in

Geanina Necsat, candidată pe listele socialiştilor la Marsciano: „Eu am devenit italiancă născută în România”

Marsciano este o localitate mică de lângă Perugia, sub 20.000 de locuitori. Cu toate acestea, comunitatea românească este foarte activă şi e aproape firesc ca la alegerile locale din 25 mai să existe candidaţi români pentru consiliul local.

Geanina Necsat, 26 de ani, originară din Târgu-Secuiesc, jud. Covasna, se consideră mai degrabă focşăneancă. „M-am născut la Târgu-Secuiesc, dar am crescut alături de bunicii mei din comuna Vulturu, jud. Vrancea. Împreună cu părinţii am avut posibilitatea să stau abia când am ajuns în Italia, în 1999, atunci când au făcut cerere de reîntregirea familiei.”

La doar 11 ani a ajuns în Italia şi a resimţit din plin problemele cu care se confruntă copiii de vârsta ei, când schimbă şcoala şi limba. „N-a fost deloc simplu în primii ani de şcoală. Pe atunci erau şi mai puţini români, nu ca în ziua de azi. Acum e poate mai uşor pentru unii, au cu cine să se sfătuiască, să ceară o informaţie, atunci ne numărai pe degete.

Cu timpul însă m-am integrat foarte bine, deja la liceu am evoluat rapid, acesta a fost şi obiectivul meu primordial: să mă adaptez celor de vârsta mea, să nu existe un handicap legat de limbă sau de faptul că sunt străină. Şi cred că am reuşit.” ne-a povestit Geanina.

Alegeri locale, Italia – înscrieri până pe 15 aprilie

Nu a urmat cursurile unei facultăţi, a preferat să înveţe o meserie. „Acum sunt coafeză într-un salon din Marsciano. E o meserie frumoasă, ca oricare alta pe care o faci cu plăcere, chiar dacă uneori mă ţine legată de scaun chiar şi 11 ore.”

Am întrebat-o pe Geanina ce a determinat-o să candideze şi dacă e pregătită pentru o campanie electorală. „Eu am devenit o italiancă, născută în România. E un mod de a spune că ştiu ce probleme au românii mei, probleme văzute cu ochii italienilor. Determinanţi pentru mine au fost şi Grigore Necula, preşedintele Asociaţiei Românilor din Marsciano şi Virgilio Lipparoni, actual consilier cu problemele imigraţiei din cadrul primăriei. Ei mă încurajează şi mă susţin. Ei sunt cei care mi-au creat fundaţia pentru a avea curaj să susţin o asemenea aventură.” ne-a spus Geanina.

„Important e ca şi comunitatea să înţeleagă, să se înscrie şi să voteze”

„Eu muncesc 11 ore pe zi uneori şi nu eram convinsă că voi avea timp pentru acest proiect, dar mi-am dat seama că din poziţia de consilier aş putea face ceva pentru românii mei din localitate.” a completat ea.

I-am cerut să-mi spună despre problemele românilor din Marsciano şi a răspuns rapid: „lipsa locurilor de muncă”.

„Această chestiune constituie şi unul din punctele din programul meu electoral: voi susţine ca administraţia să sponsorizeze şi să organizeze cursuri gratuite de pregătire pentru femei şi tineri români, de exemplu pentru persoanele care acordă îngrijire bătrânilor sau copiilor, precum şi pentru unele meserii ca electrician auto, mecanic, şcoala de zidarie, etc. care şi în timp de criză mai oferă posibilitatea găsirii unui loc de muncă. Dar cerinţa este pentru persoane calificate şi aici mulţi întâmpină probleme.”

Comunicat din viitor: PSD Diaspora are candidați la alegerile locale din Italia

O altă chestiune principală din programul Geaninei este găsirea de posibilităţi pentru cazarea familiilor cu mari probleme economice, dar şi construirea de locuinţe ieftine, care să implice şi viitorii proprietari.

„Având în vedere dificultăţile economice care există în prezent în multe familii, administraţia trebuie să ofere facilităţi cetăţenilor dezavantajaţi, aflaţi în situaţii grele. Apoi se pot găsi terenuri ieftine, unde cei care doresc să poată să-şi construiască singuri casa, cu costuri evident mai mici şi cu posibilităţi de creditare mai convenabile.

Există un plan detaliat, în care există convenţii cu băncile, cu furnizorii de materie primă, de materiale de construcţii. Şi nu în ultimul rând, acest proiect ar da naştere la alte locuri de muncă. Mulţi dintre conaţionalii mei vor să intre în asemenea proiecte: îşi cponstruiesc casa mult mai ieftin şi dau de lucru şi altora.”

Lista cu proiecte electorale a Geaninei e diversificată şi atinge majoritatea problemelor locale. „Mă gândesc şi la un sediu unde se pot întâlni românii care vor să organizeze manifestări culturale, programe pentru copii, m-am gândit şi la o bibliotecă, la cărţi româneşti. Sunt cam aceleaşi probleme peste tot în Italia. Chestiunile generale le cunoaştem cu toţii şi idei pentru rezolvarea lor există. Acum, important e ca şi comunitatea să înţeleagă acest lucru, să se înscrie şi să voteze.”

Geanina ne-a explicat şi de ce va candida pe listele Partidului Socialist Italian (PSI). „Am avut mereu susţinerea consilierului pentru imigraţie, Virgilio Lipparoni. De ani de zile ne ajută, ne susţine şi când ne-a propus să candidăm pe listele PSI, nu am stat pe gânduri. La Marsciano ideologiile politice nu prea au succes. Aici omul sfinţeşte locul.”

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A făcut trei ani de închisoare nevinovată si trebuia să încaseze 210.000 de euro de la statul italian: A MURIT în condiții misterioase

Cineva face evaziune fiscală / Întreprinzătorii italieni se declară mai săraci decât angajații