in

„Informaţii utile colf-badante”, un grup pe Facebook care ajută româncele din Italia să fie cât mai informate

„Informaţii utile colf-badante”, acesta este numele unui grup înfiinţat de curând pe facebook, de către Mihaela Titoc, inspector de asigurări la Torino. Românca a mai fost prezentată cititorilor cu ocazia unui interviu legat de activitatea ei în domeniul asigurărilor.

Mihaela Titoc, expert în asigurări la Torino, sfaturi pentru românii din Italia: «Asigurările îți pot proteja familia»

„Acest grup s-a născut din dorinţa de a ajuta cetăţenii români care trăiesc şi lucrează pe teritoriul Italiei. Informaţiile grupului sunt adresate tuturor categoriilor de lucrători, dar am ţinut să ne adresăm inițial celor care îşi desfăşoară activităţile în domeniul îngrijirii şi asistării persoanelor”, a declarat ea într-un interviu oferit Gazetei Româneşti.

Vă rugăm să le spuneţi cititorilor câteva lucruri despre dumneavoastră.

Mă numesc Mihaela Titoc, născută în Bucureşti, în prezentrezidenţă la Torino. Mă ocup de asigurări pentru grupul Alianz, mai ales pentru informarea comunităţii româneşti despre ceea ce înseamnă asigurarea pe viaţă. Evident ajut conaţionalii noştri şi în alte probleme cu care se confruntă deoarece informarea şi îndrumare lor am observat că sunt destul de greoaie.

Denumirea grupului, „Informaţii utile”, vorbeşte de la sine, dar de unde a pornit ideea înfiinţării lui şi când a luat naştere?

„Informaţii utile”pentru toată comunitatea românească din Italia. Mi-a venit ideea de a crea un grup solid şi bine informat care să vină în sprijinul oricărui român care lucrează în Italia, cu sfaturi, informaţii concrete, un ajutor oferit în colaborare cu profesionişti pe care îşi cunosc foarte bine din domeniul lor de activitate. Sfaturile noastre se axează pe contracte naţionale de muncă, legale, înscrierea într-un sindicat şi respectarea atât a obligaţiilor cât şi a drepturilor. Acest grup mai oferă şi posibilitatea schimbului de informaţii legat de oferte de muncă, legi, întrebări şi răspunsuri legate de contracte, drepturi în cazul în care cetăţenii români nu sunt plătiţi, obligaţii privind declararea veniturilor prin modelul 730 sau unic. Grupul a luat naştere în urmă cu câteva luni de zile dar sunt înscrişi deja peste 9000 de membri.

Există şi alţi membri care va ajută în a oferi informaţii? Cine sunt aceştia?

Da, sigur, cum spuneam anterior, există o echipă de profesionişti de care sunt extrem de încântată şi care formează o adevărată echipă. Aş aminti pe Corina Căpitanu Alexe, jurist, ea este cea care intervine în problemele legate de contracte naţionale, retribuţii, drepturi şi obligaţii; Georgiana Ţăranu, care intervine în orice fel de probleme punctual şi la obiect; Asti Daniela Dandas, intervine cu publicarea ofertelor de locuri de muncă dar şi intervenţia punctuală şi corectă cu privire la contractul la nivel naţional al badantelor cât şi salarizarea acestora; Liliana Iacob – CAF la Torino, de asemenea ne ajută cu întrebările legate de declaraţia de venit şi cum se întocmeşte; Carmen Constanda – CAF Milano, Otilia Ţigănaş – medic, intervine prin sfaturi medicale utile grupului. Dar lista nu se opreşte aici.

Ce reguli are grupul?

Aşa cum încă de la înfiinţare mi-am dorit, cuvântele de ordine sunt  ARMONIE şi RESPECT. De altfel există acel REGULAMENT simplu şi concret în care se cere dialog fără jigniri, altfel persoana este eliminată din grup. Un alt element care ajută la creşterea grupului este PRIETENIA. S-au legat şi se leagă prietenii, în ultima perioadă stabilim chiar întâlniri, să ne cunoaştem şi să ne sfătuim şi tot de la Torino pornim, ne vom mai întâlni şi sper cât mai curând.

Care este impresia dumneavoastră legată de informarea corectă a conaţionalilor de către autorităţi, care ar trebui să intervină constant în sprijiul muncitorilor români aflaţi pe teritoriul Italiei?

Da, e un subiect delicat. Dar aş putea să amintesc implicarea deosebită din partea domnului Consul General de la Milano, Adrian Georgescu. E vorba despre problemele muncitorilor români, drepturile acestora şi marea problema a cooperativelor care nu respectă contractul naţional în ceea ce privesc badantele din zona Ferrara. Este printre puţinii care se implică în aceste probleme şi sperăm că în viitor, împreună cu autorităţile române, acest semnal de alarmă să fie luat în considerare şi să găsim soluţii.

Concret, despre ce este vorba?

Sunt semnalate cazuri de cooperative care în zona Ferrara îşi bat joc pur şi simplu de conaţionalele noastre, acestea fiind obligate să muncească în condiţii mizere 12 ore sau chiar mai mult fără să li se acorde nici măcar dreptul la orele de masă. Din păcate, chiar dacă e un semnal de alarmă, nu văd nicio intervenţie a nimănui precum se întâmplă şi în cazurile din Sicilia. Orice intervenţie însă trebuie făcută la nivel instituţional altfel niciodată nu vor putea fi oprite. Am totuşi încrederea că intervenind împreună vom reuşi să rezolvăm aceste probleme care aşteaptă rezolvarea sau măcar ameliorarea de ani de zile.

Care sunt problemele principale cu care se confruntă badantele, cele pe care le-aţi identificat direct de la membrii grupului?

Problemele principale sunt legate de munca la negru, foarte multe dintre conaţionalele noastre nu au contracte, prin urmare drepturile lor nu sunt respectate. Acolo unde există astfel de cazuri, repet, autorităţile ar trebui să fie prezente, dar acest lucru nu se întâmplă, aşadar cetăţenii români care lucrează pe teritoriul Italiei sunt dezamăgiţi şi des se simt abandonaţi. Mai sunt şi problemele legate de repatrierea cadavrelor, un alt subiect foarte vechi care încă nu şi-a găsit rezolvarea.

Pentru cei care doresc să se înscrie în grup, există limite, reguli de bază?

Pentru înscriere sunt două reguli simple de respectat: prima, nu se acceptă profil fals, sunt trei întrebări care vin controlate, în consecinţă persoană vine acceptată sau respinsă; doi, va facem cunoscut faptul că nu acceptăm în grup persoanele care nu au o fotografie reală de profil. Grupul nu caută membri pentru colecţie ci are intenţia de a ajută persoane.

Vreau să mai subliniez faptul că acest grup, „Informaţii utile, colf-badante”, promovează contractele naţionale şi nu promovează muncă la negru sub nici o formă, de asemenea promovează şi îndrumă membrele pentru a şti unde se poate face o declaraţie de venit astfel că din acest punct de vedere vrerm să respectăm legile statului în care ne aflăm. Grupul publică locuri de muncă din toată Italia şi de curând nu doar pentru colf badante. Aşadar, va aşteptăm cu drag să ne deveniţi parteneri.

Adriana Maria Weissenbacher, Ancona

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 5]

Frate și soră, hoți în Sicilia, prinși în flagrant când furau dintr-o locuință

Deficit uriaș de forță de muncă în România, populația va fi înlocuită cu asiatici