in

Cum au votat românii din Italia la referendum

Peste 15.000 de români din Italia s-au prezentat la urne pentru a vota la referendumul din 29 iulie. Nu au lipsit semnalările cu privire la organizarea scrutinului. Iată câteva disfuncţionalităţi remarcate de cititorii Gazetei, în legătură cu care am cerut explicaţii la Ambasada României şi la Biroul Electoral Central.

O cititoarea din Lecco ne-a informat cu privire la schimbarea adresei secţiie de votare. Mirela Ungureanu ne-a scris: “Eu am fost la ora 15 să votez în Via Besonda n. 11, la Lecco (sede CGIL) şi surpriză mare: totul era închis, fără niciun fel de afiş. Credeam că am greşit strada. Ne întoarcem după 20 minute şi găsim un afiş că sediul a fost schimbat pe altă stradă”.

O altă semnalare am primit-o din Sicilia, unde un alegător a făcut o fotografie (FOTO 1, sursă Facebook) în care apare afişat pe un geam un buletin anulat, prin care se explica procedura de vot. Buletinul era ştampilat cu “Votat” pe opţiunea “DA”. Cel care a făcut fotografia afirmă că buletinul respectiv era lipit pe geamul secţiei de votare din Catania.

 

Haos la MAE, imposibil de aflat câţi români votează în Italia

La Ivrea, am fost informaţi de Mihăiţă Cojocaru că secţia de votare s-ar fi deschis la ora 9:00, în loc de ora 7 dimineaţa. În sfârşit, un cititor a cerut explicaţii în legătură cu exercitarea votului la secţia organizată la Roma, în centrul comercial “La Strada”. “Legea interzice vânzarea băuturilor alcoolice pe o rază de 500 de metri de urne, s-a interzis vânzarea de băuturi în magazin?”.

 Am înaintat lista cu semnalările de mai sus Ambasadei României şi ulterior biroului de presa al BEC (Biroul Electoral Central) din Bucureşti. Iată mai jos răspunsul primit de la Ambasada României la Roma:

“Eventualele plângeri sau sesizări privind desfăşurarea activităţii secţiilor de votare sunt centralizate la BEC pentru sectiile din străinatate".

"În ceea ce priveşte competenţele MAE, precizez că adresa sediul de la Lecco a fost schimbat în data de 25 iulie, cu operarea modificărilor pe site-ul Ambasadei şi al MAE.

Organizarea votului în străinătate ţine cont de competenţele limitate ale autorităţilor române în a reglementa activitatea agenţilor economici de pe teritoriul unui stat străin din vecinătatea secţiilor de votare şi a sediilor de misiune”. 

Nu am primit încă un răspuns de la BEC.

Citeşte şi:

 

1.200 de oameni au votat în Lazio până la ora 10.00

 

Până la ora 17 au votat în Italia 11.500 de români

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un dirijor român a cunoscut succesul în Australia

Saxofonistul Lucian Nagy la River of Music din Londra