in

Eliminarea furtului din banul public, USR promite diasporei o Românie fără hoție

”Noi, USR-ul, avem ca puncte principale în program eliminarea furtului din banul public”, ne-a declarat Radu Mihail într-un interviu în exclusivitate pentru Gazeta Românească. Candidatul USR la Senat a vorbit despre legăturile cu diaspora, experiențele de muncă, campania electorală dar opinia sa despre politica actuală din România.

Domnule Radu Mihail, sunteți pe primul loc pe lista de candidați ai Uniunea Salvati România. Cum ați ajuns să candidați pentru partidul condus de Nicușor Dan?

După alegerile din 2014 și mai ales după tragedia de la Colectiv, ca și mulți alți români care nu au mai făcut niciodată politică, m-am gândit că este momentul ca oameni ca mine să se implice. M-au ațâțat și afirmațiile unora cum că generația mea ar fi lăsat țara de izbeliște pe mâna PSDului și a altora ca ei. Mi-am spus că încă nu am murit și mai am timp să demonstrez că oamenii normali pot face mai mult decât să își plătească impozitele și eventual să voteze înjurând printre dinți. Așa că am început să caut oameni cu care să mă potrivesc, să facem treabă.

Mi-a luat ceva timp să mă lămuresc că Nicușor Dan, chiar dacă la prima vedere apărea ca un idealist fără prea multă « prezență de scenă », este de fapt (ca și colegii lui de altfel) un om îndârjit, hotărât și capabil să facă ceva pentru societatea românească. Și că promovează lucruri simple: să nu se mai fure din banul public și să reconstruim România pe o bază sănătoasă.

Când m-am lămurit, mi-am oferit ajutorul. Inițial aveam în gând să donez doar câteva ore pe săptămână să ajut cât pot USRul să se organizeze, că asta îmi e meseria. Datorită parcursului meu mi s-a propus să mă alătur echipei Diaspora, am făcut-o și am fost inclus pe lista de candidați. Este o onoare și o responsabilitate mare. Așteptările colegilor din USR și ale susținătorilor noștri sunt mari și lucrăm intens în campanie pentru a obține locuri multe și a forma o echipă solidă în parlament, care va avea un rol important în împiedicarea revenirii la putere a unui guvern PSD.

Despre dvs. se știu puține lucruri, locuiți la Paris și sunteți specialist în managamentul comunicațiilor. Ne puteți da alte detalii? De unde veniți din România, ce făceați înainte de a pleca, cum ați ajuns antreprenor la Paris?

Am 47 de ani, sunt născut și am copilărit în Constanța. După armată am făcut facultatea in București, Electronică și Telecomunicații. La Revoluție eram în anul doi așa că am experiența vieții în România înainte de ’89, în tranziție si după.

În țară am stat până în 2000. Am lucrat ca inginer, șef de proiect, șef de echipă și pentru doi ani director al unei mici intreprinderi care producea echipamente de pregătire fizică de conceptie românească. Ultimul loc de muncă în România a fost la Mobil Rom (actualul Orange). Apoi am avut șansa să fiu selecționat de către Motorola într-un program de pregătire a managerilor și am plecat in America de unde urma să mă întorc pe o poziție la București. Din păcate dupa un an de program, din cauza crizei internetului și telecomunicațiilor din acel moment, nu am găsit oportunități pentru întoarcere și am acceptat să îmi continui activitatea în Europa. Deși am lucrat diferite perioade si la Torino si la Birmingham, cea mai mare parte din timp am petrecut-o în Franța unde m-am și stabilit. De-a lungul anilor echipele mele au creat noi servicii de telecomunicații și noi telefoane mobile și sunt mândru că am pus și eu umărul să oferim oamenilor obișnuiți lucruri utile.

În 2008 am decis să descopăr un domeniu nou – am trecut la o firma franceză din domeniul serviciilor petroliere unde am contribuit la structurarea activității grupului. După șase ani m-am hotărât să mă separ de lumea corporatistă. M-am lansat pe cont propriu și mă ocup cu consilierea intreprinderilor mici și a întreprinzătorilor pe care îi ajut să își structureze și să își dezvolte activitatea. Deși sunt la început, am deja clienți în Franța, Italia și România.

Soția mea mi-a stat alături întotdeauna si acum opt ani mica noastră familie s-a imbogățit cu doua gemene minunate pe care le-am adoptat. De doi ani eu fac naveta între Paris și București și planificăm să ne instalăm în țară – ne construim o casă de lemn la Otopeni unde sperăm să ne mutăm la începutul anului viitor.

Uniunea Salvați România este finanțată de George Soros, este o impresie care circulă cu viteză mare pe internet. Cine finanțează USR? Dvs. câți bani ați alocat acestei campanii și din ce surse?

Treaba cu Soros este evident o gogoriță, voi reveni cu precizări și haideți să vedem de unde ne vin cu adevărat banii. USR a primit finanțare de la oameni obișnuiți, de la români, care s-au decis să susțină o formațiune nouă care face politică altfel. Și în materie de finanțare suntem cei care ne respectam promisiunea de transparență totală. În comunicatul de presă din 22.11.2016 USR prezintă în detaliu bugetul, cu sursele de bani si modul de utilizare al acestora și am extras și eu câteva elemente.

Sumele totale pe care USR le-a strâns în precampanie, deci până pe 10 noiembrie, au fost 997.545 lei, mult sub nivelurile partidelor parlamentare care au folosit multe milioane pentru alegerile locale de anul acesta. 198.000 de lei sunt împrumuturi de la două persoane fizice, una dintre ele fiind de la Claudiu Năsui, candidat USR, iar cealaltă de la un antreprenor român care și-a vândut o afacere, 403.000 lei din donații de la 21 de persoane, 5.400 de lei donații mici sub 500 de lei de la 27 de persoane și 390.000 de lei donații online, de la 2.950 de persoane. Cu totul, avem 3.000 de persoane care au donat bani către USR fără să ceară nimic în schimb. Media donațiilor prin mecanismul online este de 130 de lei.

De când a început campania, după cum știți, legea permite doar candidaților să alimenteze conturile de campanie, iar candidații USR au colectat donatii (proprii sau de la susținători) în total de 251.900 lei, fiecare după posibilități. USR nu a cerut niciunui candidat o sumă specifică.

Noi, echipa USR Diaspora, am angajat până acum cheltuieli de aproximativ 9.000 de lei, in majoritate pentru tiparirea de pliante si expedierea lor in diferitele țari. Toți banii pe care îi colectăm provin din donații de la candidații din Diaspora și susținători si suma contabilizată până acum este de aproximativ 5.000 de lei. Cea mai mare donație pe care am înregistrat-o a fost de 2.000 de lei.

Bogăția noastră nu stă în fondurile pe care le strângem ci în efortul voluntarilor, toți cei care se implică, împart pliante, discută cu oamenii și prin convingerea lor conving și pe alții de nevoia de a aduce un suflu nou în politică.

Dar să revenim la Soros. Sunt zvonuri raspândite de PSD si aliații săi. Zvonuri de o absurditate rar intâlnită dar faptele vor clarifica totul. Nicușor Dan a înaintat o acțiune în instanță împotriva lui Victor Ponta și Sebastian Ghiță pentru calomnie în legătură cu minciunile repetate că el și USR ar fi finanțați de Soros și alte bazaconii de genul ăsta.

Nicușor Dan nu are nicio legătură cu George Soros și pentru că transparența este un lucru esențial pentru noi, iată de unde a pornit calomnia. Nicușor a primit 400 de dolari, în 1992, cum au primit și alți 10.000 de cercetători, oameni din universități din România ca să meargă la conferințe științifice, dar asta nu îl obligă cu nimic. Și la fel, faptul că asociația lui a reușit să ia o finanțare, dacă nu mă înșel în 2009, de mai putin de 5.000 USD, de la un ONG din România, care a luat de la o fundație americană, care, la rândul ei, avea mai mulți finanțatori printre care și fundația Soros, pentru ceva precis pe care asociația l-a prestat ca orice fel de muncă nu creează niciun fel de obligație față de nimeni.

În concluzie nici USR, nici liderul USR nu au nimic de ascuns și nimic să își reproșeze.

Câți români sunt în Franța? Care sunt cele mai mari probleme pe care le au și pe care anume un parlamentar de diaspora ar putea să le rezolve sau măcar să le atenueze?

Diaspora din Franța are o pondere relativ redusă față de Italia sau Spania. Problemele românilor de pretutindeni diferă în funcție de cum s-au instalat în țara de destinație și mai puțin depind de locația ca atare. Că trăiești la Romainville, la Prima Porta, la Coslada sau Alcalà, dacă lucrezi în construcții sau îngrijești bătrâni te lovești de dificultăți similare – probleme cu angajatorii, lipsa unui punct de sprijin eficient în caz de nevoie, atitudinea uneori ostilă a localnicilor. În multe cazuri, lucrul care apasă mult este dificultatea sau imposibilitatea de a se restabili în țară – salariile mici de acolo, probleme cu administratia din România, etc.

Sunt si compatrioți care au avut un parcurs diferit – oameni plecați la studii sau la lucru pentru multinaționale, medici, etc. Chiar dacă au o viață de zi cu zi mai ușoară, și ei sunt afectați de unele dintre aspecte de mai sus.

Soluțiile, ca și sursele problemelor, sunt în țară. Dacă România merge bine, Diaspora merge bine. Economia româneasca trebuie să creeze valoare și această valoare nu mai trebuie să fie furată. Așa cum consilierii USR la primăriile din București veghează la buna gospodărire a banilor statului și reușesc să împiedice din furturi la nivelul capitalei, așa parlamentarii USR pot veghea la buna utilizare a bugetului întregii țări.

În plus parlamentarii pentru Diaspora, toți, pot să își concentreze eforturile pe reglementări simple și utile cu impact rapid asupra românilor din străinătate – îmbunătățirea asistenței juridice, informarea înainte de plecarea din țară, sprijin pentru copiii rămași acasă, etc. Nu credem că avem monopolul ideilor, programele partidelor și ale candidaților sunt pline de bune intenții. Modul în care propunerile se transformă sau nu în realitate este ceea ce noi facem diferit. Dovadă stă încă odată activitatea colegilor noștri din consiliile de la București: atenție, seriozitate, profesionalism. Meseria mea este să ajut oamenii să se organizeze și să facă treabă utilă, cu rezultate clare. Vreau să fac la fel și cu ce avem de făcut în parlament pentru Diaspora.

V-ați implicat până acum în activități în diaspora? Ce părere aveți de mișcarea asociativă a românilor din străinătate?

Niciodată nu am locuit mai mult de doi-trei ani intr-un loc. Partea rea este că nu am avut timp să descopăr suficient comunitățile respective. Partea bună este că am văzut români în locuri și situații foarte diferite. Formez o echipă foarte bună cu Cerasella Ponta, a doua pe lista USR pentru Senat. Ea mă completează și mă ajută, cunoaște în detaliu comunitatea din Italia cu problemele sale, similare cu cele ale românilor din Spania. În general echipa de candidați USR Diaspora este diversă, acoperim multe țări și multe tipuri de experiențe. Toți suntem oameni care am trăit și am muncit în afara țării.

Percep activitatea asociativă ca fiind foarte diversă, cu nenumărate exemple de inițiative utile dar și cu prezențe de formă. Mă aștept la un proces de selecție naturală în timp, sprijinit de exigența crescută a statului român în ceea ce privește interlocutorii pe care și-i dorește.

Dacă veți câștiga, vă veți abandona afacerile de la Paris și vă veți muta la București, unde ar trebui să participați la ședințele din Parlament?

Indiferent de rezultatul alegerilor, eu mă instalez în România. Oricum voi continua să fac naveta: dacă nu sunt ales pentru a îmi vedea clienții, dacă sunt ales pentru a menține contactul cu compatrioții din Diaspora. Dacă voi fi ales, alternativele pe care le văd privind firma sunt să transfer activitatea unui partener francez sau mai probabil să o pun în conservare.

Eu privesc slujba de parlamentar ca pe oricare alta: trebuie să mergi la servici si să faci ce scrie în fișa postului. Când am acceptat să candidez am acceptat și să fiu timp de patru ani angajat și să îmi fac treaba.

Ce puteți spune despre contracandidați? De exemplu lui Viorel Badea, Daniel Țecu, Marius Vili Sârbu, le puteți reproșa ceva?

Nu am avut ocazia să îi cunoc pe contracandidați și nu am suficientă informație pentru a îi putea evalua ca persoane.

Elementul esențial care ne diferențiază în mod evident este că domniile lor s-au asociat acelor structuri și personalități politice care au făcut și au desfăcut lucrurile în România în ultimii 26 de ani cu rezultatele pe care le vedem acum: sila față de politică și lipsa de speranță pentru evoluția țării în rândul unei majorități a oamenilor din Diaspora.

Eu și toți membrii și candidații USR, am decis să intrăm în politică alături exclusiv de oameni ca noi: care nu au mai fost în alte partide, care și-au văzut de treabă, au muncit, nu au furat. Nu să ne asociem cu PSD, PNL, PMP, ALDE sau alte organizatii, care mai de care populate cu personaje cu un trecut sulfuros. Cred că e momentul ca oamenii serioși ca cei din USR să aibă un cuvânt de spus, să nu mai stea doar pe margine și să înjure statul și politicienii ci să își asume un rol activ, să pună umărul la însănătoșirea politicii.

Ce părere aveți despre actuala clasă politică din România? Despre guvernul Cioloș și președintele Klaus Iohannis?

Observ că parlamentarii actuali, în marea lor majoritate, sunt oameni care nu își fac treaba, poate și din cauza faptului că puțini dintre ei au avut vreodata meserii în care să producă ceva concret. Un procentaj important fac numai politică de ani buni. Îmi doresc un parlament cu oameni obișnuiți, dar din păcate puțini sunt cei care se angajează, majoritatea au constrângeri personale (pe care le înțeleg, nici mie nu mi-a fost ușor să mă decid) și nu vor să aibă de a face cu « cloaca » din politică. Visul meu este ca după experiența mea cu aceste alegeri și alți oameni ca mine, normali, să se implice în politica românească.

Cred că trebuie să facem o distincție clară între actuala clasă politică și guvernul Cioloș unde sunt oameni care nu au fost înregimentați politic. Mie îmi place de Cioloș, de modul în care a gestionat guvernul în ultimul an, de oamenii pe care și i-a ales. Da, a mai dat rateuri, a mai făcut greșeli dar le-a recunoscut și a corectat. Mi se pare extrem de important să fi corect si sincer. Colegul meu candidat la Camera Deputaților, Manuel Costescu, a fost membru în guvernul Cioloș și am descoperit în el un tânăr de un profesionalism deosebit, cu un puternic simț al datoriei. La fel și Cristi Ghinea – care printre altele a creat programul de sprijinire a întreprinzătorilor care se întorc din Diaspora.

În ceea ce îl privește pe președinte, foarte mulți dintre cei ce au stat la cozi imense să îl voteze în străinătate acum doi ani se declară dezamăgiți și nu vor să mai meargă la vot. Așteptările au fost imense și percepția generală este că ele sunt departe de a fi împlinite. Dar nu trebuie să ignorăm ce s-ar fi întâmplat dacă Victor Ponta si PSD-ul ar fi obținut atunci mână liberă să facă ce vor. Modul în care mai ales PSD și ALDE se luptă acum cu justiția, pomenile electorale pe care le oferă, disperarea cu care se agață de scaune pentru a nu intra în pușcărie mă fac să mă ingrozesc la gândul că acești oameni ar fi putut să aibă puterea absolută în România. Am convingerea ca efortul extraordinar al oamenilor din Diaspora de a vota și de a împinge pe cei din țară să voteze în 2014 a fost cu mare, mare folos pentru țară.

Sunt îngrozit și de perspectiva ca foarte mulți compatrioți să nu mai voteze, nedându-și seama că un singur scrutin nu este suficient să pună definitiv o țară pe făgașul cel bun. E greu și lung dar nu avem voie să abandonăm așa că îi îndemn pe toți românii, mai ales pe cei din Diaspora, cât ar fi de dezamăgiți, să își sacrifice ceva timp duminică pe 11 decembrie să meargă să voteze. Și îi asigur că acum nu vor mai fi cozi – numărul secțiilor de votare a crescut substanțial. Și nici nu trebuie să fie înregistrați în prealabil undeva așa cum circula un zvon (din nou un zvon…), e suficient să se prezinte cu un act românesc (pașaport sau carte de identitate) și cu o dovadă că stau în străinătate (actele acceptate depind de la țară la țară dar nu e nimic complicat, e toată informația pe internet).

De ce românii continuă să emigreze în masă? Ce efecte credeți că va avea acest fenomen pe termen lung?

Majoritatea românilor care emigrează o fac pentru că nu au oportunități suficiente să aibă o viață decentă în țară. Cele doua puncte principale sunt salariile mici și sistemul de sănătate care e la pământ. Pe măsură ce lucrurile se îmbunătățesc pe aceste planuri, fluxul va scădea. Deja vedem că în anumite zone și tipuri de activitate situația se schimbă dar progresul este încă fragil, puțin vizibil și are nevoie să fie susținut de un guvern cum e guvernul Cioloș.

Noi, USRul, avem ca puncte principale în program eliminarea furtului din banul public și reindustrializarea României, prin replicarea experiențelor pozitive care au apărut mai ales în orașe precum Cluj, Brașov sau București. Dacă adăugăm și curățirea sistemului de sănătate pe care guvernul Cioloș prin Vlad Voiculescu a început-o, putem să întrevedem un viitor bun. Cu condiția ca românii să iasă la vot și să nu mai lase țara pe mâna acelorași profitori și certați cu justiția din PSD, PNL, PMP, ALDE și compania.

Sorin Cehan
[email protected]

Citește și:

 Un tehnocrat pentru diaspora: Cine este Manuel Costescu, candidatul USR în străinătate

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

«Vreau, întâi, să reformez MAE, acest minister al Resemnării şi Dezinteresului Național»: planurile lui George Alexander, scriitorul din Norvegia candidat cu partidul lui Marian Munteanu

În Italia se nasc tot mai puțini copii. Româncele rămân campioane: 19.000 de copii născuți în 2015