Menu
in

Cărţi româneşti, cadou de Crăciun pentru copiii din Bari

Asociaţia Dacia Nicolaiana, condusă de artista Paula Mitrache (pe numele de scenă "Haiducii") a pregătit o surpriză de Crăciun  copiilor români din Bari. Astfel, toţi cei interesaţi pot veni la sediul organizaţiei pentru a primi cărţi în limba română, oferite de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

“Am început deja să dăruim cărţile la Bari, iar una din primele fete românce căreia i-am făcut acest cadou a fost Nicoleta Prisacaru, o adolescentă foarte talentată, care a scris şi un volum de poezii pe care aş dori să le publicăm cât de curând. Nicoleta a rămas singură cu patru fraţi, după ce tatăl ei a murit în urma unui accident tragic, acum o lună. Am încercat să fim alături de familia ei, noi, ca asociaţie, dar am dori ca efortul nostru să fie susţinut şi de către instituţii şi comunitate”- ne-a spus Paula Mitrache.

“Cărţile au fost primite de Asociaţie anul trecut, de la Departamentul pentru românii de pretutindeni, o parte din ele le-am distribuit anul trecut, la Roma, pe scena spectacolului “Insieme per conoscerci meglio”, de Ziua României, mai precizează artista.

O carte în limba română, pentru preşedinta Asociaţiei “Dacia Nicolaiana” are o valoare simbolică, cu atât mai mult pentru copiii români din străinătate, pentru că “reprezintă o legătură cu rădăcinile din patrie, care ar trebui păstrate şi prin efortul depus de părinţi, reprezintă un instrument concret de cunoaştere şi o rază de soare, care din România ajunge în casele compatrioţilor noştri”.

Deşi copiii în ziua de azi sunt mai degrabă atraşi de tehnologie, ei nu ar trebui să uite “să răsfoiască din când în când o carte, să simtă mirosul paginelor”. “Chiar şi fiul meu, adolescent fiind, mai citeşte în limba română, deşi băieţii stau mai puţin în faţa unui volum. Fiind înconjurat de cărţi şi de…“România” în casă, nici nu poate fi altfel!”- ne mărturiseşte Paula Mitrache.

Ca o curiozitate, una din cărţile oferite de Asociaţie ca premiu a ajuns în mâinile unei…”Miss” din  Italia:  “Eram în juriu la o preselecţi pentru concursul Miss Mondo– spune Paula Mitrache-  şi am aflat că una din finaliste, italiancă, nu numai că era foarte frumoasă, dar era şi printre cele mai bune eleve din toată Peninsula. De aceea, i-am dat o carte românească, pentru că am ştiut că va avea curiozitatea să o deschidă şi să aprecieze gestul”.

INFO: Părinţii care vor să dăruiască o carte în limba română propriilor copii, pot contacta, de pe 22 decembrie, membrii Asociaţiei ‘Dacia Nicolaiana’  Via Pizzoli 55, Bari (tel. 3347249270).

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version