in

Frumuseţile patriei, film la Abetone: „Vă prezint România sau aşa cum îmi place mie s-o numesc: Grădina lui Dumnezeu”

(continuă)

Zilele prieteniei româno-abetoneze au avut parte de discuţii şi schimburi de experienţă pe teme turistice şi economice, precum şi o după amiază întreagă de manifestări culturale, menite să scoată în evidenţă tradiţii, cultură, dans şi muzică populară, specifice zonei din jurul staţiunii Abetone şi România.

Abetone, pământ românesc – Staţiunea turistică din Toscana a devenit centrul comunităţii româneşti pentru două zile

În deschiderea discuţiilor, partea românească a fost reprezentată de către Ştefan Stănăşel şi Leontin Cojocea. Primul a întărit ideea că Abetone poate fi un punct de atracţie turistic pentru românii din Italia, dar şi o oportunitate pentru acorduri comerciale şi turistice cu România. „În Italia sunt mai mult de un milion şi jumătate de români iar această întâlnire poate face cunoscute lor frumuseţile acestor locuri şi posibilităţile turistice pe care le pot găsi aici.

Totodată poate fi baza unor viitoare legături cu România. În aceste două zile încercăm să construim legături solide de colaborare, să învăţăm din experienţa abetoneză. Vom face acorduri care vor aduce beneficii ambelor părţi: noi vom prezenta frumuseţea locurilor din România, a tradiţiilor şi culturii româneşti, iar de la dumneavoastră vom învăţa din experienţa lungă şi de succes pe care o aveţi. ” a specificat Stănăşel.

Leontin Cojocea, preşedintele CASCRI, a adăugat faptul că Abetone poate fi în viitor şi un loc în care copiii românilor din zonă pot învăţa să schieze. „Eu am venit de multe ori aici la dumneavoastră, mai ales în perioada de iarnă, pentru a schia. Nu o dată m-am gândit că aici copiii românilor au un loc perfect pentru a învăţa şi practica acest sport. Şi de ce nu, aici se poate naşte un campion de schi.” a completat Cojocea.

Invitat să ia cuvântul a fost şi Gheorghe Raica, consilier comunal la Alessandria. „O idee pe care îmi permit să v-o dau este să puneţi bazele unei înfrăţiri cu o localitate din România. Sunt destule locuri care se aseamănă oraşului dumneavoastră şi sunt convins că se pot da naştere unor iniţiative foarte bune”, a spus Raica.

După terminarea primei părţi a zilei, oaspeţii au fost invitaţi la restaurantul hotelului „Miramonti”. Au fost primiţi cu pâine şi sare iar într-o încăpere au fost pregătite standuri cu produse româneşti, unde au putut gusta preparate de carne, brânză, reţete tradiţionale, murături, dulciuri şi vinuri româneşti. Pe parcursul şederii au fost în permanenţă active standurile cu obiecte de artizanat, precum şi creaţii literare ale unor scriitori români din Italia.


Dans, cântec și tradiții populare românești și italiene

Cea de-a doua parte a zilei a fost dedicată dansului, cântecului şi a tradiţiilor populare din Abetone şi România. De asemenea au fost vizionate diverse filme despre istoria localităţii Abetone precum şi despre turismul din România. În interiorul sălii de spectacol din apropierea staţiei principale de telecabină care urcă la cota 1892, zona cea mai populată de localnici şi turişti, au avut loc spectacole oferite de Gabriela Băncilă şi ansamblul „Dorului” precum şi de un ansamblu popular italian.

Au fost prezentate costume populare româneşti, protagonistă fiind Daniela Iuniana Popescu, câştigătoarea unui premiu (locul 3) într-un concurs organizat de către TVR pentru cea mai frumoasă ie.

Spre sfârşitul programului, primarul Giampiero Danti, deosebit de încântat, a recunoscut că a avut îndoieli când i s-a propus organizarea evenimentului. „Am stat puţin pe gânduri când mi s-a propus să dezvoltăm această iniţiativă, dar acum după ce am văzut această confruntare de muzică şi dans şi după toate discuţiile de la primărie vă declar că sunt deosebit de încântat. Sper ca din acest eveniment să se nască legături frumoase şi benefice.”

Pe parcursul spectacolului au asistat circa 300 de persoane, invitaţi, localnici şi turişti. La prezentarea filmului despre România, Leontin Cojocea i-a anunţat pe spectatori că „las imaginile să vorbească, prezentându-vă România sau aşa cum îmi place mie s-o numesc, grădina lui Dumnezeu”.

„… prezentându-vă România sau aşa cum îmi place mie s-o numesc, grădina lui Dumnezeu”
Leontin Cojocea

Salutul ministrului

În cea de-a doua zi, primarul din Abetone, împreună cu oaspeţii români au putut vizita hotelurile, instalaţiile şi pistele de schi din staţiunea Val di Luce, componentă a localităţii. S-au oferit explicaţii despre modul cum funcţionează instalaţiile şi materialele de întreţinere a pistelor şi a telescaunelor. S-a discutat despre investiţiile făcute de localitate şi întreprinzătorii locali, despre şcolile de schi, precum şi evoluţia spectaculoasă pe perioada estivală a traseelor pentru mountain bikes.

Vizita a continuat la staţia de telecabină care i-a dus pe oaspeţi la cota 1892, pe vârful Monte Gomito. S-au oferit explicaţii despre cum funcţionează toată instalaţia, modul de întreţinere şi funcţionare.

În ultima parte a zilei, toţi participanţii au fost invitaţi în sala de conferinţe a hotelului „Miramonti”, unde şi-au exprimat impresiile.

La finalul concluziilor ministrul delegat al românilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a fost informat despre acţiunea desfăşutată pe parcursul celor două zile şi invitat să transmită prin telefon un mesaj administraţiei locale şi tuturor participanţilor. „Sunt deosebit de încântat de acţiunea pe care aţi făcut-o, este o misiune pe care o avem toţi cei care ne aflăm în afara ţării, să prezentăm frumuseţile României, să arătăm tuturor cultura şi tradiţiile noastre.”, a spus Stanoevici, mulţumind organizatorilor.

Legat de implicarea statului român în această acţiune, organizatorii au ţinut să precizeze că: „pentru a spulbera orice tip de comentarii despre eventuale sponsorizări din partea statului român sau a vreunei instituţii româneşti, dorim să precizăm că nu au existat fonduri din partea acestora. Totul s-a făcut prin iniţiative particulare şi ale administraţiei locale din Abetone.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hemoragie cerebrală la pescuit, român de 35 de ani mort pe faleză la Manfredonia

Coşmarul viu din 9/11