in

Daniel Grigoriu: “Românii nu vor mai apuca pensia în Italia”

Guvernul premierului Mario Monti a propus un pachet de măsuri de austeritate care cuprinde şi o reformă drastică a sistemului de pensii. Cum îi va afecta pe români adoptarea noilor măsuri? “Românii nu vor mai apuca pensia în Italia”- ne-a răspuns Daniel Grigoriu, sindicalist la Roma.

Mariana Costache, româncă, are 54 de ani şi a lucrat 29 de ani şi 7 luni ca asistentă într-un spital din România. A sosit în Italia acum 6 ani de zile. 3 ani a lucrat la negru, iar alţi trei a fost angajată cu contract legal, să aibă grijă de un batrân la Roma.

Paradoxal, Mariana se află acum în situaţia de a plăti contribuţiile o dată în România, a doua oară în Italia: “trimit în România 2 milioane de lei pe lună. Vara am fost la Casa de Pensii şi le-am spus că plătesc şi la Roma. Dar, fiindcă nu mi-au dat explicaţii despre cum pot face în aşa fel încât să le cumulez, continui să le plătesc pe amândouă. Ar trebui să ies aici la pensie după 60 de ani. Dar aş vrea să mă întorc în România, când termin de muncit aici. Sincer, nici eu nu mai ştiu când, unde şi cum o să ies la pensie!”

Cei mai mulţi muncitori români muncesc în construcţii. Despre cum îi va afecta pe ei reforma pensiilor am vorbit cu Daniel Grigoriu, funcţionar la Fillea- Roma, în cadrul celui mai important sindicat din Peninsulă, CGIL.

 “Puţini români vor apuca pensia în Italia”

“Vă spun un lucru foarte dur, dar foarte adevărat. Sincer, cred că foarte puţini români care muncesc aici în construcţii, vor apuca să se bucure de pensii. Aşa cum a fost propusă reforma, nu cred că va fi nici în ajutorul, nici în defavoarea muncitorilor români. Noi, străinii, suntem cei care ducem în spate greul, cei care suntem, oricum,  primii sacrificaţi, cei care sunt din acest punct de vedere, cei mai vulnerabili”.

“Proiectul încă nu a fost aprobat- continuă Grigoriu- deci s-ar putea, chiar, ca situaţia să se înrăutăţească. Muncitorii din construcţii, în general angajaţii cu acte în regulă, sunt singurii care plătesc taxele înainte chiar de a primi salariile, pentru că în fluturaşul lunar deja sunt reţinute contribuţiile la stat”.

Românii din cosntrucţii, o medie de “10 ani de contribuţii în sistemul italian de pensii”

Potrivit sindicalistului român, puţini dintre imigranţii români vor ajunge să beneficieze de sumele depuse: “Cam 30% din muncitorii angajaţi în construcţi în Peninsulă, au, în medie, doar 10 ani de contribuţii. E posibil ca sistemul să se schimbe în următorii 15- 20 de ani, ceea ce înseamnă că, tot ei vor fi cei mai afectaţi, de fiecare dată. Un muncitor necalificat este plătit la oră şi are un salariu brut de circa 1700 de euro lunar , adică 1100 de euro net. În jur de 23% merge la sistemul de pensii: o parte o plăteşte muncitorul, o parte angajatorul, formula depinde de contract şi de alţi factori, cum ar fi componenţa familiei”.

Oricum, pentru Daniel Grigoriu, previziunile sunt dramatice: “Românii nu vor lua pensii, ci vor muri la muncă. Munca noastră nu este una de continuitate, depinde de fiecare proiect de construcţii. Mă întreb, cum vor ajunge să aibă 42 de ani de muncă muncitorii români, când 20 de ani de muncă grea pe şantierele din Italia ar echivala, ca uzură fizică şi morală, cu 40 de ani în ţară. Eu, după 11 ani de muncă pe şantier, am dureri de genunchi şi la coloană”.

Şi, pornind de la faptul că mulă români vor să-şi petreacă bătrâneţea în ţară, problema ar putea deveni, foarte probabil, una a statului român: “Ce va face statul român, sistemul sanitar din patrie, sistemul naţional de pensii, pentru miile de români întorşi la locul de baştină, în condiţii de sănătate dezastruoase?”- conchide Daniel Grigoriu.

Miruna Căjvăneanu

Citeşte şi:

Noul sistem de pensii în Italia: ce se va schimba?

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Noul sistem de pensii în Italia: ce se va schimba?

FOTO/ Ramona Bădescu, fără machiaj, şi-a sărbătorit ziua de naştere în Caraibe