Menu
in

Datini şi obiceiuri româneşti la Civitavecchia, lângă Roma VIDEO/ Galerie FOTO

Pe 1 ianuarie, românii din parohia din Civitavecchia, lângă Roma, au organizat un spectacol de datini şi obiceiuri de Anul Nou.

“Spectacolul a avut loc în curtea bisericii, după Sfânta Liturghie şi slujba de Te Deum şi a fost posibil datorită unor credincioşi din parohie. Toţi sunt români stabiliţi la Civitavecchia, cei mai mulţi din zona Piatra Neamţ , Borleşti, Roznov, Cândeşti. După ce ziua munceau pe şantiere sau în alte locuri, seara se întâlneau pentru a-i învăţa pe cei tineri tradiţiile şi obiceiurile noastre.

Fiecare a venit cu propriile idei şi aşa s-a născut şi programul susţinut de Anul Nou. Ne-am bucurat că cei mai tineri sunt entziasmaşi şi învaţă cu plăcere obiceiurile şi dansurile de acasă”- ne-a declarat Mihai Motfolea, organizatorul spectacolului.

Din program nu au lipsit pluguşorul tradiţional, urăturile, capra de ofiţeri de la Roznov, dansul măştilor, capra de la Piatra Şoimului şi ursul.

“Suprizacea mare a fost dansul căiuţilor de la Borleşti- mai povesteşte Mihai Motfolea- mulţi români care au asistat la dansuri şi-au amintit de sărbătorile petrecute în ţară şi aveau lacrimi în ochi. Şi italienii prezenţi ne-au felicitat şi, deşi nu au fost prezente oficialităţile din localitate, avem promisiunea ca anul viitor să organizăm spectacolul în teatrul din oraş. După spectacol, părintele Ioan Dimulescu a împărţit la toţi participanţii colaci, iar ziua a continuat cu o agapă frăţească şi cu dansuri şi cântece populare româneşti”.

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version