in

Diana, vocea românească a formaţiei “Ensemble du Sud” din Bologna

“Ensemble du Sud” este un grup muzical din Bologna, format din artişti care provin din mai multe ţări. Formaţia abordează ritmuri cu acorduri specifice zonelor mediteraneene, latino-americane, de la ritmuri africane, până la cele est-europene.

Solista formaţiei este o româncă, în vârstă de 23 de ani, pasionată de muzică şi webdesign. Diana Edina Fekete este originară din Carei, judeţul Satu Mare. “Sunt în Italia de 7 luni. Având în vedere că am terminat Facultatea de Studii Europene la Cluj Napoca, dorinţa de a-mi urma cariera profesională m-a atras în Italia. Am ales Bologna deoarece mama şi mătuşa mea trăiesc aici de mulţi ani.”

Diana nu are probleme de adaptare. “Eu sunt o persoană sociabilă şi mă adaptez foarte repede. Singura problemă pe care am confruntat-o este discriminarea faţă de străini, mai precis faţă de români. Această problemă m-a dezamăgit mult din punct de vedere profesional, însă nu mă las învinsă, voi lupta împotriva acestei probleme până nu voi reuşi să îmi ating scopul.”

Deşi doar de câteva luni în Italia, activează deja într-un grup muzical multietnic. “În prezent mă ocup de mai multe lucruri: webdesign şi muzica. Sunt cântăreaţă unui grup multietnic care promovează muzica tradiţională şi folk a mai multor culturi. Grupul se numeşte “Ensemble du Sud” şi este format din muzicieni care provin din Turcia, China,

România, Venezuela, Italia, Peru, Columbia.”

Întâlnirea cu grupul

Diana ne-a povestit cum a început colaborarea cu “Ensemble du Sud”. “Colaborarea noastră a început odată cu plecarea cântăreţei din grup. După ce cântăreaţa a plecat, grupul s-a concentrat pe găsirea unei înlocuitoare din estul Europei. Au dat de mine prin intermediul internetului. La prima noastră întâlnire am discutat despre grup, la a doua întâlnire am făcut o repetiţie, mai apoi au urmat concertele şi uite aşa am ajuns să formăm un grup şi să cântăm împreună.”

Grupul are un succes deosebit tocmai prin faptul că abordează ritmuri diferite, din multe zone. “Grupul s-a format în anul 2010, însă eu fac parte din grup din octombrie 2011. În muzică grupuluiregăsiţi un mix de culturi şi limbi, variind de la acorduri spe – cifice Mediteranei la muzică latino-americană, de la ritmurile africane la cele din Est. Multitudinea de influenţe muzicale adunate este cheia succesului nostru, ritmurile mereu în schimbare având priză la public care vibrează alături de muzicienii care au depăşit barierele lingvistice şi culturale prin muzică.”

Meserii diferite

Componenţii formaţiei sunt de naţionalităţi diferite, dar şi de meserii diferite. Fiecare membru al grupului în viaţa de zi cu zi are o altă profesie. De exemplu Ma – nuela Napolitano (Italia), este profesoară de chitară şi muzică, Raul Grimani (Peru) lucrează la Ikea însă are o carieră muzicală foarte bogată, Fan Yuan (China) este studentă la Bologna, Gueye Demba (Senegal) lucrează la Poştă, însă cântă cu mai multe formaţii având şi el de asemenea o carieră muzicală bogată; Rossella Buttazzi (Italia/Emilia Romagna) cântă la Congas de mulţi ani şi este angajată la Consiliul Regional; Anibal Urrutia (Chile) student la conservator şi angajat la Hotel; Eliana Cruz (Columbia) studentă la Conservator; Pippo de la Cruz (Peru) muzician; Fekete Diana (România) absolventă şi cântăreaţă. “Am particiat la mai multe acţiuni culturale, organizate de diferite asociaţii. Le-aş nominaliza pe ultimele, de exemplu la Piacenza am participat la Fillmore Tendenze D’inverno 2012, de ase – menea am cantat la Festa dei rifugiati care a a vut loc la Ancona,

Festa della Musica 2012 de la Budrio, Tavagnasco Rock 2011, Rovereto Estate 2011 Villa Bossi Fedrigotti, Trentino”. “Ensemble du Sud” are şi un site oficial: ensembledusud.net, de asemenea are mai multe clipuri video pe youtube, precum şi un CD.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Poliţist condamnat pentru violarea unei prostituate românce

William Brînză cere 72 de secţii de vot pentru Italia