in

Gianina Ghiuță: «Sunt singura candidată româncă din Guidonia pe listele de dreapta»

Gianina Ina Ghiuţă este foarte cunoscută în comunitatea românească, nu numai la Guidonia, localitatea unde locuieşte, ci în toată Italia. Este cunoscută pentru activităţile cultural artistice pe care le organizează frecvent, dar şi pentru faptul că a fost singura care a avut curajul să protesteze contra lipsei de transparenţă a Ministerului român al Educaţiei, la selecţia de cadre didactice pentru cursurile de limba română în Italia.

În 2011, Gianina Ina Ghiuţă a făcut greva foamei în faţa Ambasadei României de la Roma, afişând o pancartă cu un mesaj puternic: “Meritocraţie, nu pile!”.

Acum a decis să intre în politică: candidează pe o listă civică la Guidonia Montecelio (provincia Roma) care susţine candidatura actualului primar, Eligio Rubeis, din Forza Italia: «Sunt singura româncă pe dreapta. Mai sunt cinci români candidaţi, dar toţi pe liste de stânga.»

Gianina vrea să intre în politică, dar în acelaşi timp vrea să-şi continue studiile la un nivel înalt: «După ce am obţinut calificările de mediator cultural, civil şi comercial, aş vrea să îmbrăţişez un doctorat în mediere politică internaţională.»

Profesia de bază a Gianinei este cea de profesor. A absolvit facultatea de Teologie, secţia de limba şi literatura română, şi a fost profesor de religie, de latină şi română. La Oneşti, oraşul natal, a predat la liceul Grigore Moisil, apoi la liceul Nadia Comăneci şi la câteva şcoli generale, din 1996 până în 2008, când a plecat în Italia.

RECORD de candidați români în Italia, peste două treimi sunt femei

«Am avut o perioadă fructoasă, cu foarte multe satisfacţii. Copiii din clasele mele au ajuns foarte departe, la olimpiade de română. Am venit în Italia în 2008 şi am dorit să continui să predau. M-am înscris la proiectul LCCR, am luat concursul, am avut grupe la Tivoli, Zagarolo şi Monterotondo. A durat un singur an.»

Consideră acea perioadă o experienţă foarte tristă, având în vedere că apoi nu a mai fost selecţionată. Dacă nici ea, cu atât de multă experienţă, nu putea preda, atunci cine o poate face? «Am căpătat repulsie faţă de acest proiect.», spune Gianina, care s-a reorientat profesional: «Am făcut două mastere, de „Orientamento al lavoro e placement universitario” şi mediere culturală pediatrică infantilă. Particip la proiecte locale pe mediere şi integrare şi am avut chiar rezultate extraordinare.»

«În prezent, pe lângă faptul că sunt mediator cultural într-o şcoală din Guidonia şi Sant’Angelo, sunt şi responsabila şcolii duminicale şi a tinerilor NEPSIS, din Parohia Bisericii Ortodoxe „Sf. Părinţi Ioachim şi Ana”, Tivoli, unde slujeşte Pr. Protopop Florea Ion. În acelaşi timp sunt director artistic al Grupului de copii multicultural „Timpul culorilor”, precum şi preşedinta asociaţiei Socio-culturale filantropice „Alfa & Omega” din Guidonia.»

Gianina este şi coordonator direct al proiectului Comenius în Italia, prin care circa 20 de cadre didactice şi elevi din România vin în vizită în Italia, iar alţi 20 de elevi şi profesori din Italia merg în România, pentru 10 zile, în schimb de experienţă.

În legătură cu prezenţa pe lista civică, spune că a fost contactată chiar de primarul Rubeis pentru a candida. «M-am înscris pe ultima sută de metri, am fost susţinută de câţiva întreprinzători români de la Guidonia, şi ce e foarte important, m-a contactat chiar primarul Rubeis, care ştia de activitatea mea.

M-a încurajat şi mai mult faptul că Eligio Rubeis a donat o bucăţică de teren pentru ridicare unei biserici ortodoxe. A făcut-o în urmă cu doi ani, nu pentru a obţine avantaje electorale, asta e evident. Mă bazez pe românii care mă cunosc, dar şi pe alegători italieni. Am mulţi prieteni italieni care au semnat pentru susţinerea candidaturii mele.»

Cea mai mare dorinţă a Gianinei, dacă va ajunge consilier, sau chiar dacă nu va ajunge, este de a deschide o grădiniţă italo-română. «Cu această idee am plecat din ţară. O grădiniţă care să fie recunoscută atât de ministerul Educaţiei din România, cât şi de cel din Italia. Nu vreau să fie o instituţie privată. Primarul Rubeis a promis că sprijină acest proiect. În plus, intenţionez să deschid un centru socio-cultural, pentru noi, românii, şi nu numai.»

Ce promite alegătorilor? «Ce am făcut în ultimii 6 ani este cunoscut, iar dacă ne vom uni forţele , vom face şi mai multe. Nu promit, pentru că nu voi face singură nimic. Doar împreună vom reuşi, împreună vom face, cu Dumnezeu înainte.»

Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

«N-avem bani de aruncat la consulate, plătim foarte mult pe documente care în România sunt gratis»

Treviso, a intrat într-un copac cu mașina: româncă moartă la 28 de ani