in

Elevi merituoși la Școala Internațională de Fizică din Italia: ”Toți se mirau că suntem din România”

Colegiul Național”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a reprezentat România la a șasea ediție a Masterclass-ului Internațional de Fizică Modernă și Cercetare, INSPYRE 2016, organizat în perioada 15-19 februarie 2016, de Laboratoarele Naționale din Frascati, Roma, aparținătoare Institutului Național de Fizică Nucleară din Italia (LNF-INFN).

La Școala Internațională de fizică din Frascati au participat 68 de elevi din 8 tări europene. România a fost reprezentată de elevii Sebastian Samoilă (clasa a XII a ) și Filip Teodor Bundan ( clasa a XI a), însoțiți de profesorul de fizică, Luminița Costea. Alături de echipa țării noastre au fost participanți din Italia, Franța, Germania, Anglia, Spania, Portugalia și Bosnia Herțegovina.

Tema actualei ediții a fost „The Quantum Legacy” („Moștenirea cuantică”). Elevii au participat timp de 5 zile la cursuri susținute de cercetători și profesori universitari în limba engleză și au avut șansa de a face experimente chiar în laboratoarele Institutului Național de Fizică din localitatea Frascati.

Elevii români s-au reîntors acasă, pe lângă un bagaj important de cunoștințe, cu impresii foarte bune. Filip Teodor Bundan ne-a declarat: „De luni până vineri am avut cursuri de la 9 până la 16. Diferiți cercetători și profesori universitari ne prezentau subiecte din ramuri diverse ale fizicii, de la fizică cuantică până la aplicațiile fizicii în medicină. Am luat parte la experimente despre constanta lui Planck, radiațiile de syncroton și razele cosmice. Pe lângă asta, am cunoscut elevi din alte tări, cu unii chiar am păstrat legătura, am schimbat impresii, am văzut mentalități diferite și am putut să vedem cum arată un institut de fizică. De asemenea, am înțeles că la noi în liceu chiar se învață limba engleză. Toți se mirau că suntem din România, deoarece după elevii din Anglia, noi eram cei care conversau cel mai bine în engleză.”

Cătălina Curceanu, cercetător în fizica nucleară: “Moș Crăciun există!”

Pe Sebastian Samoilă l-a impresionat în această experientă simplitatea manifestată de cercetătorii și profesorii universitari prezenți la Masterclass. „Unul dintre profesori a venit la curs îmbrăcat în hanorac, foarte simplu. Chiar am fost întrebați dacă l-am vedea pe stradă am zice că e profesor universitar? Sunt oameni simpli, modești și foarte populari. Experiența mi-a schimbat modul de gândire, mai ales că apreciez foarte mult șansa unică pe care am avut-o de a participa la o astfel de scoală, organizată de un Institut de Fizică. M-au impresionat și italienii, care ne-au tratat foarte bine, și arhitectura italiană. Am avut șansa să vizităm Roma și Vaticanul”.

Coordonatorul elevilor, profesoara Luminița Costea, a participat cu elevi la toate edițiile școlii de fizică de la Frascati. Regretă că numărul de locuri este limitat, motiv pentru care doar 2 elevi, cei mai buni dintre cei mai buni, au fost acceptați. „La Institutul de Fizică al Italiei există mai multă înclinare spre tineret. Au mai multe tipuri de activități: cursuri doar pentru elevii italieni, pentru studenți, vizite pentru publicul larg și așa mai departe. Faptul că organizatorii, cercetătorii și profesorii universitari își rup din timp să pregătească evenimentul, chiar dacă este pentru o săptămână, înseamnă clar că sunt conștienți că educația tinerilor contează enorm. Trebuie să ai ce lăsa în urma ta. Degeaba ești doar tu bun. Dacă nu ai pe cine lăsa în urma ta, înseamnă că munca ți se va duce de izbeliște”, a menționat Luminița Costea.

Cursurile școlii de fizică sunt gratuite, însă participanții trebuie să-și achite transportul, cazarea și masa. Potrivit Luminiței Costea, participarea la o ediție a Masterclass-ului Internațional de Fizică Modernă și Cercetare ajunge să coste circa 12.000 de lei, respectiv 2700 de euro. Acești bani au fost obținuți de la diferiți sponsori. SC Comat Industrial SRL, SC Arcon SRL și SC Top Star 2000 SRL sunt firmele din județul Covasna care, prin intermediul Asociației pentru Comunitate, au făcut posibilă participarea elevilor la Școala Internațională de Fizică de la Frascati din acest an.

Larisa Axinia


 

Citește și:

 În laboratoarele de fizică de la Frascati se vorbește românește. Iată românii de la acceleratorul nuclear

 Elevi români pasionaţi de fizică nucleară, invitaţi la Institutul Naţional de la Frascati

 


 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A venit să lucreze ca îngrijitoare, a ajuns să se prostitueze. Româncă ucisă la Salerno

Hotnews: Dan Mihalache ar putea pleca ambasador în Marea Britanie