in

«Cu România voi avea mereu o legătură puternică»

Alina Catrinoiu este născută în Piatra Neamţ. A absolvit facultatea de Comerţ în Bucureşti, unde a înfiinţat o firmă de publicitate. Ea a explicat pentru Gazeta Românească secretul succesului său la Ragusa.

Alina Catrinoiu, când şi cum aţi ajuns în Italia?

«Am venit pentru prima oară în Italia în 2003 pentru a petrece o mică vacanţă şi revelionul împreună cu alţi prieteni. Am ales Sicilia pentru că îmi doream mult să vizitez Italia, eram fascinată de tot ce era italian şi vorbeam fluent limba. În Sicilia am cunoscut viitorul meu soţ, m-am întors de mai multe ori, definitiv la sfârşitul anului 2004.

În Bucureşti aveam firma mea de publicitate, activitate pe care am continuat-o imediat ce m-am transferat în Siracusa, unde am întreprins prima experienţă editorială cu revista Inout. Pentru motive familiare, acum cinci ani ne-am mutat în Ragusa, unde am pus bazele activităţii pe care o desfăşor în acest moment. Am un băieţel minunat de 9 ani.»

Cât e de greu să te afirmi în Sicilia? Se spune că mentalitatea siciliană nu este foarte deschisă, iar femeia este văzută mai degrabă în rolul tradiţional de soţie şi mamă.

«Eu am fost un caz fericit, probabil pentru că nu am căutat nici o clipă afirmarea, m-am îndrăgostit de această insulă, de frumuseţile ei, de istoria artei, de tradiţiile acestui popor şi am încercat, utilizând capacităţile mele, să le fac cunoscute cât mai multor persoane, tocmai pentru a dezminţi anumite concepţii şi prejudecăţi, precum că toţi sicilienii sunt mafioţi sau ca femeile continuă a fi privite şi în zilele nostre ca simple casnice fără nici o şansă şi drept de a face carieră. Un pic asemănător cu a cataloga toţi românii drept hoţi sau cerşetori.»

Cât este de complicat să gestionezi cu succes o activitate editorială în aceste vremuri de dictatură a internetului? Ne puteţi da câteva detalii despre Phoenix Media şi Le Fate?

«Nu este deloc uşor. Din păcate activităţile editoriale au suferit o perioadă de transformări radicale, în parte datorită crizei economice, a imposibilităţii editorilor de a acoperi costurile de tipărit, fapt care a determinat pe mulţi dintre aceştia de a renunţa la varianta tipărită şi de a trece la cea digitală. Alegerea nostră însă a fost ambiţioasă, nu am vrut să renunţăm la hârtie, plăcerea de a răsfoi o revistă, o carte, nu va putea fi niciodată înlocuită de tehnologie.

În anul 2012 am infintat Phoenix Media, cu care am lansat brand-ul Le Fate, mai întâi ca revista de artă, cultură care promovează identitatea siciliană, având ca director editorial cantautorul sicilian Carlo Muratori, de care mă leagă aceasi dragoste pentru Sicilia şi care a devenit un punct de referinţă pentru întreaga activitate.

Alina Catrinoiu se afirmă în viaţa culturală din Sicilia. ”Italia m-a fascinat dintotdeauna”

La doar câteva luni după lansarea primului număr al revistei, Le Fate a devenit şi numele unei cafenele literare, situată în Ragusa, unde se desfăşoară numeroase evenimente cu caracter literar, de la prezentări de carte la concerte, lecturi de poezie sau discuţii pe teme de filozofie. În 2014 am lansat cu acelaşi nume o gamă de băuturi şi cafea care au ca slogan „Trezeşte-ţi mintea – Sveglia la mente” concepută pentru a susţine financiar toate activităţile cu profil cultural, inlusiv cele editoriale, care s-au extins cu tipărirea de cărţi.»

Aţi avut vreodată senzaţia că a fi româncă reprezintă un obstacol în plus în afirmarea în Italia?

«Eu m-am integrat de la început foarte bine, cu siguranţă a contribuit faptul că vorbeam limba italiană în mod fluent. M-am comportat ca şi cum aş fi fost mereu în propria tara, încercând să realizez lucruri importante, depunând eforturi şi cred că acest lucru m-a ajutat să nu simt obstacole în plus faţă de cele pe care ar trebui să le depăşim oricum, indiferent de care ar fi locul în care ne-am afla.»

În ce relaţii sunteţi cu românii di comunitatea locală?

«Trebuie să mărturisesc că nu cunosc mulţi romani di comunitate, nu este o alegere ci pur şi simplu cred că anturajul de prieteni se alege în baza intereselor în comun, a hobby-urilor şi nu a naţionalităţii. Am însă numeroşi prieteni în ţara de care am rămas legată pe viaţă şi cu care mă întâlnesc ori de câte ori am ocazia.»

Vă mai interesează ce se întâmplă în România?

«Cu România voi avea mereu o legătură puternică pe care nimeni şi nimic o va putea distruge, indiferent de locul pe care în un anumit moment al vieţii mele îl voi numi „acasă”.»

Intenţionaţi să vă mai întoarceţi în România?

«Sicilia a fost o insulă extrem de generoasă cu mine, aici mi-am făcut o familie şi încerc să-mi realizez visele di punct de vedere profesional. Ideal ar fi să nu fiu nevoită să renunţ niciodată în mod „definitiv” la nici una din ele.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

O tânără de origine română, din Italia, o caută pe sora ei, adoptată în Canada

Apel disperat: Dispărută de o lună, căutată la Treviso şi Padova