in

Doboș Ionela din Roma, mesaj viral pe Facebook: ”Numai așa vom reuși să învingem!”

Doboș Ionela, „o româncuță curajoasă” care a încercat prin simplitatea ei, să transmită un mesaj conaționalilor acum în prag de alegeri europene, un mesaj prin care se încearcă încurajarea de a-și face fiecare datoria ca și cetațeni, prezentându-se la vot. Nu este vorba despre mesaj de intimidare sau vreun compromis făcut față de vreun partid, vreo preferință politică exprimată public ci pur și simplu în speranța de a se schimba ceva în bine.

Mai multe vom afla de la ea din interviul pe care ni l-a acordat.

Doboș Ionela, în introducere, spuneți-ne câteva cuvinte despre dumneavoastră.

Mă numesc Doboș Ionela, am 36 de ani, sunt din Brașov iar în prezent locuiesc la Roma

De cât timp sunteți în Italia și în ce domeniu lucrați?

Am venit în Italia în urmă cu 11 ani împreună cu parinții mei și lucrez ca și baby sitter la Roma

De unde a pornit inspirația cu îndemnul la vot?

În luna august a anului trecut, urmăream live-urile pe Facebook în care câțiva români au plecat spre România să protesteze împotriva Guvernului actual și am rămas șocată să văd masacrul din 10 August din Piața Victoriei. Au fost momente groaznice și chiar dacă eu eram în spatele unui telefon mobil, nu am putut să îmi stăpânesc lacrimile. M-am simțit neputincioasă dar și umilită în același timp. Acel eveniment a fost motivul care m-a determinat să mă implic mai mult în acte civice pentru țara noastră și tot acel eveniment m-a făcut să înțeleg că singurul mod prin care putem să schimbăm ceva în România, este votul. Vă spun drept că am încercat în toate modurile să îndemn lumea la vot.

De ce votul? Până acum cateva luni de zile, făceam parte din categoria celor care nu votează pentru că eram convinsă că „toți sunt hoți” și nu am cu cine dar am constat că neprezentându-ne, am demonstrat că nu ne pasă de țara noastră și am dat putere totală (după cum bine știți și vedeți rezultatul), celor care ar trebui să lucreze in favoarea NOASTRĂ și nu să-și urmarească propriile interese pentru că țara este a poporului și avem dreptul să o recâștigăm, pentru că EI DEPIND DE NOI ȘI NU INVERS.

Am facut parte din echipa „Diaspora Europeană ” dar m-am retras pentru că nu m-am regăsit în toate ideile lor. Am fost prezentă pe data de 1 Decembrie la Alba Iulia și am rămas surprinsă să văd cum multă lume trăiește cu speranța că încă se mai poate schimba ceva, cred și eu că altfel nu aș fi aici. Trebuie să intervenim, trebuie să ne mișcăm pentru că lumea este prost informată sau deloc și mulți nici nu au idee în ce constă alegerile de acum, să nu mai vorbim despre Referendum.

După publicarea pe pagina personală, părerile au fost împarțite în două, ce părere aveți despre opinia oamenilor!? Vă încurajează sau vă deranjează?

Când am făcut postarea pe pagina mea, nu mă așteptam și nici nu îmi doream să devina virală dar s-a întamplat iar acum la distanța de câteva zile, pot să afirm că mă bucur pentru că am vazut că oamenii s-au sesizat indiferent de reacții și asta mă încurajează să merg inainte. Voi îndemna la vot dar nu voi încerca niciodată în nici un fel să dau sugestii, fiecare e liber să voteze cu cine dorește iar cel mai bun să învingă, atât contează.

Cum am specificat în rândurile de mai sus, în 26 mai vor fi alegerile europene, la ce schimbări vă așteptați în Romania?

Sper și îmi doresc, ca după aceste alegeri, cei care ne vor reprezenta în Parlamentul European, să aducă cât mai multe proiecte pozitive în favoarea României. Avem nevoie de multe; de un sistem sanitar demn de încadrare în standardele Europene, de un sistem de învățământ curat și recunoscut în Europa și nu numai, avem atâția studenți cu care merită să ne mândrim dar rămân nemotivați din păcate, autostrăzile sunt o altă prioritate și nu indiferența, de dezvoltare economică pentru că batem pasul pe loc la nivel financiar din toate punctele de vedere, clepsidra e goală și lista e lunga dar inevitabil pentru o schimbare, avem nevoie de persoane capabile care să ne reprezinte cu demnitate și cu mai multă implicare atât pe noi Diaspora cât și pe cei rămași acasă.

V-ați gândit ca în viitor să vă întoarceți acasă?

Eu nu știu dacă mă voi mai întoarce în România dar acolo am lăsat și este o parte din mine, am rude și tot acolo se vor întoarce și părinții mei într-o zi. Pentru ei mă lupt, nu vreau să mai sufere nici unul. Mama a avut o tumoare malignă, a fost pentru prima dată când am mulțumit la Dumnezeu că suntem în Italia și nu în România pentru că nu știu ce s-ar fi ales de ea în țara. Niciodată nu îmi va fi rușine de rădăcini însă vreau să trăiesc cu speranțe și nu cu temeri, să ajung să îmi întemeiez un cămin iar copiiilor mei să le pot spune că a meritat tot.

Suntem în încheierea interviului, un mesaj adresat românilor?

Fiți mai buni, mai uniți pentru că numai așa vom reuși să învingem. Invit toți românii la vot pentru că votul fiecaruia dintre noi, contează, dacă dorim să schimbăm și să ne protejăm țara.

Adriana Maria Weissenbacher, Ancona-Italia

Iată unde puteți vota în Italia la alegerile de pe 26 mai, MAE a publicat secțiile de votare din diaspora

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A fost recuperat trupul fără viață al românului înecat într-un canal la Pozzolo, după ce a căzut cu mașina împreună cu alți 4 conaționali

Marius, asistent medical întors din Italia, moarte suspectă: ”Era dezamăgit de sistemul medical din Italia”