fii bun. Recunosc, sunt şi singurul român printre colegii mei, deşi sunt mulţi alţi străini. Nu m-a întrebat nimeni unde m-am născut, pentru că noi, ca şi modelele, facem parte dintr-un fel de network, reţea internaţională, unde contează mai puţin naţionalitatea”.

Pictura

Tânărul artist nu a uitat însă prima lui pasiune: pictura. În România, înainte de a împlini 18 ani, vindea tablouri pe Ebay. Când a ajuns în Italia a reuşit să expună la o galerie din centrul Romei, deşi, pe atunci, încă nu avea documente, România nefiind încă ţară membră a Uniunii Europene.

“Pictura  rămâne baza, chiar şi la Academie fiecare şi-a ales să se exprime cum vrea. Da, încă mai pictez, deşi viitorul mi-l imaginez în lumea fotografiei, spre exemplu în realizarea de campanii publicitare de anvergură”.

Şi pentru că s-a vorbit de Photoshop şi de modele, îl întreb pe Bogdan Ursu câte femei celebre  îşi “refac” imaginea pe paginile revistelor de modă, cu ajutorul Photoshopului.

“Modelele sunt aşa cum le vezi pe copertă, nu sunt “refăcute” la calculator. Tocmai de aceea sunt “modele”, ele trebuie să fie la fel şi pe podium, când prezintă o colecţie de modă. Dacă vorbim de actriţe, atunci lucrurile sunt diferite..unele mai recurg la ajutorul calculatorului, e adevărat. Eu folosesc programele pe calculator doar pentru a ajusta culorile şi luminile”.

Miruna Cajvaneanu

 


 

 

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vor să îşi asigure imunitatea. Parlamentul, luat cu asalt de candidaţi penali

Reforma cetăţeniei, blocată în Parlament