in

Grigore Necula, întreprinzător român: “Nu mi-e ruşine să spun că am mâncat la Caritas”

Deşi încearcă să reprezinte doar românii dintr-o localitate mică şi e înfiinţată de puţin timp, asociaţia culturală românească din Marsciano, provincia Perugia, are deja o activitate foarte bogată. S-au organizat serbări cu ocazia Zilei Naţionale, s-au făcut acorduri cu Protecţia Civilă şi Crucea Roşie italiene iar de curând membrii asociaţiei au renovat biserica unde se ţin slujbele credincioşilor ortodocşi. Există deasemenea o foarte bună relaţie cu administraţia locală.

Preşedintele asociaţiei "Români în Marsciano" este Grigore Necula, 41 de ani, originar din judeţul Vrancea. A venit în Italia în urmă cu 17 ani şi afirmă că a trecut prin majoritatea problemelor cu care se confruntă imigranţii, legate de obţinerea permisului de muncă, a unei case sau a unui loc de muncă.

"Am venit în Italia în anul 1994, ca majoritatea românilor, cu speranţa unui trai mai bun. Am lucrat la o firmă de construcţii timp de 5 ani, de unde am învăţat şi meserie, iar în anul 2000, împreună cu fratele meu am reuşit să deschidem o societate cu acelaşi profil. La început a fost foarte greu, nu ştiam să vorbesc italiana, am stat un an la Roma, din care numai 6 luni am lucrat. Era foarte greu cu găsirea unui loc de muncă. Nu-mi este ruşine să spun că am mâncat şi la Caritas în Roma. Între timp s-a ivit un loc de muncă în zona Marciano-Perugia, aici fiind deja un verişor de-al meu. Am lucrat ca "manovale" şi uşor, uşor am învăţat meseria de zidar. Pe vremea aceea era problema documentelor de muncă şi rezidenţă, dar în 1995 au dat o "sanatoria" pentru permisul de şedere şi am fost pus şi eu în regulă cu documentele." După un timp, românul reuşeşte să dezvolte firma pe care a deschis-o împreună cu fratele său, îşi intemeiază o frumoasă familie şi îşi ajută şi rudele din ţară. Se declară un om fericit. "Cum facem noi, românii, în marea majoritate, ajutăm şi pe cei de acasă. Astfel, după un an şi jumătate am reuşit să-i aduc în îtalia şi pe fratele, cumnatul şi surorile mele. Le-am găsit şi lor un loc de muncă, pentru ca mai apoi să lucrăm împreună la firma pe care am înfiinţat-o la Marsciano. Cu multă muncă am acum şi o casă, dar cel mai important ca realizare e familia. Am doi copii superbi, o fetiţă şi un băiat. Mă pot declara un român fericit."

Spectacole

După ce s-a pus la punct din punct de vedere profesional, Grigore Necula a decis să se implice şi în problemele comunităţii. A înfiinţat o asociaţie şi de aproape un an a reuşit să desfăşoare foarte multe activităţi. "La sugestia lui Cristian Nuc, care este preşedintele asociaţiei românilor pe Umbria (ARI) şi a altor români din Marsciano, am descis să înfiinţăm şi în Marsciano o asociaţie a românilor. Zis şi făcut, aşa încat anul trecut am făcut asociaţia, eu fiind ales în fucţia de preşedinte. Această asociatie are până în prezent 65 de membri. De 1 decembrie, anul trecut, am organizat un spectacol cu ajutorul primăriei din Marsciano şi a lui

Cristian Nuc.

La acest spectacol au fost invitaţi reprezentanţi de la Crucea Roşie şi Protecţia Civilă, cu care am făcut un acord ca noi românii sa putem face cursuri gratuite la aceste institutii şi să activăm sub formă de voluntariat. Deasemenea, pe 27 mai  am avut o întâlnire cu viceprimarul  Virgilio Liparoni în care am dezbătut posibilitatea înfiinţării unei echipe de fotbal. S-a mai discutat şi de posibilitatea de a putea participa la diverse activităţi culturale şi sportive pentru copii românilor din Marsciano. Cât de curând se va înfiinţa şi un birou al asociaţiei, la care toţi romanii care au probleme  pot veni sa le dezbatem şi să încercăm să le rezolvăm împreună."

Renovarea bisericii

"Ultima actiune pe care au avut-o românii din cadrul asociaţiei de la Marsciano, a fost renovarea bisericii unde se ţin slujbele româneşti ortodoxe. Si de această dată totul a fost făcut prin bunăvoinţa membrilor, fără ca cineva să fie plătit, iar materialele au fost obţinute din partea unei firme, ca sponsorizare. Noi, romanii din Marsciano, beneficiem de 8 ani de zile de o biserică catolică din localitate, la care ne putem ruga şi ascult o slujbă a preotului Radu Ionuţ şi la care parohul, Don Giuseppe, nu  avut pretentii financiare. Domnul Marcu Nicolae care este consilier pastoral al bisericii catolice, le-a propus preoţilor, să zugrăvim biserica, ca drept mulţumire pentru faptul că putem avea un loc al nostru unde să se oficieze slujbele şi unde vin aproape 100 de români. O fabrică ce produce material de zugravit a donat materialul şi noi românii care am putut, am fost practic mâna de lucru. Pe această cale aş vrea să mulţumesc românilor care ne-au ajutat şi aş vrea să-i nominalizez: Marcu Nicolae, Marcu Adrian, Rusu Gicuţă, Cristinel Găman, Dana Lungu, Gelu şi Silvia Garneaţă, Ilie Vasile, Carmen Musteaţă, Laurenţiu Tătaru, Ionuţ Muşat, Marin Daniel, Enache Valerica, Ovidiu Bircea dar şi mulţi alţii."

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cele 8 reguli de aur pentru a-ţi găsi o slujbă în străinătate

Video/Gianni Alemanno la inaugurarea biroului românesc din Primăria Romei: “Nu vom face expulzări pe orbeşte”