in

Daria Barcheri, o italiancă îndrăgostită de România: ”În ce privește literatura, Miorița e genială”

Daria Barcheri e italiancă, dar a urmat exact opusul drumului făcut de cei peste un milion de români din patria Renașterii. De 6 ani trăiește în România și spune că nu regretă sub nicio formă alegerea făcută, iar în curând își va lua și cetățenia.

Daria Barcheri a studiat limba româna la Universitatea din Padova, dar nici măcar ea nu-și imagina că într-o zi se va muta în Romania. A ales să învețe limba româna, desi inițial studiase limbile engleză și franceză. Faptul că a cunoscut în Italia câțiva români cu care s-a înțeles foarte bine i-a stimulat curiozitatea. Așa a ajuns să facă în cele din urmă chiar și un masterat în limba română.

„Un rol important l-a avut domnul profesor Dan Octavian Cepraga, care a predat în așa fel limba română încât m-a făcut să o îndrăgesc. Și am descoperit o limbă frumoasă, latină, care aduce cu italiana, dar și o cultură extraordinară. E drept, gramatica e foarte, foarte grea, dar asta e specific limbilor latine. În ce privește literatura, Miorița e genială. Îmi plac extraordinar de mult Mircea Eliade, Norman Manea sau Mariana Marin, ale cărei poezii le-am și tradus în limba italiană, Lucian Blaga și Neagu Djuvara”, mărturisește italianca.

După absolvirea facultății și după terminarea masteratului, a decis, în urmă cu aproape 7 ani, să se mute în Romania. Pentru că era totuși vorba de o țară străină despre care citise și aflase multe, însă nu o cunoscuse direct, și-a propus pentru început o perioadă de „test” de trei luni, pentru ca apoi să decidă dacă se va stabili aici sau nu.

„Am mers prima dată la Constanța, în timpul verii. Eu studiasem limba română la Universitatea din Padova, dar încă nu o vorbeam atât de bine. Am stat timp de trei luni la Constanta și pot spune că mi-a plăcut mult. Eu sunt originară dintr-o mică localitate de lângă Veneția, așa că marea îmi place foarte mult. Iar Constanța, cu Piața Ovidiu și vechiul ei port, mi-a lăsat o impresie excelentă. Plus că, din punctul meu de vedere, Marea Neagră seamănă cu Adriatica. Aceleași plaje mari, cu nisip, întinse și mângâiate de soare”, rememorează Daria.

La finele „perioadei de proba” italianca a decis să facă și următorul pas. S-a mutat defintiv în România, dar nu la Constanța, ci la București. Asta pentru că, spune ea, știa că Bucurestiul este o metropolă unde își putea găsi mai ușor un loc de muncă. Aici și-a echivalat mai întâi studiile urmate în Italia, cei trei ani de facultate și masteratul în limba română, după care a urmat un curs de ghid turistic.

Dar nu s-a oprit la asta…

întreaga poveste pe ziare.com

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook: GAZETA ROMÂNEASCĂ

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Descoperire bombă: Coronavirus găsit la un copil de 4 ani din Milano în noiembrie 2019

Dosarele de pensie ale românilor din Italia, soluționate aproape în totalitate: ”45 cu termen întârziat, din mii”