in

Epitropul din Civitavecchia, candidat pe listele dreptei

Candidatura a devenit oficială duminică 25 martie, când primarul din Civitavecchia, Gianni Moscherini (PdL), a făcut o vizită la biserica ortodoxă română din localitate: "Consider indispensabilă prezenţa unui consilier comunal de origine română în viitoarea majoritate a consiliului", a declarat primarul. Cel ales să reprezinte la alegerile din mai "comunitatea românească" din Civitavecchia este Doru Costel Nistor, electrician în şomaj tehnic şi epitrop la biserica ortodoxă păstorită de părintele Ioan Dimulescu.

Doru Costel Nistor, 44 de ani, originar din Cândeşti, judeţul Neamţ, a venit în Italia în 1997. Nu pentru a rămâne aici. "În ţară munceam la Fibrex Săvineşti, combinatul de fire şi fibre sintetice, la secţia de cauciucare şi vulcanizare garnituri. Mi-am luat concediu de odihnă, apoi mi-am depus actele pentru şomaj tehnic. Voiam să muncesc un an de zile, apoi să mă întorc înapoi în România."

În Italia s-a angajat "colf" la o familie din Civitavecchia şi nu s-a mai întors acasă, pentru că a avut ocazia să-şi facă permis de şedere: "Am prins prima Sanatoria şi de comun acord cu familia, am decis să-mi fac acte de şedere", povesteşte Costel Nistor, care precizează că plata contribuţiilor a făcut-o patronul: "Mulţumesc lui Dumnezeu, am avut parte de un patron  foarte corect".

Din anul 2000 lucrează ca electrician la o firmă din Civitavecchia. "Acum sunt în cassa integrazione (şomaj tehnic – n.r.), e un pic de criză. Am contract pe timp nedeterminat din 2000, din prima zi de muncă." Tot în anul 2000 a făcut reîntregirea familiei, aducându-şi aici soţia şi cele două fete.  

Candidatura  

Cum a ajuns să candideze la consiliul local, e poveste lungă. "În 2007, la alegerile locale din Civitavecchia, actualul primar, Moscherini, a venit şi s-a adresat comunităţii româneşti. Ca în toată diaspora, comunitatea se adună la biserică, iar Moscherini a venit în curtea bisericii şi a cerut sprijinul românilor. Noi aveam nevoie de un teren pentru construirea unei biserici, iar primarul a promis că ni-l dă şi ne ne ajută la construirea şi realizarea acestui obiectiv. Este o chestiune indispensabilă pentru toţi românii."

După ce a fost ales primar, Moscherini s-a ţinut de cuvânt: "Ne-a dat un teren în concesiune, noi l-am îngrădit, l-am nivelat cu buldozerele, dar din cauza opoziţiei din consiliu, proiectul s-a blocat. Chiar dacă era aprobat prin hotărâre de consiliu."

A ieşit la iveală, spune Nistor, că pe acel teren ar fi trebuit să fie un spaţiu verde. "Terenul nu e edificabil, aşa au spus ei", povesteşte Nistor, care speră ca viitoarea administraţie să găsească alt teren, în altă parte a oraşului.

A doua problemă pentru care a fost solicitat primarul a fost legată tot de biserică: "Noi eram într-o sală de catehisme de la altă biserică, şi ne dădea afară de acolo." Susţinut de consilierul local Fabrizio Reginella, care este un prieten al comunităţii româneşti, părintele paroh Ioan Dimulescu i-a cerut primarului un alt edificiu pentru slujbe. Aşa a fost obţinută actuala locaţie a bisericii, în Borgata Aurelia, unde duminică 25 martie Gianni Moscherini s-a întâlnit cu românii.

"Ţinând cont că Fabrizio Reginella, din motive de sănătate, nu mai participă la alegerile locale, la propunerea primarului de a avea un candidat român pe lista lui, părintele Ion Dimulescu m-a propus pe mine. Eu fiind şi epitropul bisericii, cunoscut de majoritatea comunităţii, după lungi ore de dezbatere, am acceptat în faţa părintelui. Apoi s-a discutat în consiliul parohial candidatura mea şi s-a supus la vot."

Costel Nistor subliniază că este candidat independent din partea comunităţii româneşti: "Chiar dacă primarul este PdL, eu nu fac parte din nicio formaţiune politică. Părintele m-a recomandat în biserică drept candidatul comunităţii."  

"Am făcut peste 200 de înscrieri pe listele electorale" 

Epitropul estimează că la Civitavecchia sunt circa 3000 de rezidenţi români. L-am întrebat câţi români s-au înscris la vot: "N-aş putea să spun exact, dar cred că s-au înscris destul de mulţi. Împreună cu stafful meu electoral am făcut peste 200 de înscrieri."

Noua lege a organizării consiliilor locale a redus numărul de consilieri de la 30 la 24, aşa că numărul de voturi necesare pentru a fi ales va fi mai mare decât la alegerile anterioare. În plus, mai există cel puţin un candidat român în Civitavecchia: Claudia Martinescu, pe listele candidatului stângii, Pietro Tidei (Pd).

Nistor este liniştit: "La noi nu există confruntare politică. Eu consider că fiecare român are dreptul să decidă persoana care să-l reprezinte. Nu sunt români de stânga, nu sunt români de dreapta. Sunt români." Dacă va fi ales, primul abiectiv al lui Nistor este "obţinerea pe 10 ani a structurii unde se află acum biserica noastră. Să obţinem întreaga structură, pentru a crea un centru religios, cultural, social şi educaţional." Spune că nu vrea să se întoarcă prea curând în ţară. "Deocamdată copiii studiază aici. Poate la pensie mă întorc. Deocamdată trebuie să ne gândim la viitorul copiilor noştri. Tot ce fac, inclusiv candidatura, o fac pentru comunitate şi pentru copii. Nu pentru mine."

Sorin Cehan

Citeşte şi:

Masă electorală, polemici la Civitavecchia

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A câştigat la Loto 2,7 milioane de euro. Potul, de două ori mai mare decât bugetul oraşului de unde provine norocosul

Masă electorală, polemici la Civitavecchia