in

Festivalul din Milano, mândria românilor

Pentru două zile capitala Lombardiei a fost gazda celui mai longeviv festival românesc din Peninsulă. Cea de-a IX-a ediţie a fost organizată, ca în fiecare an, de Asociaţia Românilor din Italia (ARI) – Milano şi poate fi considerată un succes nu doar prin prisma numărului de spectatori cât şi prin numele artiştilor angrenaţi.

Sâmbătă, 29 septembrie, cu sprijinul Bisericii Ordoxe din Milano a fost organizat un concert de muzică clasică. Nu este pentru prima dată când de excelenta acustică a edificiului profită tineri români, dar de această dată concertul a avut şi o rezonanţă socială.

Invitată specială a fost pianista Denisa Curtaşu (14 ani), care riscă să-şi întrerupă studiile muzicale din cauza unor condiţii materiale precare. Cazul tinerei a fost astfel adus şi în atenţia televiziunilor Pro TV şi Antena 1, care au transmis ample materiale despre cazul Curtaşu.

Participarea Denisei a fost posibilă şi cu sprijinul asociaţiei “Dacii” din Arezzo, condusă de Aurelia Ceoromila. Au mai concertat şi elevi de la Conservatorul “Verdi” din Milano.

La eveniment au asistat părintele Valdman, protopopul din Milano, şi la final senatorul Viorel Badea. Cea de-a doua zi, duminică, a fost dedicată artei plastice şi muzicii populare.

La elegantul Teatru San Babila din centru oraşului Milano sau strâns circa 400 de români pentru spectacolul susţinut de Violeta Geapana, Trupa Etnic şi Benone Sinulescu.

În aceeaşi incintă a expus şi artistul plastic Andrei Tudor Odangiu (OTA).

Spectacolul a fost oferit de deputatul William Brînză, care însă nu a făcut campanie electorală pentru PDL. Au fost distribuite doar câteva brichete şi eşarfe cu inscripţia “William Brînză, prietenul tău”. Sponsorii evenimentului au fost Extra Banca, restaurantul românesc “Tre Lanterne” din Desio (Milano) şi distribuitorul en-gross de produse române East Food.

Creatorul român Stelian Mosor a pus la dispoziţie rochia Larisei Axinia, vicepreşedinte al ARI-Milano şi totodată prezentatoare a spectacolului, alături de Alina Tonu.

Din partea consulatului României a fost prezent consulul Florin Pascu, iar din partea autorităţilor italiene Enrico Marcora, şeful grupui UDC din Consiliul Regiunii Lazio.

La nivelul liderilor politici locali, evenimentul a fost “supravegheat” de Ciprian Manoliu (şeful PSD Milano) şi Ion (Nino) Săvoiu din partea PDL.

Romulus Popescu, preşedintele asociaţiei organizatoare, ne-a declarat: “Am reuşit să dăm o continuitate şi o relevanţă din ce în ce mai mare acestui Festival. Nu pot să-mi ascund bucuria când în presa românească se vorbeşte de “festivalul românesc de la Milano”.

Legat de prezenţa lui William Brînză la eveniment, Romulus a completat: “Singura politică pe care care o face ARI-Milano este cea de promovare a talentelor româneşti. Aşteptăm sugestii şi dis – ponibilitate de la orice actor politic sau agent comercial care are la inimă promovarea valorilor româneşti. Împreună putem face lucruri frumoase, separat nimic”.

Cornel Toma

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Maşina unei românce, incendiată în Sicilia

Mario Cospito: „Aderarea României la Schengen ar duce la creşterea PIB-ului cu 1-3 %”