in

Cătălina Curceanu: “Vom discuta despre plagiatul premierului la Conferinţa cercetătorilor din diaspora”

Mâine, 25 septembrie, vor începe la Bucureşti lucrările celei de-a treia ediţie a conferinţei 'Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţamântul Superior din România'. Organizată sub sloganul 'Seminţe de Viitor – Seeds for the Future', conferinţa se va desfăşura sub “înaltul patronaj” al Primului Ministru, Victor Ponta

Un grup de cercetătorii români din străinătate, invitaţi să participe la eveniment, care va dura până pe data de 28 septembrie, au decis să renunţe, din cauza verdictului de plagiat primit de premierul Victor Ponta din partea Universităţii Bucureşti şi a CNADTCU.

În legătură cu boicotarea Conferinţei din partea mai multor oameni de ştiinţă şi profesori universitari din diaspora, am vorbit cu Cătălina Curceanu, prim cercetător la Institutul naţional de Fizică nucleară de la Frascati (Roma).

Românca a fost invitată să participe şi a anunţat că nu va declina invitaţia, deşi este solidară cu colegii ei. Intenţionează să discute problema plagiatului chiar în cadrul conferinţei, “în semn de solidaritate cu colegii români”.

 

Cercetători români din diaspora boicotează conferinţa organizată de „un patron plagiator”, Victor Ponta

Ea a primit invitaţia de a participa la Workshop-ul Exploratoriu “Fizica la marile colaborări internaţ ionale”, organizat în cadrul mai larg al Conferinţei “Diaspora în Cercetarea ştiintifică Românească şi învăţămânul Superior”.

A aflat ulterior de protest şi ne-a declarat că intenţionează să participe la eveniment, “din respect pentru colegii din România şi din convingerea că discuţiile cu ei sunt utile şi necesare, având în vedere şi colaborarea foarte strânsă” dintre instituţia românească şi cea italiană, pentru care cercetătoarea româncă lucrează lucrează de 20 de ani.

Ea va merge la Bucureşti, mai ales pentru că, precizează, a fost invitată şi la ediţiile trecute, dar nu a putut participa: “Anul acesta am planificat din timp participarea, programându-mi activităţile astfel încât să pot ajunge în România în perioada Workshopului”. În legătură cu protestul  colegilor, cercetătoarea româncă spune că, în opinia ei, “cercetarea nu este politică şi nici nu trebuie să fie, chiar dacă există tentative de a o politiciza”.

Participarea ei la conferinţă, ne explică Cătălina Curceanu, va avea exclusiv un caracter ştiinţific şi mai ales practic: “O parte din workshop va fi dedicată unui nou proiect (ELI-NP), care a adus România în prim plan la nivel. Astfel de întâlniri dintre cercetătorii români din ţară şi cei din diaspora sunt foarte importante, stimulează în primul rând schimbul de idei şi experienţă”.

Totuşi, Cătălina Curceanu nu subevaluează chestiunea plagiatului, de care este acuzat premierul Ponta şi nici reacţia colegilor care vor boicota conferinţa. “Nu am urmărit îndeaproape subiectul plagiatului şi, cum nu sunt obişnuită să vorbesc fără să cunosc subiectul, nu comentez”.

Românca nu exclude o viitoare susţinere a protestului iniţiat de profesorul Dogaru din Elveţia: “Plagiatul este o acţiune de furt, care trebuie condamnată în mod ferm şi decis. Voi studia problema şi îmi rezerv dreptul de a lua o atitudine şi de a promova eventuale acţiuni, atât in timpul conferinţei de la Bucuresti cât şi după. Doar o acţiune continuă şi concordată cu colegii din România poate avea succes”.

“O actiune unică – eventuala neparticipare la conferinţa diasporei – poate să nu dea rezultate, sau chiar să dea rezultate negative. Noi trebuie să fim solidari cu colegii din România! Să mergem acolo şi să înfruntăm împreună cu ei – care cunosc situaţia mai bine ca noi – lucrurile. Este exact ceea ce intenţionez să fac, pe lângă, bineînţeles, un schimb de idei şi eventuale alte colaborări cu grupul de fizicieni de la IFIN-HH, motivul principal care mă împinge în România”.

Legat de situaţia politică din România, Cătălina Curceanu a ţinut să ia distanţă de actuala guvernare: “ Personal, ma desolidarizez de TOATĂ situaţia politică din România! De Prim Ministru, de Parlament şi de tot. Minciuna este la ordinea zilei, sunt politicieni cercetaţi sau deţinuţi pentru luare de mită, ceea ce este şi mai grav ca plagiatul. Până nu se va schimba radical situaţia politică, vom tot avea cazuri similare. Şi sistemul de educaţie din ţară este afectat, printre altele, şi din cauza politicii. Politica României ne face de ruşine, în timp ce cercetarea reuşeste încă să ne facă să mergem cu fruntea sus în Europa şi în lume!”

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Borghezio: “Roma pute, imigranţii îşi aduc mizeria de acasă”

Scandal la Oltchim. Dan Diaconescu, noul proprietar