in

Designer român, carieră la Milano

Stelian Mosor, la 26 ani, şi-a văzut visul cu ochii: să intre în lumea modei la Milano. Şi-a deschis acolo un atelier, în centrul oraşului, iar pe 10 octombrie a avut prima prezentare a unei colecţii proprii în oraşul unde crează cei mai mari stilişti ai lumii. Stelian Mosor are un trecut aproape similar cu orice emigrant român în Italia. Cu o singură diferenţă: ambiţia de a-şi face meseria şi de a se afirma. Gazeta Românească a stat de vorbă cu primul designer român afirmat la Milano.

P e car t e a d e vizită scrie „V eronica & Stelian – Atelier – Fashion designer uomo – donna”. Cine e Veronica?

«Este o italiancă, asociata mea. Ea practic nu este stilistă, nu se ocupă de modă, se ocupă de organizare. Mi-ar fi fost greu, ca român, să intru în lumea modei la Milano».

De când eşti la Milano?

«La Milano din februarie 2008. dar în Italia vin de 6 ani. Am fost întâi la Torino, apoi şi în alte oraşe, cam peste tot, până mi-am găsit locul. A fost greu până la 1 ianuarie 2007. Nu aveam permis de şedere, veneam trei luni, apoi mă întorceam acasă, până când am reuşit să-mi iau rezidenţa.»

De unde dragostea pentru modă?

«Asta am făcut vtoată viaţa. În oraşul meu natal, Slatina, am făcut şcoala de croitorie, am lucrat în diferite croitorii, am lucrat şi în Bucureşti, am fost şi şef de secţie la o fabrică textilă din Slatina. dar întotdeauna mi-am dorit să ajung la Milano. Milano e Moda. Mi-am dorit să ajung aici. În 2002 am lucrat şi în Croaţia, unde am făcut o şcoală să învăţ să lucrez în piele. Anul trecut la Torino am avut prima prezentare de colecţie în Italia. Am lucrat la asociaţia Frăţia, care mi-a dat spaţiu pentru un mic laborator de creaţie. Dar a fost greu. Materialele sunt scumpe, prezentările la fel, dar am găsit un sponsor şi am reuşit să fac prima prezentare.»

Tu le desenezi şi alţii le cos?

«Nu, eu sunt stilist complet: eu le desenez, eu fac şablonul, eu le tai, eu le cos. Fac haine şi de bărbat şi de femeie.»

Ce înseamnă Milano?

«Pentru mine, pasul e foarte important în Milano. Am intrat în lumea adevărată a modei, merg la spectacole, la recepţii unde întâlnesc mari stilişti. Cunosc mulţi, dar relaţiile se limitează la „Ce mai faci?”, pentru că se cam uită de sus, eu fiind român.»

Avem designeri în România?

«N-am avut contact să cunosc designeri români, dar mi-ar face plăcere. Avem puţini. Îmi place Doina Levintza. De fapt e Levintza şi restul lumii. Şi Irina Schrotter are ceva frumos, Romaniţa îmi place, iar de Botezatu, ce să zic?»

„Ce să zic” e de ajuns. Unde aveţi atelierul?

«Este pe Via Edolo 27, în centru, în apropiere de Stazione Centrale. Deja lucrăm, facem reparaţii şi haine la comandă. Am găsit un băiat care mă ajută şi pe care vreau să-l ajut să devină model, la fel, două românce care vor să le ajut să devină modele. Eu m-aş bucura să găsesc alţi români pasionaţi de modă, cu care să colaborez.

Cum va decurge prezentarea?

«Pe 10 octombrie avem prima prezentare, în localul „One for One” din via Zuretti. Se intră pe bază de invitaţii. Am invitat şi o prietenă din Torino care face iluzionism, iar după spectacol va cânta Vanda Fischer. Apoi va urma un bufet, unde cine va fi interesat de modele, mă va putea contacta. Prezentarea am organizat-o noi, ne-a costat circa 5.000 euro. O agenţie ne-a cerut 10.000 euro pentru organizare, aşa că am decis să ne ocupăm singuri.»

Te-am văzut la lansarea candidaţilor PSD la Milano.

«Îmi place foarte mult politica românească, mă informez permanent de pe internet, pentru că nu am abonament la satelit, apoi mai sun acasă şi îmi întreb părinţii despre politică. Am fost la lansarea candidaţilor PSD pentru că eu votez cu PSD. Nu mi-e teamă s-o spun. Cu siguranţă mă duc la vot.»

Planuri de viitor?

«Aş vrea să-mi deschid un magazin la Milano, apoi unul şi în România, dar asta doar după ce fac ceva bani. Vreau să mă întorc în România, vreau să mă fac apoi cunoscut în România şi apreciat.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Tezaurul dacic, expus la Roma

Raportul Ismu: 1,1 milioane de români în Italia