in

Consulul Calciu din Trieste: „Vă sfătuim să plecați în România”

De câteva săptămâni, la Vicenza, primăria orașului, în frunte cu Achille Variati (PD), supranumit „șeriful roșu”, vrea să scape de sutele de romi care ocupă abuziv clădiri din oraș și comit acte antisociale, în special cerșetorie și prostituție.

După ce primarul Variati i-a scris premierului Letta, cerând legi pentru expulzarea comunitarilor fără ocupație care comit fapte anti-sociale, după ce a luat legătura cu Ambasada României și a promis că plătește primăria drumul romilor care vor să plece în România, partea română a făcut și ea primul pas. A trimis la Vicenza un consul de la Trieste, care a stat de vorbă cu nouă dintre romii pe care primăria din Vicenza vrea să-i alunge.

Romii din Vicenza în condiții șocante de viață. Familii cu copii între excremente și gunoaie

Întâlnire la primărie

Consulul român Ion Calciu a fost pe 3 iulie la Vicenza, delegat de consulul general al României la Trieste, Cosmin Dumitrescu, pentru a discuta, cum a cerut primarul Achille Variati, problema numeroșilor cetățeni de origine română care trăiesc la Vicenza în situații de dificultate. Potrivit Il Giornale di Vicenza, consulul i-a întâlnit mai întâi pe consilierii pentru Siguranță urbană, Dario Rotondi, și pentru Comunități și familii, Isabella Sala, și apoi pe nouă dintre românii surprinși de mai multe ori că ocupau fostele clădiri ale Enel de pe viale Pace.

„A fost o primă întâlnire importantă – au afirmat la sfârșit consilierii Rotondi și Sala – pe timpul căreia au fost discutate problemele legate de prezența românilor care se adăpostesc în clădiri abandonate și care pe timpul zilei încearcă să supraviețuiască cerșind: deși sunt cetățeni europeni, după trei luni ar trebui să se întoarcă acasă din moment ce nu reușesc să-și găsească de lucru, și tocmai asupra acestui aspect am cerut o colaborare fermă a consulului”.

Primarul din Vincenza, zis „șeriful roșu”, vrea să scape orașul de romi: „Să intervină Ambasada României!”

Vor bani de drum

Reprezentantul consulatului a dorit să sublinieze că sunt 10.000 de români care trăiesc și lucrează în mod regular în provincia Vicenza, contribuind la dezvoltarea economică și socială a teritoriului. Dar a și acceptat să-i întâlnească pe cei nouă fără domiciliu stabil în sediul departamentului de servicii sociale, explicându-le în mod clar și în limba română că ocuparea abuzivă de clădiri nelocuite reprezintă o infracțiune penală care este urmată de un proces și de înscrierea în cazier.

Le-a spus cu insistență tuturor, având în vedere condițiile de dificultate în care trăiesc și denunțurile continue, să se întoarcă cât mai curând în patrie. Șapte români, în majoritate de origine romă, s-au arătat dispuși să se întoarcă acasă. O femeie minoră însărcinată și-a exprimat în schimb dorința de a se duce cu soțul în Spania, unde în trecut acesta a lucrat în mod regulamentar.

Toți au cerut un ajutor economic pentru călătorie, soluție în studiul serviciilor sociale. În cazul minorilor neînsoțiți, se va apela la colaborarea Ministerului Muncii din România care a elaborat un program special. Consilierii și consulul au discutat și problema prostituatelor care activează pe străzile din provincia Vicenza: de fapt, potrivit controalelor forțelor de ordine, rezultă a fi în majoritate de naționalitate română.


Obiectivul este să se depisteze și în acest caz o modalitate de intervenție din partea consulatului. „Este evident – este concluzia celor doi consilieri – că această colaborare dintre Primărie și Consulat se dovedește a fi utilă. Rămâne faptul că pentru a se rezolva în mod definitiv aceste complexe probleme sunt necesare normative naționale și internaționale mai eficace atât în privința comunitarilor care nu dețin mijloace de subzistență cât și a celor care se prostituează”.

A început expulzarea românilor fără loc de muncă

Nu sunt bani

Românii care au fost surprinși de mai multe ori ocupând foste clădiri ale Enel se vor întoarce în patrie. Dacă vor fi bani. „Noi ne-am făcut partea – admite viceprimarul Jacopo Bulgarini d’Elci -, la fel și Chestura. Problema este că încă o dată suntem abandonați de stat, care ar trebui, în schimb, să intervină. Să ne asumăm noi costul repatrierii? Vedem ce va fi posibil să se facă”.

Cuvintele primarului pe de-o parte exprimă amărăciune și pe de alta recalibrează ieșirea primarului din urmă cu o săptămână. „Dacă este necesar – spusese Variati după una dintre multele evacuări din San Pio X – le vom plăti călătoriile disperațiilor care comit infracțiuni”. însă acum acel bilet de dus în România nu mai este atât de la îndemână. „Bineînțeles – continuă Bulgarini d’Elci – suntem dispuși să dăm o mână de ajutor și departamentul pentru servicii sociale studiază soluțiile. Este evident, însă, că nu este de conceput ca într-o astfel de situație Primăria să trebuiască să facă totul de una singură. îmi pare rău, dar Roma rămâne mereu distantă”


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Primarul din Vicenza, zis „șeriful roșu”, vrea să scape orașul de romi: „Să intervină Ambasada României!”

Sistemul de pensii, în colaps. Bătrânii, fără bani în 20 de ani